Jak czesto robicie badania krwi?
Maciek mial robione badania zaraz po bilansie dwulatka, wiec w zasadzie nie wiem jak teraz jest z tym zelazem. Miesa nie je w ogole wiec jedyne czym czasem sobie nadrobi to jajecznica, ktora zje raz na jakis czas. No i caly czas podawalam mu witaminy Juvit Multi, ale tam malo witamin jest.
Zastanawiam sie jaki preperat witaminowy mu teraz kupic zamiast Juvit, bo jest spory wybór w aptekach.
A i ja staralam sie mu dawac syrop pobudzajacy apetyt - to jadl wiecej ale dalej jedno i to samo. w zasadzie on je przyzwiote ilosci jedzenia (tyle co ja bym zjadla) ale problem nadal w tym ze je w kolko to samo - kanapki plus jakis nabial (ser zolty, danonki), banany, jablka, brzoskwinie i soki marchwiowe.
witaj chciałam polecic tobie multisanostol ale kiedy porównałam składy to juvit multi wygrał nie ma wcale mało witamin i tez jest na brak apetytu
zreszta dieta twojego malucha wcale nie jest taka zła zobacz sama
Jabłka-
uznane są za wspaniały owoc.
Największe znaczenie ma pektyna, która w organizmie człowieka spełnia rolę jak gdyby miotły,
wymiatającej z naszych kiszek resztki niestrawionych pokarmów, wchłania produkty
nieprawidłowej przemiany materii (głownie fermentacji), reguluje działanie flory bakteryjnej,
neutralizuje substancje toksyczne. Pektynie jabłek przypisuje się właściwości przeciwsklerotyczne
jak również zdolności wiązania radioaktywnego kobaltu i strontu, i usuwanie ich z organizmu.
jabłka leczą zarówno zaparcia jak i biegunki. Jabłka ułatwiają przyswajanie
wapnia przez organizm. Wszystkim, którzy mają kłopoty z krążeniem krwi, od wielu stuleci
poleca się jabłka. Widzimy więc na tym przykładzie, że oznaczane chemicznie składniki
pokarmowe to nie wszystko.
Brzoskwinie-
wartość odżywcza dojrzałych brzoskwiń jest dość duża
bo mają sporo witaminy A , dużo żelaza, magnezu i wapnia oraz są zasadotwórcze ,
ale i na tym, że stanowią ważny składnik diety odtłuszczającej oraz diety dla reumatyków
i chorych na nerki (własności moczopędne).
Marchew-
zawiera: witaminę A ponadto witaminy Bi, B2, PP, K i niewielką ilość
związków mineralnych: wapń, żelazo, fosfor, miedź, jod, a najwięcej potasu.
wspaniale wpływa na urodę i karnację skóry.
Najlepiej jadać ją
w postaci surówki, jak najcieniej obraną.
banany dostarczają człowiekowi większości potrzebnych dla zdrowia minerałów w dostatecznych ilościach – a więc wapnia, fosforu, fluoru, magnezu – oraz licznych witamin, takich jak C, B1, B2, B12, A, E. Banany zawierają również nieco witaminy D, Odkryto ostatnio, że w bananach znajdują się także związki hormonalne, jak serotonina i norepinefryna, będące regulatorami ludzkiego systemu nerwowego.
Przy zakupie bananów nie należy unikać tych, które mają czarne plamki na skórce. Wiele osób niesłusznie traktuje je jako oznaki psucia się owocu, co nie odpowiada rzeczywistości. Najsmaczniejsze i najpożywniejsze odmiany mają właśnie skórki z czarnymi plamkami, co nie ma żadnego związku ze stanem owocu. Do natychmiastowego spożycia należy wybierać owoce dojrzałe, szczególnie jeśli przeznaczone są dla dzieci lub osób chorych
nabiał to juz pewno wiesz
sorki ze walnełam, taki wykład ale dla mnie niejadek naprawde musi nie chciec jesc i nie wazne ile jesz wazne co je