reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Nasze maluszkowe rozterki

Muszę się pochwalić:-D. Jak pisałam wcześniej nie byłam pewna czy Kacper będzie jadł marchewkę rozdrobnioną widelcem a nie jak przedtem zmiksowaną-i wiecie co? Zjadł!:szok: Czyli od dzisiaj koniec z mikserem!!!!!:-D:-):-D:-D:-D:-D

Zastanawiam się jak mu dać ten kalafior.i z czym?;-)

reklama
Muszę się pochwalić:-D. Jak pisałam wcześniej nie byłam pewna czy Kacper będzie jadł marchewkę rozdrobnioną widelcem a nie jak przedtem zmiksowaną-i wiecie co? Zjadł!:szok: Czyli od dzisiaj koniec z mikserem!!!!!:-D:-):-D:-D:-D:-D

Zastanawiam się jak mu dać ten kalafior.i z czym?;-)
Znalazłam taki przepis:
2. Krem z kalafiora

1 łyżeczka masła
Pół łyżeczki oliwy
¼ niedużej cebuli
Pół niewielkiego kalafiora
Pół małego selera
Szklanka wody
Seler wyszoruj, obierz i pokrój w kostkę. Kalafior umyj, obejrzyj dokładnie, czy nie ma w nim „nieproszonych gości” i podziel na małe różyczki. Cebulę posiekaj. Spory garnek ustaw na mały, ogniu. Wrzuć do niego masło, gdy się roztopi, dodaj oliwę. Wrzuć jarzyny, zamieszaj i duś bez przykrycia przez 5-10 minut, często mieszając. Wlej szklankę wrzątku. Przykryj garnek i gotuj jeszcze przez 15 minut. Zmiksuj i podawaj.
Nie próbowałm go ale jest dla dzieci od 6 miesiąca

Albo ten tylko brokuł moja siostra zastąipła kalafiorem:-)
17. Krem z ziemniaków i brokuł

1 średni ziemniak
2-3 różyczki brokuł
1 łyżeczka świeżego masła
1/3 szklanki wody
Ziemniaka umyj, cienko obierz, staranie usuń oczka, opłucz, pokrój w kostkę. Zagotuj wodę, włóż cząstki ziemniaka, gotuj do miękkości na wolnym ogniu. Pod koniec dodaj opłukane cząstki brokuł. Miękkie jarzynki zmiksuj lub przetrzyj przez grube sitko, dodaj masło i zagotuj. Podaj dziecku po ostudzeniu. Posiłek można wzbogacić, dodając ugotowane osobno chude mięso (2 łyżeczki na porcję).

hej to taka kaszka co robi się ją na wodzie a nie na mleczku. jest to produkt zbożowy bezglutenowy dla niemowląt z alergią na białko mleka krowiego i białka sojowego oczywiście nie tylko dla takich dzieciaczków, od 5 miesiąca jest oczywiście pełno wartościowym posiłkiem. Zgapiłam tą kaszke od dzieci urodzonych w czerwcu 2007, jeszcze nie słyszałam żeby jakiemuś maluszkowi nie smakowała.

Zanet ja nie mogę dostac tej kaszki, a własnie ją poleciła nam alergolog bo mój Mały tez ma podejrzenia skazy. Dzisiaj szukałam w hipermarkecie i nie widziałam a czy w aptece będzie?

Zanet ja nie mogę dostac tej kaszki, a własnie ją poleciła nam alergolog bo mój Mały tez ma podejrzenia skazy. Dzisiaj szukałam w hipermarkecie i nie widziałam a czy w aptece będzie?
Sinlac powinnas dostac w aptece. Jest tez w niektorych super- i hipermarketach. U mnie w realu raz byla, a raz nie. Musz probowac.;-):-)

Hejka !!

Tak Was podczytuje juz kilka dni ale nie mam czasu odpisac bo, a to Blania sie obudzi , a to ktos mnie odwiedzi...i tak brak czasu :sorry2: ale dzis mam chwilke wiec napisze ,
Ja podaje Blaneczce do jedzonka : mleczko (zmienilysmy na 2), kaszki z mleczkiem, puree ryzowe o roznych smakach + do sloiczka(+ czasem pietruszke suszona), herbatki, wode, deserki owocowe(ale bardzo rzadko bo Moja mala nie lubi ich jesc, bo sa wszystkie kwasne, a nie wiem czym moglabym doslodzic, wiem ze nie powinno sie slodzic,:nerd: ale inaczej nie chce jesc wiec tu jestem w kropce..:-(a to bardzo wazne by je jadla :sorry2::-(), bananka czasem dam jej possac dla smaku, i czasem cycus do spania wiec troszke mleczka pociagnie:-D:-p

Dziewczyny zdecydowalam sie na dolaczenie sie do; ''gotujacych mamus'' i chcialabym sama malej robic zupki ale nie mam pojecia jak je sie gotuje...jestem konkretnie zielona, moja maluska nienawidzi kalafiora i brokul ma odruch wymiotny przy nich:baffled: z marchewka tez jest ciezko chyba ze jest w sloiczku z jakims mieskiem, wszystkie zupki trzeba miksowac mikserem recznym, na papke prawda..??:confused::confused::zawstydzona/y::zawstydzona/y:Sorry ,ale zawsze korzystalam ze sloiczkow by Malej nie zrobic krzywdy tym co sama bym ugotowala :sorry2::ninja2::rolleyes2: ale z tego co mowicie; ze ciezko jest pozniej dziecko przezucic na swoje to musze zaczac sama jej robic, tym bardziej ze teraz mam wiecej czasu ...wiec prosze o kilka rad . Czytalam na roznych stronach o przepisach , i na jednych pisze tak a na drugich odwrotnie,:cool: i juz nie wiem co jest dobre :no::no::no::huh:

Wiem ze powinnam sama szukac informacji ale wole sie poradzic doswiadczonych Mamus , moze dziewczyny z zamknietego podziela sie swoimi informacjami z Nami (troszke jest Was tu brak :-()

Pozdrawiam ...Buziaczki dla glodomorkow i niejadkow:-)

reklama
Do góry