reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Nasze maluszkowe rozterki

Mój synek od dzisiejszej nocy ma ząbek. Obyło się bez gorączki, ale nie bez płaczu.
Idę odsypiać ;)
Gratuluje zabka.:tak:

Ja mam nadzieję że ząbki jeszcze trochę poczekają. Chociaż pod palcem czuć już górną prawą jedyneczkę. Ale nic nie widać. Ja miałam 9 miesięcy jak się pojawił pierwszy ząbek.;-)
Moj Macius tez 9 miesiecy czekal na pierwszy zabek.:-) A ile ja mialam, to nie wiem (wiem, ze mialam 5 lat,kiedy wypadl mi pierwszy zabek:-)).

reklama
Ze względu na problemy z kupką i doświadczaniem ze starszym synem,Juluś dostał jabłuszko Gerbera w 3 m-cu.Wyjeżdżając na studia ściągałam mleko i mroziłam a w razie braku NAN HA Sensitive.Wszystkie deserki Gerbera po 4 m-cu (jabłko + dzika róża,jagoda,suszona śliwka,owoce leśne) wcina z apetytem jako deserek lub dodatek do klieku ma mleku.1 lsitopada ropaciałam ziemniaczka z mlekiem,ale mały się darł.Po tygodniu ugotowałam marchew i dopiero się zaczęło....Julek normalnie pochłania wszystko co jest podawane łyżeczką.Na posiłkach niecycusiowych zależało mi ze względu na operację i pobyt w szpitalu.Obecnie jesteśmy na etapie:
1.Rano i noc,ze 2 razy w ciągu dnia cycuś
2.II śniadanie- kleik+ Bebiko 2 + 2 łyżeczki deserku
3.Zupka (marchew + ziemniaczek + kleik + masełko + koperek),raz z braku marchewki przysłana zupka marchewkowa z ryżem Bobovita
4.Deserek
5.soczki pół na pół z wodą,herbatka na trawienie,woda.
Może to wydac się dużo ale mały ma dobrą przemianę(1-2 kupki/dzień).

No to u nas wyglada to nstepujaco
- 2h 140ml mleczka
- 7h 140ml mleczka
- 11h deserek + 100ml mleczka
- 14h polowa sloiczka
- 16h 140ml mleczka
- 20h 100ml mleczka z kaszka ryzowa
czasami o 22 zawola jeszce mleczka
W miedzy czasie podaje sok z marchewki i ziolowa albo koperkowa ale to roznie czasem wypije 200ml/24h a czasami tylko 60ml

Ekspozycja na gluten- dla mnie to nowośc. Moj 2,5 letni synek był karmiony wg. innych zaleceń czyli gluten po 10 miesiącu. Nasza pediatra nic o tym nie wspominała więc ja na razie żadnej ekspozycji nie planuję

Pytanie mama odnoście owocow, podajecie gotowane czy surowe?

Od jutra podejmuje poważne próby zorszerzenia diety. raz juz Julcia dostała trochę kaszki ale jakoś średnio jej podchodziła. Wczoraj podałam jej też soczek z wodą i wypiła ok30 ml ale dzis już nie chciała.
Nie chę Julii trzymać na samamym cycu do 6 m-ca bo po pierwsze wracam do pracy i musze mieć czas na przyzwyczajenie jej do nowych smaków i nauczyć jedzenia łyżeczką. poza tym obawiam się, ze tak jaz Wojtek, będzie nam cięzko szło z piciem z buteli więc nie czekam tylko od jutra zaczynamy!

Z owocków daje tyko bananka skrobie go łyżeczką,, reszta to deserki ze słoiczków.
Zupki daje ze słoiczków marchewka ze wszystkim smakuje małej inne są narazie blee, daje też gotowaną marchewke i ziemniaczka. Kaszke na noc zaczełam dawać malinową i wkońcu zasmakowała wypija 170 jej. Soczki też daje rozrobione z wodą.

Z hipp jest taki słoiczek krem ze szpinaku z ziemniakami i to nie ma idealnie gładkiej konsystencjii wogóle ochydny wyjątkowo, i Milenke cofało jak dostała troszke do dziobaczka (wiecie tak na wymioty) bidulka chyba myślała że się udusi.

Witajcie,
ja jestem sierpniową mamą Dominiki, w 4 m -cu podaję jej jabłuszko, dynię, marchew i banana. Do tej pory dawałam jej też posmakować "naszych zup", a jutro już podam trochę więcej buraczkowej. Bedę sama przygotowywać dla niej posiłki, kupować soczki tylko bede. Zupki będzie jadła takie jak my jemy, tylko zmiksowane.
Zamierzam robić ekspozycję na gluten jak tylko córeczka zacznie 5 m-c.

hej

my na świeżo po wizycie u pediatry. Igor ma 8300 g i ostatnio rzadko robi kupkę. Lekarka stwierdzila, ze to prawdopodobnie dlatego, iż wchłania całe mleko żarłoczek mały i że mam mu rozszerzyć dietę już zwłaszcza, ze podobnie jak Kasiulec od stycznia idę do pracy.
dzisiaj bylo pol słoiczka zupy jarzynowej gerbera i wieczorem troszkę kaszki na dobry sen z bananami. odnosnie jego wrazen smakowych to nie wiem po prostu mielił buźką i jadł jak umiał hihi

jutro zupkę zagęszczę kaszką co by się chłopak bardziej najadł :tak:

Cześć Dziewczyny! nie wiem co ostatnio się stało Karolince ale nie chce nic innego tylko cycusia. Nauczyła się pluć i jak tylko poczuje coś w bużce od razu jest blee. Ale dałam jej wczorraj banana do rączki to go wcinała. Normalnie nie wiem o co chodzi. Może to ząbki? kupki też są co 3-4 dni[ wcześniej do 5 dziennie]
My z surowych owoców też tylko banan[chociaż kiedyś dorwała się do mandarynki -smakowała]. Szpinak małej posmakował po drugim razie.Jadła go aż się trzęsła. No ale teraz nie chce nic:no:

reklama
Mój Kacper od dawna marudzi z powodu ząbków...Chciałabym mieć to już za sobą,ale niestety!Mam nadzieję że szybko to minie...;-)

Do góry