reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze forumowe maluszki - radości i troski związane z wychowaniem bliźniąt.

dziwni są niektorzy lekarze, przecież u ginekologa tez wszystko odbywa sie na jednej wizycie a placi sie jak za 1 dziecko a więcej pomiarow, pytan, badań...

reklama
Ale u ginekologa jest jedna pacjentka.
Moje laski przechodza juz same siebie, no niby narzekac nie moge bo nie placza prawie wcale no chyba ze glodne, ale ostatnie wieczory to nie chca w ogole spac, jak sie je do lozeczka da bo niby ziewaja i oczka male to pieja pod nosem i gadaja, wczoraj je bujalam i juz mialam dosc wyjelam milagros posadzilam u mnie na brzuchu a ta z ulga glosne echh i smieje sie na glos masakra w sumie to smieszne jest, hehe, moje to telemaniaczki od dawna nawet monitor od usg byl ciekawy ;) Ale tez im nie daje szkoda oczu ale jak juz to wola te "powazniejsze" programy hehe

No nic, trzeba się nastawić na podwójna stawke raczej... bo czekać do marca to sama nie wiem. Na moje oko wszystko chyba ok, ale jak nie?

Co do ginekologów to moja lekarka miała tak ze od ciężarnych bierze mniejsze stawki bo pacjentka jednak chodzi często.

Rainmanka my jak byliśmy to zamiast płacić 80 za głowę płaciliśmy 60 zł

Ayla ja zaczęłam od przestawienia godziny kąpieli na 19.30 <wcześniaj kąpałam o 21> A o 18 juz je budzę do zabawy.
Po kąpieli staram się na maksa je zająć tak do 21 potem dostają jeść i kładę do łózeczek. Przygaszone światło, muzyka delikatna z karuzeli i jak jest potrzeba to smoczek. Jak był płacz to tak jak w jezyku niemowlat brałam na ręce i lulałam mówiąc csiiii i pukajac w rytm bicia serca aż do zaśnięcia. Odkładałam do łóżeczka i tak do skutku. Poczatkowo konieczne było takie branie 4-5 razy dziś moge je nawet zostawić i zasypiają same. potem pobudka o 1 i 5 i spanko do rana. Zajęło mi to dwa tygodnie żeby je nauczyć ale ważna jest konsekwencja, determinacja i nerwy na wodzy. Dziś o 21.40 maksymalnie nie mam dzieci :)
I tak jak dziewczny mówią może za długo śpią w dzień

My 3 nockę na kaszy, brzuszki nie bolą powoli bedziemy zwiekszać żeby dłużej pospały :)
A koleżanka która ma córe 2 dni starsza od moich od tygodnia daje juz słoiki :szok:
Ja chyba jednak troszkę poczekam

no spia w miare długo,bo z przerwami do 14,no ale co mam im nie pozwalac spac?budzic ich jak zasypiaja?spróbuje tak jak mówisz Lenka,a jak karmisz w tym czasie,załózmy budzisz ich o 18 do zabawy a co z karmeniem?o 18 jedza i potem kapiel i jedzenie 21?

Ostatnia edycja:
Moje tez długo miały przestawione,w dzień spały po 5 godz a w nocy zabawa, trudno takie małe dziecko jakaoś przeciągnąć.
A czy tatusiowie wykorzystali tacierzyński, bo my w tym miesiący planujemy.

A moje córy mało śpią w ciągu dnia, może max godzinę, czasami dłużej. Za to wieczorem o 19 już padają - mi to pasuje, bo wieczory mamy dla siebie.
A tacierzyński już wykorzystane w tamtym roku. Szkoda że to tylko tydzień :(

Ayla moje dzieci jedza tak co 3-4 godziny. Jak ok 15 zjedzą Hania 90 jerzy 120 to o 18 dostają po 30 ml mniej czyi 60 i 90 i od 18-22 to mnie nie ma bo mam czas tylko dla dzieci :)
I o 21 dostaja jż normalnie 90 i 120 teraz z kaszką. To nie jest łatwa sprawa tak przestawic i każdy mi to mówił półtora mieisąca temu a ja się uparłam i jak widać można.
Oczywiście mogłyby jeszcze wcześniej niz 21.30 iść spać ale one po 7 są już wyspane to co?Miałabym o 5 wstawać?

Mój mąż niestety ma działalność więc nie ma tacierzyńskiego. Ale tak mu się podoba bycie tatą że najchetnien non stop by z maluchami siedział :)

Tacierzyński wykorzystany, szkoda że nie wzięto pod uwagę ilości dzieci przy porodzie... no ale jak to w naszym kraju :)

U nas dziewczyny tez malo śpią w ciągu dnia. od 40minut do godziny. Jak się cud stanie to Maja spała któregoś dnia 2h20. Julka nie wiedziała co ze sobą zrobić bo ona swoje 40minut odespala :) No, ale to odosobniony przypadek był. Małe jedzą o 19 ostatni posiłek, przed 20 jest kąpiel i tak przed 21 padają. Wstają 6-7, jedzą tak 7.30-8.20.

reklama
U nas po tacierzynskim, moje spia duzo w ciagu dnia ale zazwyczaj nie liczac kilku ostatnich dni max 21 bylo spanie. Nie wiem co bedzie dzis bo od 16 spia z przerwa na papu :/ jestem sama do 23 mam nadzieje ze nie beda dlugo grasowac ;)

Do góry