reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze forumowe maluszki - radości i troski związane z wychowaniem bliźniąt.

gosia fajnie słyszeć że u was wszystko dobrze!

Jola napisz koniecznie co lekarz powiedział o tych butach. Sama już nie wiem co kupić żeby było dobrze :(

Iwona i nas też dziś sukces. Boję się pochwalić ale zasnęły same w swoich łóżeczkach bez marudzenia i spały do 7 :)

Morgenrood pierwszy okres po ciąży to była masakra - lało się ze mnie jak z zarzynanego byczka :p Potem wszystko wróciło do normy.

Ania ja też mam "obawę" przed kolejną ciążą - obecnie nie ufam żadnej antykoncepcji :p
Moje dziewczynki noszą buty rozmiar 21 i ciągle się zastanawiam w jaki rozmiar celować na zimę.

Ostatnia edycja:
reklama
Czesc dziewczyny....siedze z kubkiem kakao i czytam co u Was :-)

Iws, Yen...nie chwale za mocno Waszych pociech tylko trzymam kciuki za kolejne przespane noce w swoich lozkach..:tak:
U nas na szczescie ze spaniem jest super...nie zapeszac spia jeszcze lepiej niz w Polsce a i tam nie na rzekalam :tak:

Anulka...duze stopki maja te twoje szczescia:tak:. My wczoraj bylismy w Clarks i pomierzylismy malym stopki..maja rozmiar 6 czyli 23. Moze w mamusie beda mialy malutka stope:tak:.
wybralam dwa modele i zastanawiam sie ktore wziasc.:sorry:
A wogole to ucieszylam sie niezmiernie bo otworzyli u nas kolejny dzial z obuwiem dzieciecym gdzie maja Startrite, Ecco, Goexy...i tam tez oczywisce wstapilysmy...aaa i maja 10 % znizki dla blizniakow :-).

A jesli chodzi o ortopede to bylismy u dwoch i kazdy powiedzial mi to samo...czyli zeby nie przesadzac z tym obuwiem. Ze absolutnie buty nie za kostke i nie sztywne w kostce bo grozi to koslawieniem kolan. Ze to stara szkola- teraz sa butki przed kostke.
Wogole to moje dziewczyny akurat byly w trampkach i pan powiedzial ze to wcale nie zaszkodzi im na stopke jak 3-4 godziny pochodza w takich butach. Ze stopka ksztaltuje sie do 5 roku zycia i ma prawo do tego czasu byc troche koslawiona czy
miec male plaskostopie (tak u nas ma Ala na prawej nozce). A takie stopki ma podobniez co drugie dziecko i to sie leczy pozniej cwiczeniami.

Powiedzieli obaj ze najwazniejsze to to aby pietka byla sztywna i mial poduszeczke w kostce i tym mam sie kierowac przy wyborze obuwia w ktorym chodza bardzo dlugo. Jesli chodzi o kapcie to powiedzial ze boso jak najbardziej po domu a kapcie to takie z atestem zdrowej stopki. Czylu Befado jak najbardziej.

Aaa no i na koniec jeden z nich dodal ze te ceny to sa naciagane bo to najlepszy biznes miec/sprzedawac buty dzieciece. :sorry:

Aaaa no i dziekuje za mile slowa o moich kobietkach :-)

Morgenrood..ja nie pamietam dokladnie jak to bylo z tym okresem u mnie..:sorry:

Rabbit...u nas w uk kaza jesc wszystko. Mowia ze to bardzo wazne aby mama miala dostarczane z pokarmem wszytkie witaminy i mineraly a przeciez tego nie znajdzie sie w gotowanym kurczaku i duszonej marchewce.
Mi polozna kazala wprowadzac wszytko malymi porcjami i obserwowac dziewczyny.
I dzieki temu jadlam wszystko przez surowe warzywa, owoce, konczac na cebuli, czosnku itp...:-)

Anulka...czyli nie planujesz kolejnych dzieci..:happy:
Ja to juz sama nie wiem..kilka miesiecy temu juz odstawilismy wszelkie zabezpiecznie i chcielismy kolejnego baka...no ale teraz po powrocie z Polski i paru dniach spedzonych z Przemka 8 miesieczna chrzesniaca ktora jest malym diabelkiem wcielonym stwerdzialm ze chyab pasuje..:sorry: Musze sie wybrac po tabletki znowu....dobrze ze u nas sa za darmo..:tak:

Tak maja dopiero 3,5 tyg, ale jak je poloze na lewym przez nie znienawidzonym :-) boczku to sie odkrecaja na plecki i glowka wedruje znowu w prawo. Teraz im daje recznik w rulonik i sie strasznie buntuja i placza, ale musze cos robic, poniewaz na policzku, na ktorym non stop leza dostaly wysypki.

U nas dzisiaj noc masakra! tydzien temu Julka miala goraczke jeden dzien to teraz Majka dla odmiany..tez nie ma objawow wiec chyba zeby..zobaczymy co z tego wyjdzie..oby nic! ale biedna taka wisi na mnie od rana. Pozniej w sypialni sie polozylam z nia bo juz mnie rece i plecy bolaly od noszenia jej a Julcia latala i sie bawila. Biedna Majulka tak spokojnie lezala i bajki ogladala ze nie poznaje dziecka:( polozylam ja spac i spi juz 2 godz prawie a julcia z nia. Szybko kawe zrobilam bo sie slabo czuje po tej nocce, juz sie odzwyczail moj organizm od wstawania co chwile widze..i szybko obiad robie. SLoneczko swieci a my w domku dzisiaj:(

Onna no to rzeczywiscie kawal dobrej roboty odwalilas! nasz wozek tez juz brudny ale u nas to robota M, chociaz to:D on go karcherem pierze na dworzu zawsze.

Yen, Jola moje male maja rozmiar 23 gdzies ale wzielam na wyrost troche. Ale i tak maja duze nozki jak na swoj wiek! Ja mam 39, M 43 wiec tez nie male..to chyba rodzinne:D

Kasiu ja biore tabletki i im ufam jakos. Przed ciaza bralam 7 lat i mnie nie zawiodly:)no i lekarz tez potwierdzil ze to najpewniejsza metoda, pod warunkiem ze sie ich nie zapomina brac:)
Jola ale fajnie ze za darmo tabletki Wam daja! w Polsce niestety za wszystko sie placi:/
Malygosiak to drogo wychodzi. Moje 7zl opakowanie kosztuje - Microgynon 21.

Jola co do butkow no to wlasnie kazdy co innego, nie wiadomo komu wierzyc ale skoro nasz lekarz nas od poczatku tak pokierowal i dziewczyny prosciutkie to jakos mu ufam:) A ile u Was tak dla porownaniu Jolu kosztuja buciki Ecco czy Clarksy? u nas to drogie jak nie wiem co zauwazylam..My kupilismy dziewczynom buciki w Smyku na jesien po 100zl za pare. Dla mnie to juz duzo ale wolalam za 200 - 2 pary niz za 170 jedne np w Bartku albo Ecco 220 para. teraz jeszcze nas czeka zakup zimowych ale tez nie wiadomo ile te nozki urosna..

Ostatnia edycja:
Malygosiak to drogo wychodzi. Moje 7zl opakowanie kosztuje - Microgynon 21.

Anulka nuvaring faktycznie drogi ale ja byłam z niego aż do teraz bardzo zadowolona,to krazek,nie tabletki,wiec nie trzeba pamietac:)
ale ostatnio mnie często pobolewał pęcherz,i internistka zasugerowala ze moze z powodu krążka,choć wcześniej nie bylo problemow ale moze akurat teraz cos podraznia....wiec od nastepnego cyklu wracam do tabletek,ale tez tanie nie beda,bede brała yaz-opakowanie ok 40zl,z tym ze ja nie moge brac kazdych bo mam silne migreny,w zasadzie jest to wogole przeciwskazaniem do antykoncepcji hormonalnej.,no ale cos trzeba brac:) nuvaring mial bardzo malo dawke hormonow i te nowe tabletki ponoć tez...tylko ta cena:szok:

Oj u mnie dzis ciezka noc, sama nie wiem. ZPodejrzewam cos ale to tylko podejrzenia.
A mianowicie Hania jest bardzo wrazliwa, boi sie troche ludzi, jak gdzies jestesmy nie schodzi mi z rak.
Wczoraj bylismy na urodzinach i mysle ze ona to strasznie przezywa, bo jest wrazliwaObudzila sie o 23 i tak strasnie wrzeszczala, nie moglam jej uspokoic z 2 godzinki walczyla.Zasnela ale cala noc poplakiwala.Myslicie ze dobrze rozumuje?

Oj u mnie dzis ciezka noc, sama nie wiem. ZPodejrzewam cos ale to tylko podejrzenia.
A mianowicie Hania jest bardzo wrazliwa, boi sie troche ludzi, jak gdzies jestesmy nie schodzi mi z rak.
Wczoraj bylismy na urodzinach i mysle ze ona to strasznie przezywa, bo jest wrazliwaObudzila sie o 23 i tak strasnie wrzeszczala, nie moglam jej uspokoic z 2 godzinki walczyla.Zasnela ale cala noc poplakiwala.Myslicie ze dobrze rozumuje?

Mysle ze bardzo dobrze bo ja mam tak samo z Weroniką....jest bardzo ale to bardzo wrazliwa i caly dzien odreagowuje wieczorem przy zasypianiu i w nocy..im wiecej wrazem,im bardziej zmeczona tym sen gorszy,krzyki i budzenie sie z histerią...

Ja właśnie swoje położyłam. I tak sobie myślę czy gdzieś dziś wylądują w nocy - zostaną w swoim czy wylądują w naszym łózku.

Co do rozmiarów butków to moje mają strasznie małe nóżki. Maja nosi obecnie 20 i Jula też - jedynie kapciuszki Julci musiałam wziąc 21 bo były ciut za ciasne. Na zimę nie mam pojęcia ale chyba te 21 zostanie.

Widzę, że temat kolejnych ciąż się pojawił... ja nie planuję narazie choć ostatnio zauważyłam,że jak idzie ktoś z takim malutkim szkrabkiem to taki sentyment mnie łapie i zaczynam się zastanawiać jakby to było. Ogólnie czas ciązy wspominam bardzo dobrze i w ogóle czułam się tak jakoś wyjątkowo... zobaczymy. Aktualnie nic nie biorę na zapobierzenie :) ewentualnej ciązy - lekarz w zwązku z moimi problemami z sercem w czasie ciązy boi mi się zapisywać tabletki a ja do tych "mechanicznych" sprzętów jakoś tak nie jestem przekonana.

reklama
Moim nóżki ostatnio bardzo urosły,poszliśmy kupować buciki przekonani,że szukamy rozmiaru 23 a tymczasem po przymierzeniu nóżki do wkładki okazało się,że są na styk...i mają 24...:szok:

co do ciąż..to ja podobnie jak Anulka...cieszę się jak dostaje okres....:tak:...nawet nie chcę myśleć o takiej możliwosci..kiedyś się trzeba w końcu wyspać...;-)a co do środków anty...ja tak jak pisałam wcześniej na tabletkach miałam problem z migrenami,nuvaring byłby super,gdyby nie ten pęcherz choć tak naprawdę nie jestem do końca przekonana czy to z tego powodu mnie pobolewało,jeżeli na tabletkach będzie to samo to na pewno wrócę do krążka,dla mnie to super rozwiązanie,spirali się trochę bałam,a to jest kompletnie niewyczuwalne,nie trzeba pamiętać codziennie o tabletce,jeden krążek na 3 tygodnie i spokój:) naprawdę fajna sprawa:tak:

Do góry