reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Nasze maleństwa - pediatra, problemy, radości, jak rosną nasze pociechy

Nimfii wiem, ze zabrzmi to głupio, ale podobno najlepszy sposób na pleśniawki to pedzlowanie własnym moczem dziecka. :tak:

Fionka nie kaszle, tylko jak ja kaszlę to ona mnie naśladuje. :happy:

reklama
Tego watku nie nadrobie, a ostatnio przez brak czasu nawet nie moglam wam napisac ze my juz prawie dwa tygodnie meczymy sie z pleśniawkami :zawstydzona/y::zawstydzona/y::zawstydzona/y:

Najpierw ja bylam chora, i maly pewnie odemnie sie tym zarazlil. Nie pomoglo smarowanie Aphtin, no wiec poszlismy do lekarza. zapisala nam Nystatyne do pedzlowanie buzki i bylam przekonanan ze to pomorze bo mnie zawsze wystarczala Nystayna w leczeniu....
Niestety maly nadal je ma :-:)-(
Dzis ide znow do lekarza, ech....

Oj to rzeczywiscie pechowo Gabrys tez kilka dnie temu obudzil sie z plesniawkami nawiecej tego bialego nalotu mial na ustach w srodku wydaje sie ze nie zdarzylo sie jeszcze namnozyc lekarz przepisal Nystatyne i po 3 dniach wszytsko zdaje sie ok moze ja czegos nie widze :confused: tzn mam na mysli ze jak juz nie widac tego bialego nalotu to chyba wyleczone:dry:?

Nimfi a dziewczyny maja racje jak wypedzlujesz Maciusia siuskami odrazu powinno pomoc wiem ze to niezbyt apetyczna metoda ale mysle ze Macius nie zorietuje sie ;-)
pamietam jak Gabrys byl malutki moze z miesiac mial ja go przebieralam a on nagle siusia ja patrze a do tego otworzyl usta i fontanna prosto do buzki leciala myslalam ze dostane zawalu :-D a on sam zafundowal sobie zdrowa urynoterapie.

Nimfi a Macius bardziej marudny przez to jest przeszkadza mu swedzi ? bo ja u Gabrysia nie zauwazylam zeby mu to przeszkadzalo ale slyszalam ze niektorym maluszkom to przeszkadza

ana J miał pleśniawki jak miał 1,5-2 miesiące. Ja smarowałam je flumycolem. I owszem schodziły po 2-3 dniach, ale to nie było wyleczenie. Nie chciało mi się więcej smarować, a po jakimś czasie znów wracało. Dopiero jak zrobiłam tak jak lekarz kazał, 2 tygodnie 2 razy dziennie to pleśniawki poszły sobie i już nie wróciły. Niczego nie wyrzucałam, żadnych smoczków, zabawek, pomyślałam sobie skoro na rzeczach, które bierze do buzi mogą być zarodniki to rączki mam też odciąć i wymienić na nowe?? Nie wiem jakie ma działanie nystatyna, ale jak lekarz kazał dłużej niż 3 dni pędzluj tyle ile kazał.

Matik nie miał pleśniawek, ale też słyszałam ze siuśki najlepsze;-) córeczka sąsiadki, ur. w lipcu, ma i lekarka kazała przedewszystkim wyparzać smoczki.
w ogółe z córeczką sasiadki długa historia, od tygodnia nie potrafię o niczym innym myśleć:-( Olę zabrali do szpitala bo mdlała. Od kiedy się urodziła ja ani razu nie widziałam jej z otwartymi oczkami, zawsze spała. W szpitalu nie wiedzą co to jest, podejrzewają padaczkę. Dodatkowo okazało się, że maleńka prawdopodobnie nie widzi, nie reaguje na zabawki ani na światło... Do tego miała bardzo dużą żółtaczkę i ma uszkodzoną wątrobę. Przy wypisie ze szpitala zlekcewarzyli to i kazali karmić piersią:baffled: Dopiero niedawno pediatra przepisała specjalne mleko i Oli się trochę poprawiło, chociaż i tak conajmniej do roku musi być na specjalnej diecie. Tak mi szkoda tego maleństwa:-( Jak widziałam jak ją lekarz niósł do karetki to aż mi się słabo zrobiło:-(

Lekarz powiedzial nam,ze mozemy sie zmagac z tym ropiejacym oczkiem do roku czasu,a poki co przepisuje nam doraznie kropelki Codziennie przemywam tez oczko przegotowana woda Mam nadzieje,ze tak jak u was Nathalie to w koncu samo przejdzie,bo lekarz zawsze mi mowi,ze oprocz przepisania kropelek nie moze nic wiecej zrobic:-(

nimfii to prawda,ze mocz jest najlepszy na plesniawki:tak:mysle,ze powinnas sprobowac,a noz pomorze Maciusiowi

asus smutna historia takie malenstwo,a musi tyle wycierpiec:-(

ana nie przeszkadzaja mu te plesniawki :no: no a po kilku diach stosowania Nystatyny zaczol miec ich jeszcze wiecej, wiec jak u was zeszly biale slady to jest ok ;-)

elunia nie, nie pokasluje w nocy.... z miesiac temu pokaslywal w nocy ale nie wiem czy to od slinki

Teraz dostalam jakis zel na te plesniawki i ponoc to jest jakis najsliniejszy srodek jaki mozna podac niemowlakowi :szok: zobaczymy co sie bedzie dzialo :sorry2:

Mysia ale czy mieliście wymaz??? Fiona miała robiony 2 razy i nic nie wykazał.

Anius ojej, mam nadzieję, że lekarze postawia prawidłową diagnozę i Ola wyzdrowieje. W jakim wieku jest?

Nimfii trzymam kciuki, żeby żel podziałał!

reklama
anius ale historia :O biedne dzieciątko...
elunia ja nie pomogę bo niestety nic nie wiem na ten temat
tak samo jeśli chodzi o pleśniawki, nie przechodziliśmy ich nigdy, ale wszyscy polecają ten mocz, ale co i jak to nie wiem

a ja mam takie pytanie z kosmosu
bo chcemy iść z młodą do lekarza
młoda od tygodnia ma uczulenie wokół jednego oczka na powiekach, takie małe czerwone krostki, ktoś się spotkał z czymś takim?

Do góry