reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze malusie problemy z Maluszkami

Ojej Mikuś - trzymaj się i walcz z wirusami/bakteriami dzielnie!!! Kasia - może jakiś nurofenik mu zapodać? może wybije paskudy w zalążku? (w sumie to nie wiem czy nurofen ma działanie przeciwzapalne?)

reklama
dziewczyny podobno po trzydniowce wystepuje wysypka niewielka. to prawda? mi znajoma poradzila zeby jak tylko dziecko przejdzie trzydniowke isc do lekarza i zmusic go zeby wpisal do ksiazeczki ze dziecko przeszlo bo to podobno tylko raz sie przechodzi i w razie gdyby kiedys znowu goraczka bez objawow wystapila to nie dac sobie wmowic ze to trzydniowka i szukac powodu. nasze maluchy male jeszcze a sa choroby ktore poczatkowo daja znikome objawy np. tylko goraczka a potem w ciagu chwili sie pogarsza np. zapalenie pluc ktore u bardzo malych dzieci moze nie dawac objawow... nas lekarz raz wyslal na badanie krwi w celu wykluczenia zapalenia pluc mimo braku kaszlu, goraczki i mimo ze nic nie uslyszal przy badaniu... ale to tak na marginesie.

Na zmiany grzybicze my dostalismy clotrimazol. mozna bez recepty kupic i kosztuje ok 3 zl.

Dziewczyny wielkie dzięki!
Dałam Mikusiowi paracetamol w czopku - nie wiem czy zbił gorączkę, ale noc jakoś minęła. Czasami chciał jeść z cyca, czasami nie. Rano miał 37 z hakiem ale jest taki jakiś bidusiowaty. Może to zęby? Zobaczę jak będzie jak wrócę z pracy i najwyżej skonsultuję z lekarzem.

A wczoraj byliśmy u dermatolog, żeby zobaczyła wysypkę/suchą skórę. Nie określiła, od czego to może być, raczej, że taka uroda i minie. Wypytała co jemy, w czym pierzemy i mamy takie zalecienia: pierzemy w Jelpie, kapiel w Oilatum, rano krem Oilatum lub Physiogel a wieczorem maść apteczna i na wszelki wypadek nie dajemy cytrusów (pomarańcz, madarynka, grapefruit, cytryna). Pytałam o herbatę rumiankową i pani dr powiedziała, że rumianek może uczulać jak jest na zewnątrz, czyli np. w kąpieli, przecieranie rumiankiem, ale herbatka jak najbardziej O.K. Ucieszyłam się, bo Miki bardzo lubi.
Aha, odnoście elocomu - powiedziała, że to za mocna maść sterydowa - trzeba bardzo uważać przy stosowaniu, bardzo krótko i tylko kilka razy można powtórzyć kurację.

Ufff, ale się rozpisałam...

Mam nadzieję, że mój Skarbek ma się już lepiej (nie chcę co chwilę dzwonić do domu, bo mąż się wtedy denerwuje;-) )

Dziewczyny czy piezecie w specjalnych proszkach ciuchy swoich pociech?

Bo ja piore w takim jak my...Tak mi polecili jeszcze w szpitalu...ze prac w tym co my tyle ze dawac miejsza dawke...I nie bylo zadnych problemow...:-)

Ja jeszcze piorę w Loveli lub w Jelpie ale tylko dlatego ze nakupilam ich na zapas jak sie skończą to zaczne prać juz w normalnych bo czasami piore razem z naszymi rzeczami i nie było efektów ubocznych:-)

dziewczyny podobno po trzydniowce wystepuje wysypka niewielka. to prawda?
Tak to prawda i nawet wcale nie taka niewielka. Przynajmniej Marcinek miał dosyć mocną przez jakieś cztery dni po obniżeniu gorączki. Czasem te plamki robiły się blade, a czasem mocno czerwone.
Ja też słyszałam, że trzydniówkę przechodzi się tylko raz, bo to choroba zakaźna, więc organizm wytwarza przeciwciała. Ale jedna znajoma powiedziała mi, że jej dziecko przechodziło ją już trzy razy (a dziecko jest w wieku naszych maluchów):confused:

Kasia Ty masz mocne nerwy. Ja jak tylko zobaczyłam gorączkę u Marcinka, pędziłam do lekarza co sił w nogach:-D Pewnie dlatego, że to była pierwsza jego choroba, do tej pory nawet katarku nie miał.

Jeśli chodzi o pranie, to ja cały czas piorę w Loveli. Jak byłam u rodziców, to praliśmy jego ciuszki razem z moimi w zwykłym płynie do prania, ale w domu używam jeszcze jego proszku. Co prawda na pewno nie jest uczulony na zwykły proszek, bo przecież przytula się do nas, czasem ssie moje bluzki, jak go trzymam na rękach :-D, ale stwierdziłam, ze nie jest dla mnie jakimś problemem kupowanie Loveli... I chyba tak zostanie do skończenia roczku.

Ja rzeczy Oli piorę w płatkach mydlanych bo na Lowele miała uczulenie i wysypka od razu była.Teraz chcę spróbować Vizir z rumiankiem zobaczymy jak Oli zareaguje.

O 11.30 byłam w domu, bo Miki był taki maruda, że mężowi nerwy siadały... Coś mi się wydaje, że powód, to nie zęby, ale brzuszek, bo kupki nie bylo kilka dni a poza tym ma zaparcia:-( Gorączki nie ma - zobaczymy jak będzie później. Teraz Maluch śpi (sukces!), ale pewnie za chwilkę sie obudzi - oby w dobrym humorze.

reklama
Do góry