reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze maluszkowe rozterki

36 tydzień

Okolo 36-40 tygodnia Twoje dziecko zaczyna zauwazac i rozumiec, ze swiat mozna
podzielic na grupy. Dziecko zauwaza, ze rzeczy moga miec cechy wspólne np moga
brzmiec lub pachniec podobnie.

Niektózy badacze uwazaja, ze w tym wieku zaczyna rozwijac sie inteligencja. Kiedy dziecko zaczyna dzielic swiat wedlug kategorii jego sposób myslenia zaczyna być podobny do myslenia doroslych. Dlatego zaczynamy lepiej rozumiec wlasne dzieci poniewaz myślą w podobny sposób do naszego.

Nowe umiejetnosci:

- Pokazuje, ze rozpoznaje ksztalty
- Pokazuje, ze uwaza, iz cos jest zabawne – za pomoca - gestów czy odglosów
- Pociesza/przytula swoje zabawki
- Robi miny do wlasnego odbicia w lustrze
- Po raz pierwszy jest zazdrosne gdy mama lub tata przytula inne dziecko
- Bierze inicjatywe do zabawy

46 tydzień

W 46 tygodniu ( 44-48 ) dziecko zaczyna znajdowac i tworzyc sekwencje za pomoca swoich zmyslów. W poprzednim skoku dziecko czesto rozbieralo przedmioty na czesci po to, by je zbadac – obecnie zacznie je w tym celu skladac – na przyklad budowac wieze z klocków zamiast rozbierac zbudowaną wieze.
Twoje dziecko zaczyna laczyc zdarzenia – np zebranie swoich ubranek z podlogi i wlozenie ich do kosza na brudna bielizne. Zauwazysz, ze dziecko zaczyna rozumiec, ze niektóre zdarzenia zazwyczaj nastepuja po sobie i ze wie, jakie nastepne zdarzenie nastapi po poprzednim.

Nowe umiejetności:

- Wskazuje na i chce byś nazywal rzeczy
- Mówi ”nie” gdy nie chce czegoś zrobić
- Umie udawać głosy zwierząt
- Mówi ”mmm” gdy chce jescze jeść
- Wie, co pasuje do siebie i może włożyc okrągły klocek do okrągłej dziury
- Patrzy na lampę i wyciąga do niej rece, gdy naciskasz na włącznik
- Próbuje rysowac na papierze
- Próbuje uczyc sie chodzic pchajac np chodzik czy krzeslo
- Znajduje coś do wspinania jesli chce się do czegoś dostać
- Schodzi tyłem z kanapy czy schodów
- Próbuje celować gdy rzuca pilka
- Wyraźnie daje do zrozumienia, ze chce się z Tobą bawić i wyraźnie sie z Tobą bawi
- Szuka przedmiotu, który ukryłaś
- Ukrywa przedmiot samo, czeka i śmieje sie gdy go znajdziesz
- Uzywa szczoteczki do zebów
- Daje Ci posmakować, to, co samo je.

reklama
Zakładam ten wątek byśmy mogły tu wpisywać co nowego zjadają nasze dzieciaczki:-). Od czego można zaczynać i w jakich ilościach. Myślę że wkrótce większość z nas będzie miała coś do powiedzenia w tym temacie;-)

Ja pierwsza. Byliśmy dziś u lekarza. Pani doktor pozwoliła nam zacząć podawać Karolince nowe dania. Na początek deserki owocowe, póżniej zupka jarzynowa i możemy dawać kaszkę. Jak to się przyjmie dajemy soczek jabłkowy:-) Mała już ostatnio co nieco próbowała. Jadła już: marchewkę,banana, kaszkę z malinami a wczoraj zupkę marchwiową z ryżem. Jak dotąd wszystko jest ok. Ale najbardziej smakuje banan i zupka.;-) Któraś z Was też już coś dawała maluchom?

Ja małej tylko jabłko do polizania jak ja jem, kilka razy pare łyżeczek soczku marchwiowego, wczoraj jedną płaską łyżeczke zozbniecionego bananka zjadła i bananek bardzo smakował. Czekam na szczepienie pewnie wtedy lekarka coś o tym powie.

My też już próbowaliśmy bananka -smakuje
soczek jabłkowy-nie za bardzo
zupka marchewkowa-a feee
kaszka bananowa - mniam mniam

Ja karmię piersią. Butelki ani smoczka mała zupełnie nie toleruje. Wszystko jemy łyżeczką nawet kaszkę taką na gęsto muszę robić bo inaczej nie zje. Piła też troszkę herbatki oczywiście łyżeczką;-)

reklama
ja juz od jakichs 2 tygodni podaje kleik ryzowy na zmiane z kaszka z jablkami oczywiscie na gesto łyżką bo Oluś nielubi z butelki:baffled:, pozatym ok jablkowy mieszam z woda bo ciezko toleruje, dawalam marchewke i kilka razy troche zupki warzywnej , i raz deserek jablko z marchewka, jak narazie niewybrzydza

dzidzie karmie butelka i powoli zmieniam mleko na nastepne, a zupki ze sloiczkow

dzisiaj zjadl 180 ml gestej kaszki :szok: i pozniej mial brzuszek wypchany jak pileczke :-D:baffled:, trzeba przyznac ze zimne powietrze zaostrzylo mu apetyt:tak:

Do góry