reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze maleństwa - pediatra, problemy, radości, jak rosną nasze pociechy

U nas też jest tryb dzien, noc. JEszcze sie nie zdarzyło, zeby poszedl pozniej spac niz o 22. Zazwyczaj chodzi spac o 20, potem o 23, 2, 5 i 8 karmienie.

reklama
elunia nasz pediatra radził na razie szczepić tylko tymi skojarzonymi szczepionkami a z resztą poczekać żeby zbyt nie obciążać organizmów dzieciaczków. On twierdzi że te choroby były od zawsze a teraz firmy farmaceutyczne poprzez reklamy grają na uczuciach rodziców i nakłaniają do szczepień - to jego opinia , ja tylko powtarzam. On też radzi poczekać z pneumokokami żeby mniej zapłacić , natomiast poleca szczepienie na meningokoki . Wszystkie szczepienia dodatkowe radzi wykonywać latem bo wtedy jest większe prawdopodobieństwo że dziecko nie podłapie jakiegoś wirusa lub innej choroby.

Ana jak robisz zdjęcie takiemu maluszkowi to nie musza być spełnione te kryteria. Moja Inga miała roczek jak jej wyrabialiśmy paszport i ma lekko otwartą buzię i widac jej ząbki. Zdjęcie dla Małej Fionki tez robilismy sami w domu, położyliśmy na prześcieradle, potem w photoshopie wycięliśmy tylko główkę, na 1 odbitce wyszło 8 małych zdjęć i cały koszt to 42p. ;-)

Habciu czemu tak się przejmujesz wodnistymi kupkami? Przecież na piersi takie kupki moga być. Moja np tylko takie robi.

Larkaa u nas badanie trwało 2 minuty usg i 2 minuty badanie ręczne przez ortopedę. Nie mów, że wyrzuciłaś kasę w błoto, bo przynajmniej wiesz, ze Kalinka nie ma problemów z bioderkami. Jak byłam 3 lata temu z Ingą u lekarza to okazało się, że ma luźno osadzone bioderka w panewkach i dostalismy specjalne cwiczenia.

Pbg to normalne u dzieci, że preferują 1 stronę. Tak jak już pisała Ardzesh - jesli np dziecko odwraca częściej główkę w lewo to trzeba połozyć w łóżeczku tak, by odwracało się w prawo - w kierunku światła i pokoju, po lewej natomiast bedzie ściana, no i jeszcze 1 sprawa, często nosimy dziecko w pozycji pionowej po 1 stronie, ja np zawsze nosze na prawym ramieniu, i Fiona odwraca się zawsze na lewo, trzeba wtedy dziecko nosic częściej na lewym ramieniu, tak, by odwracało główkę na prawo. Nie namieszałam za bardzo? :-p

Mikimauro o tym sposobie na plesniawki słyszałam już niejednokrotnie i podobno rzeczywiście się sprawdza. :tak:

...Przed chwilą zauwazyłam u niego na języczku trzy krosteczki, niestety to plesniawki, pewnie dlatego był już wczoraj marudny i wolniej pił mleko, najgorsze jest to że juz są pozamykane apteki, i nie mam mu jak pomóc.tzn., mam przedchwilą wyszperałam na forum o metodzie z siuśkami.Podobno pomaga, ale mnie to obrzydza,:baffled: nie wiem co zrobić , chyba się przemoge i mu tymi siuśkami [jego]przetre ten języczek.Jutro polece do aptekii kupie maść.
u nas dziś tez pleśniawa się pojawiła.:tak::confused2:
Tylko jest jedno ale.... Jak posmarować dziecku języczek moczem z pampersa? Wycisnąć ? A już wiem włożę jej pieluszkę tetrową do obsikania.:tak::laugh2:

Habciu czemu tak się przejmujesz wodnistymi kupkami? Przecież na piersi takie kupki moga być. Moja np tylko takie robi.:tak:
:tak::tak::tak: moja też.

bardziej przejelam sie tym pokaslywaniem. a jesli chodzi o kupki to maly strasznie placze jak je robi, boli go brzuszek chyba. Meczy sie okrutmnie, a zanim to nastapi to pare godzin prezenia i poplakiwania. A kupka po prostu strzela, az wyplywa na plecy. A oddaje gazy jak traktor dluuugo i czesto. Wole to skontrolowac, bo na swieta wyjezdzamy i nie chce sie potem denerwowac i pluc sobie w brode, ze nie poszlam do lekarza.

habcia u nas też tak właśnie jest. Najczęściej mała zaczyna siedzieć na kibelku od 6 rano. Schodzi jej ze zrobieniem do ok.8. Po czym z wysiłku zasypia i śpi do 10.I też to jest po kilkunastu steknięciach takie fruuuu na całe plecy.:tak:

moze to jest normalne i to fizjologiczna sprawa :) Ale wole to skontrolowac. Pediatra kazala mi przyjsc z kupka. Powiedziala, ze chce go zobaczyc i wtedy osadzi czy mogę jechać. Czy dlawi sie slina czy to jest kaszel.

bardziej przejelam sie tym pokaslywaniem. a jesli chodzi o kupki to maly strasznie placze jak je robi, boli go brzuszek chyba. Meczy sie okrutmnie, a zanim to nastapi to pare godzin prezenia i poplakiwania. A kupka po prostu strzela, az wyplywa na plecy. A oddaje gazy jak traktor dluuugo i czesto. Wole to skontrolowac, bo na swieta wyjezdzamy i nie chce sie potem denerwowac i pluc sobie w brode, ze nie poszlam do lekarza.
Jezeli masz watpliwosci to jasne ze idz,niech zobaczy:tak:
U nas tez robienie kupy to najpierw prezenie i steki a potem fru i wszystko z pampka wylatuje.
Wczora mala miala kolke prawie caly dzien.Czasami juz mi sil brakuje,zeby to wszystko ogarnac:-(

reklama
hooba wspolczuje :zawstydzona/y: a juz myslalam ze wasze problemy dobiegaja konca

po ostatniej wizycie u lekarza z Mackiem tez mialam dosc... Przeplakal cala droge do przychodni (na szczescie autem) i plakal bedac w poczekalni (ze az nas wposili poza kolejka do lekarza zebysm jak najszybciej zalatwili sprawe), plakal u lekarza - ze nawet pani doktor nie slyszalam i o nic nie moglam zapytac :zawstydzona/y: achhh te kolki :confused2:

zapmarta dzieci nie koniecznie musza sie mega najesc na noc zeby spac dluzej ;-) mysle ze jak maja bardzo pelne brzuszki to tez im sie zle spi. Maciek malo zjada na noc - nieraz tylko jedna piers... no a spi 6 godzin... W nocy jak sie wybudza i "zaczyna szukac" jakby piersi to mu daje najpierw smoczka i jest spokojny. Zupelnie jakbym go oszukiwala w ten sposob, ze jak sobei troszke possa to nie czuje glodu. za to jak sie juz wybudzi na jedzenie na nocnym karmieniu to sie rzuca na piers jakby chcial ja polknac i dopiero wtedy sie mega najada :-)

elunia r ja nie mialam jeszcze szczepien... chcialabym szczepionek skojarzona no i rota i pneumokoki tez, ale musze ta decyzje pozostawiac lekarza :zawstydzona/y: jak doradza zeby szczepic to szczepie na wszystko :tak:

Do góry