Magda super przepis, jutro wypróbuje, bo nie mam drożdży w domu
Mam pytanie, alkohol musi być? Bo w domu mam tylko jakieś zapomniane wino i piwo
To ja też podam przepis na
DROŻDŻÓWKI które mi zawsze wychodzą
Składniki:
1 jajko
3 szkl mąki
25 g drożdży
3 łyżki cukru
łyżeczka soli
2 łyżki oleju
1 opak. cukru waniliowego
1 szkl ciepłego mleka
(nadzienie)
może być dżem, nutella,
albo ja czasem robię : 3-4 jabłka kroję w kostkę
gotuje chwilę z miodem i bakaliami, i odsączam z soków zanim
nałoże na ciasto
Wykonanie:
Do miski dodajemy drożdże z cukrem. Roztrzepujemy trzepaczką aż drożdże zrobią się płynne.
Dodajemy do tego olej, jajka, sól, cukier waniliowy, mąka, mleko
Mieszam mikserem (końcówka do mieszania ciasta, tzw. sprężyna) , przykrywam szmatką, i odstawiam w ciepłe miejsce na
ok. 1 godzinę.
Po godzinie (ciasto powinno podwoić wielkość) wykładam ciasto na stolnicę, i wyrabiam, jak się za bardzo
kleji podsypuję mąką. Wałkuję na duży placek.
Ja na ogół wykładam na ciasto nadzienie i robię roladę. Można też robić zawijasy, warkocz, co kto lubi
Potem kroję roladę z nadzieniem na kawałki, które ukladam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wykładam nadzieniem w górę. Piec ok 40-50 minut w 160 stopniach.
Jak ostygną, polać lukrem.
Lukier: łyżka soku z cytryny plus cukier puder, mieszam
i dodaj cukier aż będzie konsystencja śmietany.
Jak by co pytajcie
Potem napisze przepis na pizze domową,
i sernik z niemieckiego twarogu