reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze forumowe maluszki - radości i troski związane z wychowaniem bliźniąt.

Olis a od kiedy dokładnie podajesz kaszę?I w jakiej ilości? Mój Jerzy dostaje kleik ryżowy ale może za mało mu sypię bo po jedzeniu ma godzinę aktywności później śpi 2-3 czyli żadnej rewelacji nie ma. No i w nocy jest tak że o 21 dostaja butlę i przed 22 śpią. Później budzą się o 1 lub 2 czyli po 4-5 godzinach od posiłku a potem to już po 3 godzinach czyli rewelacji nie ma. A boje się im dawać kleik w nocy bo dłuuuugo wtedy jedzą.

Justella fajnie że się odezwałaś, wczoraj o Tobie myślałam. No kicha z tymi rączkami nie ma co. Moja Hania to nawet woli lężak niż moje rece :)
Moje też jedzą 120 i 3-4 godziny maks śpią. A co nutritonu to lekarka kazała dawać kleik ale i tak boje się za dużo podawać żeby nie były pulpety bo jerzyk to już się w 2 tyg tak zaokrąglił że szok :)
Gratulacje na 3 miesiące moje pojutrze :)

Iws
o rany patrząc na fotkę już się boję

2ania
ja to myślę że trochę nas ściemniasz z tym spaniem swoich dziewczyn, nei ma takich grzecznych dzieci ;)

A wogóle to udało nam się załatwić rehabilitację na fundusz nie trzeba będzie płacić :)

reklama
iws ale Majka ma pomysły! Strach patrzeć :) Moja Maja jest też tą bardziej energiczną bliźniaczką. Ciągle się rusza, nie sposób żeby usiedziała na miejscu, a jak siedzi to macha rączkami jak motylek. Do wszystkich się usmiecha, wszędzie jej pełno. Czy to imię ma taki wpływ na osobowość? :))))
Byłam dziś u lekrza no i podobno te szorstkie poliki to zmiana alergiczna. Dostałam fenistil w kropelkach i maść robioną w aptece do smarowania.
Na śniadanko zaserwowałam dziś jajecznice z masełkiem na parze. Do tego bułka. Jadły aż uszy się trzęsły! To mi uzmysławia jakie już one są duże...

justella biedaczko, większość z nas przechodziła przez takie męki. Na początku jak dzieci się urodzą to jest super, adrenalina pobudza do działania. Teraz jesteś na etapie że czujesz się mega zmęczona! Musisz przetrzymać ten okres. Niedługo chłopcy na pewno dadzą ci odetchnąć!

2ania ja bym dała marchwkę z ziemniaczkiem. Czemu ziemniaka nie? Przecież z tego co pamiętam należy do warzyw małouczulających.
A marchewka chyba przeterminowana...wywal...

olis ja super zgrałam moje dziewczynki. Razem jedzą i śpią. Nawet w jednym czasie potrafią się obudzić. Robiłam to systematycznie od samego urodzenia. Wiadomo że zdarzają się dni kiedy wszystko jest rozregulowane i nie załamują nad tym rąk.

Ostatnia edycja:
Yenefer - to tylko jeden z pomysłów mojej młodszej córki, który udało się uwiecznić by Tatuś zobaczył swoje córeczki w akcji :) W szpitalu jedna lekarz po tym jak się dowiedziała, że ma na imię Maja powiedziała, że wszystkie Majki to diabełki i będzie mała charakterek :) Widać że coś chyba w tym jest :)

A my przed chwilką zjadłyśmy po kanapce z polędwicą. Nawet jej nie kroiłam tylko tak w plasterku dziabaly. :) Mówisz, że jajecznica dobra? Chyba spróbuję.

Witam i ja

Dzis sama do 16 na polu bitwym mój był w domu od wigili i przyzwyczailam sie już a teraz sama ale poki co laski maja dobry humor.
Ja swoim wczoraj dalam marchwekowo ryzowa zupke ale Milenka co miny robila zaciskala buzie bnyle jej lyzeczki nie wsadzac hehe a zuzia paczuszek zjadla - ona niczym nie gardzi hehe, u nas kleik ryzowy sie sprawdzil, moze laski nie spaly super dlugo po nim ale za to jaka kupka piekna u Zuzi - juz nie ma sluzu ani grudek niestrawionego mleka, podaje raz dziennie, na wieczor od kilkunastu dni chyba laski dostaja kaszke malinowo - ryzowa i spia po 6- 7 godz czyli sie wysypiam!! Jedza ok 21 ale mysle jak by im tu przestawic zeby zjadly ok 24 to by do rana spaly, ale pewnie same sie przestawia jak zwykle.

Dziewczyny czy Wy jakos bardzo synchronizujecie swoje pociechy?? Na jakims forum wyczytalam ze jedna mamusia co do minuty nauczyla karmic oboje dzieci, co do minuty praktycznie kapiel i spanie, ok fajnie ma jak oboje spia np 2 godz w jednym czasie, ale potem pisala ze przestawila im kapiel o godz i przerwy miedzy karmieniami wydluzyla i nie moze sobie przez to dac rady teraz z "rozregulowanymi" dzieciakami, czy jest wiekszy sens zeby tak miec wszystko poukladane na minuty?

Olis moje maluchy jedzą o tej samej godzinie, śpią razem, budzą się prawie jednocześnie i nawet kupy robią prawie jednocześnie i ja uważam że taka synchronizacja jest ok bo przynajmniej można coś zrobić jak dzieciaki śpią, nie mam ustalonego dnia co do minuty ale chłopaki są tak zgrani że chyba nic ich już nie rozreguluje:-)

Lenna dokladnie nie poamietam ile dni ale ponad tydz na bank, na poczatku niecala miarke od mleka na probe a teraz daje 2 kopiate na 120 ml i jedza az sie uszy trzesa, rzadnych krostek nie mialy i nie maja, a kaszka jest bardziej kaloryczna wiec dlatego lepiej spia niz po kleiku. Kupilam tez kleik kukurydziany bo kupy byly rzadko ale jednak jest do tylka bo taki klej breja z tego wychodzi bo to sama mąka tylko jest. Lenna ja bym poczekala jeszcze z tydz i dawaj kaszke!!

lenna czemu mialabym zmyslac???!!!!
yenefer nie wywale tego tylko jej oddac i spytam co oni sprzedaja dzieciom?????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Justella wspolczuje Ci moi maja lepsze i gorsze dni najgorzej jak sa spiacy wtedy marudza i musze pokolysac albo w lozeczku albo w wozku albo chwile na rekach. generalnie czas spedzaja jak nie spia w fotelikach troche na macie lub patrza na karuzele, ale nic bedziej im sie nie podoba jak moje gadanie do nich a szczegolnie jak opowiedam im wierszyk "stoi na stacji lokomotywa" oczywioscie udajac pociag (przyspieszam i zwalniam jak mowie) maciek tak pieje i tak gada no cos pieknego toemek tylko sie usmiecha ale tez zadowolony i wogole duzo do nich gadam spiewam i durnia strugam i jest juz lepiej niz bylo bo duzo ich interesuje.
Justella a moze za duzo zmieniasz tego mleka. dziecko po miesiacu dopiero zaczyna sie do mleka przyzwyczajac wiec jak tak czesto zmieniasz to te brzuszki moze przez to bola. Moi w nocy spia od kapieli okolo20 godziny do 24 a potem okolo 4-5 i potem o 7 pobudka na przywitanie tatusia i pozegnanie bo do pracy wychodzi i potem troszke kimaja a poetem grasuja. w dzien maja drzemki od 40min do 2h czasem. wieczorem od 17 staramy sie z nimi bawic i zmeczyc ich zeby zasneli i spali po kapieli.

2ania chyba przeterminowany ten sloiczek :/

a my dzis na szczepieniu bylismy. o losie ale sie darli!!! Tomek to zaczal zanim jeszcze uklucie bylo. A pielegniara taka mameja ze w trakcie jak dzieciak wyl to zamiast dokonczyc ten 3 zastrzyk zrobic to przez telefon gadala. Teraz bidulki moje spia.

Tomek wazy 6kg a Maciulek 6,6 kg. A! i pani doktor powiedziala ze mam dawac juz zupki :) i dobrze ze kleik jedza. mam juz rozszerzac diete :)

Ostatnia edycja:
2ania to żarcik taki a raczej przemawia przeze mnie zazdrość :)
Olis to jeszcze poradź jaka kaszę najlepiej na początek?Faktycznie chyba spróbuję

Moje w dzień tylko jedzą raczej a śpią jak chcą. Fakt nie mam czasu nic zrobić ale z drugiej strony mam czas zając się porządnie jednym dzieckiem. Ja swoim czytam książki, teraz kubusia puchatka. Wczoraj nawet Twojego Stylu słuchałybo chciałam poczytać. Wytrzymują tak 15 min ale i to dobre
Spadam na spacer

reklama
moi kaszke jedza na sniadanie drugie okolo 9-10 kaszka malinowa po 4 miesiacu :) daje na razie poltorej miarki na 120 jedza az sie uszy trzesa.

Do góry