reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Nasze malusie problemy z Maluszkami

KasiuK mocz oddałam w czwartek o 9 rano, a wyniki były dzis po 12. Ale to chyba przez weekend, bo ogólnie ok. 3 dni. Co do środkowego strumienia przy pobieraniu moczu woreczkiem to chyba fantazja jak dla mnie, radze tylko dziecko przed pobranie moczu mocno wypucować ( ja szorowalam mała w zakamarkach i gdzie tylko się dalo przegotowaną wodą, chusteczkami nawilżającymi tak ok. 30 minut ;D tak aby przypadkiem jedna bakteria mi się nie znalazla w miejscu w ktorym spływa mocz do torebki) i starać się pobrac mocz, po tym jak wcześniej też mała zrobila tylko siku, tak aby nie był to pierwszy mocz po tym jak poprzednio byla kupka.

reklama
Ell, oddawałaś w woreczku? Mi pani doktor kazała w pojemniczek łapać na posiew... ale chyba bez sensu, bo jak oddawałam wczoraj na badanie ogólne w woreczku to malutko tego moczu było, a jak zacznę w pojemnik łapać to nie wiem czy będą mieli z czego posiew zrobić...

oddawalam mocz w woreczku, z tym, ze zawsze bokami wiele mi uciekło i w zasadzie mialam niewielką ilość moczu, nawet do pierwszej kreseczki nie było, a wystarczyło i na posiew i na badanie ogolne. zresztą na posiew potrzeba naprawde niewielką ilość.

Byłyśmy dziś u neurologa, i od piątku zaczynamy rehabilitację. Martunia ma sporo słabszą lewą stronę, ale pani doktor powiedziała, że bardzo ładnie sobie radzi jak na dziecko z asymetrią. Mamy zrobić USG główki przez ciemiączko, ze względu na to, że była niedotleniona w czasie porodu. Zapomniałam spytać czy rzeczywiście tak jest- czytałam, że asymetria też jest wynikiem niedotlenienia. Martusia ma dość duży naczyniak na lewym boczku, i kazała pójść do poradni onkologicznej, żeby tam go kontrolowali, czym mnie bardzo wystraszyła, nikt mi wcześniej nie powiedział, że naczyniak ciągnie za sobą takie ryzyko.

:( Dziewczyny, moja mała od urodzenia nie miała robionych badań moczu ani krwi, czy to się robi profilaktycznie? W sumie chodzę do lekarza na każdą wizyte i szczepienia i Pani doktor nie kazała robić? Powiedzcie, wy robiłyście? Ale profilaktycznie czy dlatego że coś was niepokoiło?
:( Moja Oliwka od kilku dni zaczeła marudzić przy jedzeniu mleka, trzeba być cierpliwym, aż w końcu się napłacze i zacznie jeść.
:) Chciałam się jeszcze pochwalić, że moja Oliwka już na raz zjada pół słoiczka (takiego małego) jabłuszka Gerbera- polecam, pyszne.

a nasza paulinka nie podobala sie miesiac temu pediatrze bo blada byla i zrobilismy badanie krwi i ma lekka niedokrwistosc i teraz dostaje witaminki, kwas foliowy i zelazo. dzisiaj oderalismy wyniki kontrolne i jest lepiej. pediatra mowila ze w 3 misiacu dzieciom czesto psuje sie krew i spadaja czerwone krwinki i dlatego kazala brac witamin bo gdyby przez ten miesiac jeszcze sie ta krew pogorszla to moglaby nasza niunia w anemie wpasc. a niedokrwistosc stweirdzila na oko i inny lekarz tez nam powiedzial ze jakas blada jest wiec jak Wasi nic nie widza to pewnie jest ok. oni maja wprawe po takiej ilosci dzieci co widza codziennie.

ell pisze:
Jestem przeszczesliwa, odebrałam wynik posiewu Otylki i JAŁOWY, wreszcie, oj ale zyłam w stresie w ostatnich dniach- ale na szczęscie jest już dobrze i jutro wracamy na tor szczepień.
to super bardzo sie cieszeze wszystko już ok a w jaki sposób w końcu był pobrany

my też robiliśmy tylko to co nam zalecali
Kasiu jak będziesz coś wiecej wiedziała o tej kupce to daj znać bo boję sie ze u nas zaczyna sie to samo we wtorek dałam jej czopka to po paru sekundach zrobiła jeszcze nie zdązyłam zapiąć dobrze pampersa i od razu trzeba ja było pod prysznic bo wszystko zabrudziła i pod wodą jeszcze tak z pięć razy i od tej pory znowu nie zrobiła ani jednej,boje sie ze będzie robiła tylko gdy dam czopka

reklama
dziewczyny mam pytanko odnośnie usg stawow biodrowych, kiedy kazano wam zrobic pierwsze i ile razy w ogóle- my mieliśmy pierwsze w 4 tygodniu i bylo wszytsko ok, na kontrolne kazano nam przyjśc po 12 tygodniu, niestety terminy wszedzie prawie zajete i najbliższy jaki udalo mi się załatwić będzie przypadal w 24 tygodniu zycia malej i tak się zastanawiam, czy mozna z tym poczekać, czy iść gdzieś prywatnie?

Do góry