reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze hobby, ćwiczenia, diety - wszystko dla nas

a macie moze jakies doswiadczenia z pasami poporodowymi ale z porodu SN?
chodzi mi o pas elastyczny ktory niby ma pomoc w pozbyciu sie flaczka?
zastanawiam sie czy to na prawde dziala bo skoro mowicie ze pas po CC moze opoznic powrot do ladnego brzuszka to czy i taki zamiast pomoc nie zaszkodzi?? :-p

reklama
shiva - mi położna o tym pasie mówiła nie w kontekście CC, tylko ogólnie powrotu do formy. Że lepiej go nie kupować, tylko pomęczyć się i poćwiczyć - zgodnie z zaleceniami od samego porodu, a po połogu bardziej intensywnie. Że wtedy mięśnie szybko wrócą do dawnej sprężystości. A skróra tak czy inaczej potrzebuje czasu żeby się "wstąpić", czy z pasem czy bez... :tak:

I pamiętajcie o najważniejszym - o ćwiczeniu mięśni kegla!!

Ja nosiłam pas poporodowy(i ten co ja mam właśnie zalecany po cc aby nie było przepukliny gdzie niekiedy bywa właśnie)sobie bardzo chwale:-)po 3-4 tygodniach zaczełam go nosić i z początku tak po 2-3 godzinki dziennie i potem już nieco dłużej tak do 4 godzinek:tak:brzusio szybciutko się wstąpił i jestem naprawde zadowolona co gdyby nie on pewnie bym miała większy flak do dzisiaj(no teraz jestem w ciąży ale wiadomo o co mi chodzi...):tak:a jestem po cc i ja polecam i teraz także będe go nosic:tak::-)

Od kilku osób słyszałam iż po porodzie naturalnym dobrze jest miec takie małe dziecięce koło dziecięce do pływania (takie nadmuchiwane)że bardzo pomaga w siedzeniu w pierwszych chwilach po porodzie!Zastanawiam się co Wy o tym sądzicie??:confused:
Czytałam też o tym w jakimś "mądrym" czasopiśmie;-)!
Ja sobie kupiłam przyznam się szczerze - tylko zastanawiam się czy ono pomoże coś??:confused:

Od kilku osób słyszałam iż po porodzie naturalnym dobrze jest miec takie małe dziecięce koło dziecięce do pływania (takie nadmuchiwane)że bardzo pomaga w siedzeniu w pierwszych chwilach po porodzie!Zastanawiam się co Wy o tym sądzicie??:confused:
Czytałam też o tym w jakimś "mądrym" czasopiśmie;-)!
Ja sobie kupiłam przyznam się szczerze - tylko zastanawiam się czy ono pomoże coś??:confused:

Nie wiem ja nie miałam, bo nie miałam czasu się rozczulać, że mnie d...boli. A oprócz nacięcia miałam pękniętą szyjkę macicy i inne miłe dolegliwości np. hemoroidy:zawstydzona/y:Albo stałam albo leżałam karmiłam też leżąc bo siedzieć się nie dało :wściekła/y:Ale może i coś w tym jest bo dupskiem łóżka czy krzesła nie dotykasz:baffled:

Nasz powrót do formy.... sylwetka ale i samopoczucie. Jak sobie radzić z codziennymi obowiązkami i nie zwariować... a poza tym.... nasze hobby, moda, fryzurki i wszystkie głupotki dla poprawienia nastroju :tak:

No to będę pierwsza pytałam o to na głównym już: kiedy po cc można zacząć ćwiczyć? bo ja nie mogę patrzeć na moje ciało w lustrze:no:

yol_a zastanawiałam się nad tym... powinnam była wiedzieć a nie wiem... muszę poszperać. Na logikę ćwiczeń na mięśnie brzucha nie robiłabym jeszcze - w końcu my po cc. Natomiast każdą inna aktywność chyba powoli można.
Tylko co... bo w domowych warunkach masz na myśli? Czy np masz szansę na wypad na basen?
Ja chyba narazie tylko aktywność typowo domowa - czyli krzątanie się nad codziennymi obowiązkami :-D

reklama
Dziewczyny na szybko przeleciałam strony www i chyba za wcześnie dla nas na wieksze ćwiczenia - ok 4-6 tygodni trzeba dać się pogoić a potem możemy zaczynać. Narazie ewentualne marsze z wózeczkiem... tyle, że pogoda nie taka i doopa :tak:

Do góry