reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze forumowe maluszki - radości i troski związane z wychowaniem bliźniąt.

hey
karola ja karmiłam tak jak Ty i mi dzieciaczki plesniawek dostały, połozna mowila ze moze to byc z tego wiec przestałam, wyleczylam plesniawki i nie wrocily,ja karmilam osobno, mam 8 butelek myję na bieżąco i sterylizuję(bo taniej,mniej wody sie zuzywa) co do roznych smoczkow to nie podawałam, mam z nuka i ładnie piją a butelki z Canpola
a moi chłopcy tez mają koziska w noskach takie ze szok, ja mam w sprayu sol i psikam przed wyciągnieciem i po :)

a mam pytanko do kiedy sterylizowałyscie, bądz gotowałyscie butelki?? i od kiedy przeszłyscie na wodę z kranu??

Ostatnia edycja:
reklama
O to u nas wczoraj z darkiem się meczyłam od 19.30 do 21.30.
Karola ja w pierwszych tygodniach uważałam, na różne smoki, butelki, wode do kąpieli miały oddzielną.
U nas burza, wyłaczam kompa, dobrze że wczoraj sksopiłam, tarwe i byliśmy wkoncu na pdowórku, było gorąco

Ja karmiłam osobno tylko przez kilka tygodni kiedy Nikola miała wirusa i biegunkę.No i może na samym początku tak do tego wagę bardziej przywiązywałam.Potem - chyba ze miały rożne mleka,piły też z tych samych butelek mleko czy herbatkę.

kkociakk - jakie smoczki z nuka masz? takie do mleka modyfik? przezroczyste?i jakim mlekiem karmisz?

dziewczyny kiedy Wasze maleństwa przekroczyły wage 3 - 3,5 kg? juz nie moge sie doczekac:)

Iws ciekawe z ta pelnia! musze tez poobserwowac!

Kasiu, Jolu ja tez miewam takie dni ze krzycze! ale no wykanczaja czlowieka wiec co mam robic..to juz jest jakas nerwica chyba! zawsze byla taka spokojna!:/

Anulaa dobrej zabawy na tancach:)

Karola jak sa zdrowe dzieci to mysle ze mozna mieszac butelki, nieraz ciezko sie polapac, moje zawsze razem pily, jadly i bylo ok. Mysle ze nie ma sie co stresowac!
Co do noskow to u nas np katar byl pierwsze 3 miesiace..albo pozatykane. Probowalam wszystkiego, nic nie pomagalo. Poszlismy na badania, wymazy z noska im wzieli i okazalo sie ze w szpitalu zarazili je gronkowcem..i to przez to! Mielismy masc Bactroban i wyleczylismy ale podobno gronkowiec juz na cale zycie zostaje bo to tak wredna bakteria..majka do dzisiaj np chrapie nieraz, cos jej charczy..Podobno to czeste ze zarazaja w szpitalach, jak nie przejdzie warto zrobic badania. Ale u takich maluchow to czeste chyba ze sa katarki jakies wiec moze poczekajcie:)
Moje na poczatku strasznie szybko przybieraly na wadze, nawet 1kg miesiecznie wiec juz jak miesiac mialy to ponad 3 wazyly lekko:) nawet sie nie obejrzysz a beda bobaskami:)

Kociak sterylizatora nie mialam wogole, butelki wyparzalam dosc dlugo, teraz tez to robie ale nie za kazdym razem. My mamy filtr do wody i ja uzywalam od poczatku tej filtrowanej z malego kranika. Teraz poniewaz cos sie zepsulo uzywam z kranu ale dziewczynki juz sa duze wiec im nie zaszkodzi.
Butelek uzywalam od poczatku Aventa, a tez lubie bardzo Fisher Price'a ale nie wszedzie sa. Teraz mam wlasnie, zamowilam na allegro, bo w hurtowni tylko male mieli.

Ostatnia edycja:
kociak ja używałam sterylizatora do mikrofalówki i ja sobie chwalę. Miałam 8 butelek które sterylizowałam po każdym karmieniu. Oczywiście na początku. Potem przeszłam na system że robiłam tak raz dziennie.
Długo używałam wody butelkowanej bo prawie do roku. Ale wg mnie spokojnie można przejść na kranówkę wcześniej, tylko warto zaopatrzyć się w filtr (ja mam dzbankowy Brita i polecam).

karola ja nie stersowałabym się taką zamianą smoczka. Ja zwykle pilnowałam butelek ale wiadomo że nie zawsze się udaje. Poza tym jak np miałam odciągnięty pokarm z piersi i jedna go zjadła a druga nie, to siostra dojadała po niej - miałam mało pokarmu i każda kropla była cenna ;)
Moje dziewczynki zrobiły się bobaskami już po miesiącu :)))

Moje rozbójniki już śpią i nareszcie zapadła w domu cisza :) Sączymy z mężem po kieliszku wina i jest cudnie :) Czy wy też lubicie te momenty gdy dzieci właśnie zasnęły??
Miłego wieczoru!

Moje rozbójniki już śpią i nareszcie zapadła w domu cisza :) Sączymy z mężem po kieliszku wina i jest cudnie :) Czy wy też lubicie te momenty gdy dzieci właśnie zasnęły??
Miłego wieczoru!

Kasiu nie tyle lubię co uwielbiam,zwłaszcze, że u mnie bardzo pózno ostatnio chodzą spac,ale ze dzis w dzien nie spały więć "już" śpią....i byłoby cudnie..gdyby nie to ze jak na razie mąż zasnął z nimi....:-(...łudzę się ze to chwilowa drzemka i jeszcze jakiś wieczór przed nami....tak mi tego brakuje...............

a Wam Kochani miłego..wspólnego wieczorku...:tak:

Moje dziewczyny tez juz spia od20.30 tylko najstarszy diabel dopiero zasnal.
Jak mowilam dzis pelnia wiec jak reka odjal. Anioly hihi

Co do butelek tez mieszalam, Karola nie przrjmuj sie:-)
Dziewczyny ciagle jedza z jednej miski i jedna lyzeczka bo nie nadazam.
Wszystkie pewnie tak robicie? Nooo oczywiscie jak juz same beda jadly to beda mialy kazda swoje.
Zoska namietnie wyrywa Hance smoczek i wsadza do dzioba.A w dodatku nP czeka az Hania wypije z niekapka herbatke i wyrywa jej i wylizuje.To moje dziecko dziwne jest mowie wam.Ona wylizuje i obgryza mi dom! Dzis obgryzala krzesla!

A co do wody od poczatku kranowka filtrowana Brita:-)
Butelki wyparzalam do 8 miesiaca.

dziewczyny czy któras z Was miała problem z ulewaniem czy też moze refluksem malucha?
u mnie Basia nie za każdym razem ale z 1 - 2 razy dziennie ulewa takim chustem do przodu, nie po brodzie tylko do przodu mniej wiecej ok 5-10ml i już nie wiem czy kupić jakieś mleko na refluks czy iść do lekarza najpierw (wizytę mamy na 16.08 nie wiem czy czekać) mam puduszkę klin i ją na niej kładę ale nie wiem jak długo może dziecko na niej leżeć, mały nie ma takich objawów
martwię się i już nie wiem co mam zrobić
ogromne dzięki za pomoc

reklama
Weronika tak chlupała,że noskiem jej wylatywało...zaczęłam podawać nutriton,po miarce i problem zniknął.Bardzo długo obie go dostawały,poleciła nam go gastrolog dziecięca.

Do góry