reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze maleństwa - pediatra, problemy, radości, jak rosną nasze pociechy

reklama
Moj Maks ma od pol roku ciemiączko 2x2 i pediatra nic nie powiedziala, ze cos jest nie tak, zeby zwiekszyc dawke wit. D. Daje cały czas po kropelce. Czasami zapominam i mam wyrzuty sumienia przez to :( Kurcze juz sama niewiem czy nie zwiększyć dawki. Wasze dzieciaczki maja juz mniejsze ciemiączka.

Gabrys tez ma 2x2 jedna lekarka kazala zwiekszyc dawke 2 krople dziennie na zmiane z 3 druga powiedziala zeby zostac przy jednej bo juz w mieszance i kaszkach ta witamina tez jest no i teraz slonce swieci ja pozostalam przy 1 .
Nie martw sie Habciu mi pediatra powiedziala ze to indywidualna sprawa dziecka tak jak jedni maja niebieksie oczy a inni brazowe jednym dziecia wczesniej sie zrasta ciemie innym pozniej ale przy ciemiaczku 2x2 nie ma powodow do niepokoju mnie przekonala i juz sie nie martwie :tak:

Aha mi tez czasem sie zapomni:zawstydzona/y:

Dziewczyny a z tym ciemiaczkiem to nie trzeba panikowac bo nim dziecko skończy 18miesięcy powinno sie zrosnąc a nasze jeszcze maluchy nawet roku nie mają, więc trzeba spokojnie poczekać i nie stresować sie tym :)

habciu- nie martw się !!!!!!!

Do kiedy ciemiączka powinny zarosnąć?
Tylne ciemiączko zarasta szybciej, między szóstym tygodniem a czwartym miesiącem życia. Przednie między dziewiątym a osiemnastym miesiącem. Stopień zaawansowania tego procesu oraz napięcie ciemiączek kontroluje się podczas każdej wizyty u lekarza. Pediatra mierzy wówczas także obwód głowy malca. Jeśli uzna, że ciemiączka nie zarastają tak jak należy, skieruje malca na badanie krwi oceniające również gospodarkę wapniowo-fosforanową. Może też zmienić dawkę witaminy D3.

Dlaczego tempo zarastania ciemiączek jest takie ważne?
Zbyt wolne zarastanie może (ale nie musi) świadczyć o niedoborze witaminy D, krzywicy albo niedoczynności tarczycy. Z kolei zbyt szybkie może doprowadzić do tego, że rozwijającemu się mózgowi zrobi się zbyt ciasno. Najczęściej jednak tempo zarastania to cecha rodzinna. Zabawa w zastanawianie się, czy dziecko ma problem, czy też chodzi o geny, jest bez sensu. Wszelkie wątpliwości powinien rozstrzygnąć doświadczony pediatra.
tylko że teraz to ja się martwie, bo mojemu Maxowi już dawno zarosło ciemiaczko, byłam z tym u lekarza , ale oczywiście pani dr. powiedziała ze wszystko jest ok. :confused:

Witam ja już mam dość moja niunia od 3 dni gorączkuje,byłyśmy u lekarza i to niby przez zęby bo idą 3 naraz.Padam po prostu jeszcze w niedziele mam chrzciny i tyle do przygotowania:-:)-:)-(

Miki kochana ale jak calkiem Maxsiowi sie z przodu tez zroslo?
bo z tylu to wiadomo juz chyba wszytskim maluchom
a Maxsio ma tez calkiem zrosniete z przodu? mozliwe to jestes pewna?

uff nadrobiłam

do mam cycoholików:
jak zachowują się Wasze dzieci podczas jedzenia? bo ja już chwilami mam dosyć... Matik strasznie szczypie, całą lewą pierś mam w maleńkich strupkach od pazurków, chociaż obcinam mu regularnie, a prawe ramię mam w sińcach i podrapane:crazy: potrafi też zaprzeć się nogami o moje ramię a rękami wypychać z buzi cyca zaciskając jednocześnie dziąsła:no: spokojnie je tylko przez sen... zawsze staram się trzymać mu rączki, albo żeby trzymał mnie za palec ale siłą zabiera mi rękę i szczypie. już nie wiem co robić:-:)crazy:
Nikodem też mnie czasami drapie i szczypie ale po szyji no i wierzga nogami a z cyca to robi sobie gumę rozciąga buzią odwracając się w drugą stronę lub dmuchając przy zaciśniętych dziąsłach:crazy::crazy:

dziewczyny, a czy Waszym dzieciom pocą się jeszcze głowki? jak jedzą, spią czy leża na brzuszku? u nas zawsze mokry tył głowy. matko, ja chyba na leb dostane z tym łepkiem mlodego...

małemu głowa poci się po kąpieli jak go karmię no i w foteliku w samochodzie mimo że może być chłodno

o kurczę! a u nas nigdy nie było żadnego pocenia się główki, znaczy się, że co?

Ze wszystko jest OK

Jurand dziś zrobił pierwszego kroczka na raczkach, dumnie powiedziane :-D:-D:-D, podniósł rękę i poległ za chwilę.

hurra

Witam ja już mam dość moja niunia od 3 dni gorączkuje,byłyśmy u lekarza i to niby przez zęby bo idą 3 naraz.Padam po prostu jeszcze w niedziele mam chrzciny i tyle do przygotowania:-:)-:)-(

łał współczuję

a co do wit d to ja nie podaję już z 2 m-c bo lekarka mówiła żeby nie dawać .Starszym pamiętam ,że długo podawałam a temu nie no i Nikodem na ciemiączko już 0,5x0,5

reklama
Anius Zosia ostatnio spokojnie przy piersi sie zachowuje.Czasami jak cos ją zaciekawi to pusci cycka i sie odwraca.

Witaminy D bierzemy dwie kropelki.Główka się czasami przy jedzeniu poci .

Bylismy dzisiaj trzeci raz na usg bioderek i wszystko ok.Więcej nie musimy jezdzic:-)

Do góry