reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze forumowe maluszki - radości i troski związane z wychowaniem bliźniąt.

U nas dziadkowie chcieli żeby chrzciny zrobic (tzn oni nam chcieli zrobic) w swięta ale my wolimy w przyszłym roku.

U nas okropne wiatry są, halny czy coś i małe strasznie niespokojne, od chyba 4 h próbowalismy je uspać i nic nie pomagało. Na rękach jak były to jeszcze drzemały a przy każdej próbie położenia do łózeczka oczy jak talerze. Teraz w końcu padły.

reklama
Ja daje 15 kroPli na lyzeczce z odrobina mleka.No i daje w razie potrzeby,nie do kazdej butli.

Ostatnia edycja:
ja daje sab simplex na lyzeczke 10-15 kropelek przed jedzeniem, bo jak dam do butli to nie zawsze wszystko zjedza. Tomkowi daje 8 kropel boboticu i taki sam efekt jak po sab simplexie :). Lenna sproboj najpierw dac 10 kropel a jak dalej bedzie wyc z bolu brzuszka to daj 15 kropelek. Znajomi dawali zapobiegawczo 4 i tez zadowoleni byli.poza tym mozesz probowac dawac tylko wieczorem lub przed tym jedzeniem po ktorym widzisz ze zaczyna byc cos z brzuszkem

Taka ciekawostka :)

Przeglądam właśnie książkę - Mamo, tato patrzcie... unikalny, trójwymiarowy przewodnik pokazujący tydzień po tygodniu rozwój i zachowanie dziecka w łonie matki (długi tytuł) :)

Zobaczyłam że jest wzmianka o bliźniętach. Czy wiecie, że badania wykonane na bliźniętach w macicy wykazały, że kontakty między dziećmi zaczynają się juz koło 12 tygodnia? Bardziej złożone formy zachowań to tydzień 14. Nasze maluchy kontaktowały się ze sobą poprzez ruchy nóg, rąk, ramion, ust i całych ciał. Ciekawe jest to, że "złożone" kontakty wcześniej wystepują u bliźniaczek. Wykazano, że takie kontakty dotykowe stymulują rozwój mózgu przez co bliźnięta często po urodzeniu osiągają lepsze wyniki w testach rozwojowych!!!

Czyli - jak dobrze, że nasze dzieci sa bliźniętami!!!!

lucka pojechaliśmy wszyscy razem, ale mama dużo zajmowala się dziewczynkami, więc uskutecznialiśmy z mężem długie spacery i wypady do sklepu.

iws kiedy wracasz do opieki nad swoimi dziewczynkami?

Ja od początku wiedziałam że super mieć bliźniaki! W ogóle dzieci wychowywane razem rozwijają się szybciej. Boję się tylko żeby nie miały swojego zamkniętego świata. Podobno bliźniaki niechętnie bawią się z innymi dziećmi bo mają swoje towarzystwo.Ciekawe jak bedzie u nas?

Mnie najbardziej martwi to że bliźnięta później zaczynają mówić bo długo porozumiewają się ze sobą swoim własnym językiem. Jako jedynaczka bardzo się cieszę że moje dzieci od początku mają siebie.

Wczoraj Jerzyk po raz pierwszy miał fest kolkę z takim płaczem że nie wiedziałąm co zrobić cały napięty i czerwony. Dałam mu 10 kroplisab simpex i nie wiem czy to możliwe że tak szybko ale po chwili puścił dwa bąki i aż przymknął oczy z ulgi :) Zjadł zasnął i spał pięc godzin. I co dziwne po spaniu 5 godzin zjadł i spał tylko 2 ale wzięłam go do łóżka na dośnięcie więc mogę powiedzieć że jestem wyspana.

Śnieg nas ominął ale jest mróz i drugi dzień nie idę na spacer. Może wieczorem pójdę na basen. Jupi już się cieszę pierwszy rqaz ide na aqua aerobic

A jutro chyba jedziemy do niemiec po sab simplex bo teraz dostałam resztke od koleżanki a mamy 60 km to będzie wycieczka. I chyba kupię 2 butle od razu :)

Alex obawiam sie ze moga sie kolki zaczynac poprostu..One pojawiaja sie wlasnie wieczorem albo w nocy na ogol i u nas zaczely sie wlasnie po ok. miesiacu..wczesniej tez male byly spokojne i duzo spaly a pozniej sie zaczelo..Trwaly 2 miesiace ale to byly najgorsze miesiace mojego zycia!:/miejmy nadzieje ze nie bedziesz musiala tego doswiadczyc i to jedynie jakies zle sny. Ale obserwuj bo kolki maja to do siebie ze sie powtarzaja mniej wiecej w tym samych porach..

Chyba cos moze byc na zeczy dzisiaj w nocy tez obudzilsie z okopnym wzaskiem cholercia tak mi go szkoda

A dziewczyny doradzcie mi cos bo wlasnie u Aarona tez zauwazylam ze mu oczka ropieja najpierw bylo jedno a teraz oby dwa

Ja od początku wiedziałam że super mieć bliźniaki! W ogóle dzieci wychowywane razem rozwijają się szybciej. Boję się tylko żeby nie miały swojego zamkniętego świata. Podobno bliźniaki niechętnie bawią się z innymi dziećmi bo mają swoje towarzystwo.Ciekawe jak bedzie u nas?

Ja tez to slyszalam i podobno to prawda ale nie musi tak byc podobno najczesciej zdarza sie tak u blizniakow jednojajowych bo sa identyczni i najbardziej sie do siebie przywiazuja.

Moja corka ma w klasie blizniaczki jednojajowe i owszem bawia sie z innymi dziecmi ale zawsze razem

Z nowości u nas - darkowi pojawił się ząb, ledwo widać ale stuka juz o łyzeczke więc wychodzi, a juz myślałam że nigdy to nie nastąpi, u agatki nic nie zwiastuje...

U mnie w mieście są bliźniaczki, nie dość że nigdy nie miały koleżanek tylko siebie, to nadal ubierają się identycznie, i swoje dzieci też ubierają identycznie, bardzo wysoko noszą głowy i nie zauważają nas szarych ludzi :eek:
ale to skrajny przypadek, bop znam też takie nastolatki co poszły do innych szkół, a na swoich 18stkach wyglądały tak samo i nie mogłam sie napatrzeć.
Moja gin mi mówiła, że bliźniaki wcześniej rozwijają się w ciąży ze względu na stres w jakim są, kopniaki itp, ja mam zdjęcie z usg jak agata zasadziłą darkowi kopa, całą noge rozciągła do niego. :-D
Fajny jest śnieg, tylko na poczatku denerwuje mnie ten paraliż, zamarzanie samochodu, odcięcie od świata, miałam dzis plan wyskoczyc na miasto, ale musi najpierw m uruchomić pługa i nas odkopać, śnieg z tamtego roku wspomianam z horrorem, 34-37tc a tu śnieg po kolana i odcięcie od świata, jedyny raz wtedy marzyłam by zamieszkać w szpitalu :szok:

reklama
dziewczyny jak to jest z tymi spacerami. u mnie minus 7 wiec siedze w domu ale tak slicznie na dworze ze az mnie skreca. jak mam ich przygotowac do zmiany temperatur? czy moze ubrac i otworzyc okno?

Do góry