yenefer
Fanka BB :)
lenna nie widziałam że enfamil można tak długo trzymać, ciekawa sprawa, to ważne, bo moje dziewczynki początkowo też dużo mleka marnowały. Ja swoje karmiłam Bebilonem (droższym) do 7mca. Potem przeszliśmy na tańsze bebiko.
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
W aptece internetowej z której zamawiam bebilon i enfamil sa w tej samej cenie. I taki mam plan żeby do pół roku enfamil a później coś tańszego a jak wyjdzie to zobaczymy.
a wogóle to możecie sobie sprawdzić mają niezłe ceny lepsze niż doz z którego początkowo zamawiałam. Tylko że ja odbieram na miejscu w aptece i nie płacę za przesyłkę Strywald
lenna, powtozę Ci to co mi ciągle powtarzali - to że mamy bliźniaki nie znaczy że beda tak samo sie rozwijać - każde dziecko jest inne i ma inne tempo Niesttey, pokusa porównywania ciągle będzie. Daj czas córeczce, zobaaczysz jeszcze jak sie słodko uśmiechnie. ( a co do skupiania wzroku to nie pamietam kiedy to powinno być )
onna byliście gdzieś na wakacjach? Też mamy taki kojec i też oddzielamy dzieci kocem, bądź ręcznikiem ale już nie chcą tak spać - nie pasuje im.
Dziewczynki mam pytanie....moje chlopaki koncza 4 miesiace 14 i przygotowuje sie do rozszerzania diety...mam totalny metlik jak to zrobic...daje im juz od paru dni odrobinke jabluszka no nie wytrzymalam i luz, lubia i nic sie nie dzieje po
ale jak to jest....to daje jabluszko...ale mleka tyle samo..to traktuje jak deserek? a co z marchewka..kupilam gerbera taki obiadek - marchewka...ale to jest strasznie duzy sloiczek?!? to ile maja tego zjesc? a co z kaszka? a jak kaszka to ile mleka? kurcze zaplatalam sie z tym...a jablko z marchewka kiedy? a te inne owocowe deserki? a zupki? ermmmmm HELP!!!!
lenna a nie jest tak ze to kolejne mleko czyli 1 w naszym wypadku jest jeszcze bardziej ciezko strawne?moi tez maja podobne objawy z tymi zielonymi kupami i smierdzacymi i rzadkimi czesto....ten enfamil chwaliła pediatra.to tez jest tak ze jest enafamil 1,2 itd??
my dzisiaj bylismy na wizycie u okulisty(mielismy w zleceniach z wypisu ze szpitala tak profilaktycznie).mieli takie badanie dno oka,czy twoi tez moze?powiedziala ze jeszcze siatkowka sie nie wykształciła do konca i juz niedługo powinna.hmm czy to jest normalne??za miesiac kontrola.idziemy za tydzien na bioderka i pozniej jeszcze do neurologa..
lenna tobie tez tak zlecili??
Justella - my mielismy w zaleceniach szpialnych okuliste poniewaz chlopcy mieli tlenoterapie, ktore moglaby uszkodzic oczka...procedura jest taka, ze wizyte masz w 4,8,12 tygodniu zycia i po roku jezeli wszystko jest ok. Na pierwszej wizycie okulista nas wystraszyl, ze blada siatkowka i ze w sumie to jeszcze moze byc ale w sumie to nie dobrze...taki czarnowidz bylam jeszcze u niego w 8 tygodniu i gdy powiedzialam, ze widzimy sie w 12 tyg to on ze czesciej, ze mam byc za 2 tygodnie no wiec ja odpuscilam wizyty u niego bo na nfz byly dopiero na grudzien i wszystkie mialam platne i pojechalismy do katowic do bardzo polecanego okulisty na badanie z wideorejestracja....i naprawde konkretnie i super! zakropiono oczka 3 razy potem badanie trwajace kilka sekund...gosciu wszystko rejestrowal na laptopie i mogl sobie spokojnie obejzec dno oka, segment po segmencie bez meczenia maluchow..wystarczyla mu doslownie sekunda i mial ujecie i po krzyku!! i powiedzial, ze i tak wiedzial,ze bedzie ok bo przy 36 tygodniu, przy takiej wadze urodzeniowej to byly marne szanse ze byloby cos nie tak....i faktycznie wszystko ok i widzimy sie za rok...naprawde ten poprzedni okulista to chyba na kase nas naciagal a dzieci tak meczyl, ze ja to bylam spocona jak szczur przy ich badaniu....dobre 5 minut grzebal im w oku..oni wyli w nieboglosy nie dajac sobie otworzyc oczka a on coraz bardziej i tak bledne kolo aleeeeeeeeeee luz maluchy sie zemscily na nim...Oskarek jak sie chwycil jego twarzy to mial normalnie odbite pazurki na policzkach a Wikus puscil mu baka prosto w twarz))))))))))))
ps chlopcy mieli blada siatkowke przez anemie...masz zlecone badanie krwi?
Dziewczynki mam pytanie....moje chlopaki koncza 4 miesiace 14 i przygotowuje sie do rozszerzania diety...mam totalny metlik jak to zrobic...daje im juz od paru dni odrobinke jabluszka no nie wytrzymalam i luz, lubia i nic sie nie dzieje po
ale jak to jest....to daje jabluszko...ale mleka tyle samo..to traktuje jak deserek? a co z marchewka..kupilam gerbera taki obiadek - marchewka...ale to jest strasznie duzy sloiczek?!? to ile maja tego zjesc? a co z kaszka? a jak kaszka to ile mleka? kurcze zaplatalam sie z tym...a jablko z marchewka kiedy? a te inne owocowe deserki? a zupki? ermmmmm HELP!!!!
Nie wiem jak z tym trawieniem ale jakoś tak intuicja mi mówi że ten nenatal im nie leży i wcale się nie dziwie bo jak ja go wącham to bierze mnie na wymioty
Tak enfamil jest 1, 2 zawiera lipil który ma znaczenie w rozwoju wzroku i mózgu. Mi chwaliła położna i mówiła że bebiko to później a teraz enfamil albo bebilon 1 a że ta sama cena to biorę enfamil.
U okulisty byliśmy i tez usłyszałam że siatkówka rozwojowa i do kontroli za 4 tyg. troche się zmartwiłam ale podobno u wcześniaków to normalne. No i moje miały tlenoterapię i to podobno też niedobrze dla wzroku. Ale Jerzyk tak głęboko patrzy mi w oczy podczas karmienia że nie wierzę że coś jest nie tak a przecież to on mial CPAP....
Na bioderkach już byliśmy, prywatnie bo lepszy sprzet 70 zł od głowy i jest wszystko ok. Neurologa nie mamy ale idziemy z Jurkiem do poradni patologii noworodka i może tam będzie neurolog, ale to po 20 listopada. I mamy powtorkę badania słuchu. W szpitalu było ok więc pewnie teraz też będzie.
A na to mleko czekam jak na zbawienie. Z jurkiem wczoraj walka do 1.45. Zaczynam go podejrzewać o ściemnianie że niby głodny a tak naprawde to na ręce...Na koniec zjadł może 10 ml (5 próba nakarmienia) i w końcu padł!!!!
A zapowiadało się że Hania będzie gorsza