reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Nasze malusie problemy z Maluszkami

reklama
Dziewczyny a macie jakiś sposób aby dziecko zechciało wziąść do buzi smoczka?
Mój mały ostatnio przy zasypianiu musi przez około 1-2 min trzymać w buzi mojego cycka...i zaraz go potem wypuszcza. Uniemożliwia to usypianie go przez męża i jednocześnie boję się że się za bardzo przyzwyczai do zasypiania z moim zmiętolonym sutkiem. Jak wkładam mu smoczka do buzi od razu ma odruch wymiotny. Mam smoczek Aventu uspokajający od 0-3. A jakich wy smoczków używacie?

Fusik, mam dwie propozycje, mam nadzieję, że któraś poskutkuje: spróbuj dać mu smoka jak jest głodny, może wtedy go zassie, i jest nadzieja, że mu się spodoba, albo umaczaj smoczek w mleczku- jak poczuje smak mleczka to może się skusi. Ja też mam Avent 0-3, ortodontyczny. Marta bez problemu go zaakceptowała w drugim tygodniu życia, bo dawała takie koncerty przy ubieraniu po kąpieli, że szyby drżały w oknach ;D i smoczek bardzo ułatwił i jej i mi tą czynność. I jeszcze- możesz spróbować dać inny smoczek. Ja mam jeszcze Nuka, on jest trochę mniejszy i ma inny kształt, Martusia go nie lubi, pluje nim od razu, ale może Danielkowi taki bardziej będzie odpowiadał. Nuk i Canpol mają też smoczki kauczukowe (chyba?)- no w każdym razie mają taki cielisty kolor, ona są chyba bardziej miękkie.

A my dzisiaj znowu byłyśmy u lekarza. Martusia ostatnią kupkę zrobiła tydzień temu, wczoraj była bardzo marudna, a dzisiaj to już w ogóle dramat- prawie nie spała, zjeść też spokojnie nie mogła, brzuszek twardy, gazy co prawda odchodzą, ale kupki nie ma... Męczyła się strasznie. Dopiero pół godziny temu zasnęła w miarę spokojnie, zobaczymy jak długo pośpi. Pani doktor powiedziałą, żeby dawać czopek glicerynowy jak się tak męczy (dałam- kupy nadal nie ma), przepisała debridat i lacidofil, mam nadzieję że pomoże.

Oj Kasiu biedna ta twoja Martusia, to sie od razu w życiu namęczy... pocałuj ją od nas w piętkę może jej to ulgę przyniesie :)

Za radę dziękuję, na pewno spróbuję .. też mam koncerty przy ubieraniu
:)

Fusiku Noemi bierze smoczek nuk...silikonowe..czasami tez ma odruchy wymiotne jak jej go podaje...wtedy trzeba cierpliwosci...delikatnie wsowam jej do buzki...trwa to czasami minute zanim zaciagnie i skonczy z odruchami wymiotnymi...ale za kazdym razem sie udaje ;D ...a te"cieliste"ktore wspomiala Kasia to sa kalczukowe...roznia sie tym od silikonowych ze sa bardziej miekkie ale i maja swoj taki specyficzny zapach ,ktory wlasnie przyzwyczaja dzidzie do smoczka...(a to nie koniecznie jest potrzebne) a smoczki silikonowe sa bardziej twarde i bezzapachowe..Jednak jak juz nasze dzidzie beda mialy pierwsze zabki nalezy zmienic smoczusia wlasnie na lateksowy a najlepiej ozdwyczajac...bo smoczki silikonowe maja to do tego ze sa kruche i latwo ej pogryzc...a to moze spowodowac ze nasze dzidzie zaksztusza sie odlamkami silikonu...niektore firmy takie np jak avent silikonowe smoczki maja tylko do 6miesiecy...Ale sa tez firmy takie jak Canpol i oni maja nawet do 18 miesiaca...Panie w sklepach powinny o takich rzeczach informowac przy sprzedazy smoczkow..JA TAK ZAWSZE ROBILAM ;D bo przez ponad rok pracowalam w hurtowni dzieciecej ;D ;D ;D

reklama
Do góry