reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Nasze maluszkowe rozterki

reklama
Dziś próbowaliśmy dania Jarzynki z kurczakiem Gerbera,Julek zjadł pół słoiczka.W końcu jakieś urozmaicenie smaku po samych warzywach:happy:.Może w niedzielę Mirek podłączy kuchnię to wkońcu sama coś malemu ugotouję.

Marta to wczoraj dałyśmy dzieciaczkom to samo. Karoliunce też smakowało. W końcu zaczyna coś zjadać. Powoli wraca apetyt. Wczoraj jeszcze ' gryzła' banana i jabłuszko. i zjadła ze mną ze 3 łyżeczki mojej zupki jarzynowej- oj smakowała bardziej niż ze słoika;-)

Aga ja małemu daję po 1 biszkopciku Firmy Manner WIEN,one są podłużne i bez jajek.Je juz 3 dzień i żadnych objawów nie ma (ale kopy dużo robi):tak:.Doskonałe na ząbkowanie,Julek jeździ po dziąsłach aż się telepie.

Karolinka też wszystkim jeżdzi po dziąsełkach. Dostaje już nawet piętki z chleba. Zawsze trochę skubnie:-DDzisiaj pierwszy raz tak wcinała zupkę że nie nadążałam dawać a jak się skończyła to się rozpłakała bo chciała jeszcze:szok:

mam pytanie do mam karmiących piersią jak wygląda u was rozkład karmień??? U nas jest na ogół tak
ok 6-7 rano ( po przebudzeniu) cyc
ok 9-10 cyc
ok 12 obiadek ( gotuje sama)
potem cyc
ok 17 deserek ( robię sama) lub kaszka z Hippa
ok 20 cyc
karmienie nocne to zazwyczaj ok 1 i 4 ale z tym jeszcze bywa różnie

Aga 1983 - a tą dorosłą zupkę robisz na wywarze mięsnym? Bo z tego co wiem to takie małe dzieciaczki wywaru jeszcze nie powinny dostawać

Marta 1981 - w tych słoiczkach to mięska jest " co kot napłakał" nie wiem nawet czy taka mała ilość zmienia smak dania. Z resztą na etykiecie słoika jest napisane ile % stanowi mięso.

[quote=Rita78;1834922]mam pytanie do mam karmiących piersią jak wygląda u was rozkład karmień??? U nas jest na ogół tak
ok 6-7 rano ( po przebudzeniu) cyc
ok 9-10 cyc
ok 12 obiadek ( gotuje sama)
potem cyc
ok 17 deserek ( robię sama) lub kaszka z Hippa
ok 20 cyc
karmienie nocne to zazwyczaj ok 1 i 4 ale z tym jeszcze bywa różnie

Rita u nas jest bardzo podobnie tylko między 12 a 17 cyc z raz tez jest.

Ja gotuję zupki na mięsku (kurczak i schab) jak narazie. Marchewkę i ziemniaczek z zupki oraz mięsko miksuję albo zgniatam i wszystko bardzo bardzo smakuję Igorkowi. Często tez daję popic troszkę tego rosolku czy wywaru i dlaczego nie mozna Igorkowi smakuje?

Rita, nawet taka odrobina mięska zmienia smak,najpierw zaczyna się od minimalnej ilości,przecież nie dam całej piersi z kurczaka na raz.Julek zaczynał od 1 łyżeczki jabłuszka a teraz pochłania prawie cały słoiczek:tak:.

Rita u nas tez w miare podobny rozklad posilkow, z tym ze u "nas" ciagle tylko cyc.
-kolo 9.30 pobudka, a potem karmienia: 10-11, 13-14, 16-17, kolo 20, a pozniej to juz roznie dzis w nocy to od 1 do 5 co 2 godziny, a od 5-8 co godzine:baffled:, ale zazwyczaj co 2-3 godziny -a bywalo tak pieknie (o 24 a nastepne karmienie nawet o 6-7):-(

Emi wywar daje sie pozniej -od 7 miesiaca -wg schematu rozszerzania diety.

reklama
Marta1981- no pewnie, ze nie cała pierś z kurczaka:-), chodziło mi o to, że tego mięsko jest tyle, zeby organizm się do nowego przyzwyczaił, a smak hymmm... jak dla mnie to wszystko jedno czy jest 8% mięsa czy go nie ma wcale. Wojtkowi dawałam prawie wyłącznie słoiczki więc sie ich napróbowałam. Potem miałam kłopot, zeby Go przyzwyczaić do domowego jedzenia i taki niejadek mi juz został...

Emi-
z tego co pamiętam to wywary z mięsa nie sa jeszcze przyswajalne dla takich maluszków, ooo asiulinka napisała, ze od & miesiąca. Ale chyba te kilka łyżeczek Igorkowi nie zaszkodzi. No i u nas tez między obiadem a deserem cyc tylko godzine mi trudno sprecyzować bo w międzyczasie Julka spi i to tak różnie wypada, więc napisałam "potem cyc"

Do góry