reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Nasze dzieciaczki i wszystko o nich.

Pabla debridat tylko na recepte :tak:
my wlasnie dzis 3 dzien dajemy
ale tak naprawde juz chyba mlodej trochu przechodzi bo kupy juz inne, wiec jestem dobrej mysli
i widze poprawe po boboticu
ale ma wlewy z kropli regular

reklama
hmm To u mnie coś innego chyba, bo młoda rano kupę zrobiła. Prężyła sie znowu od 2 do 5 i dopiero zasnęła. Ja też chyba pójdę spać po padam na pyszczek a nie wiadomo jaka noc przed nami.
normalnie serce mi się kraje jak ona tak płacze i płacze.
Mama kupiła mi bobotic ale w aptece jej powiedzieli że to dla dzieci powyżej 28 doby życia....:( no i jak mam jej to dać jak ona dopiero 7 dni ma.
Powidziała jej laska w aptece że ja mam pić herbatki z rumianku i kopru, tylko czy to coś daje???

Jak narazie wypróbowałam, masowania brzuszka, noszenia śpiewania, przykładania ciepłej pieluszki na brzuszek, przyciągania zgiętych nóżek do brzuszka.
Dałam jej też trochę przegotowanej ciepłej wody, może to jej pomoże??
zobaczymy
ps. jak tak ma być do 6 miesiaca to ja chyba zwariuję:baffled::baffled::baffled::baffled:

Byłam u lekarza z Zosią i te krostki to trądzik noworodkowy(moja diagnoza po przewertowaniu netu okazała się trafna;-))...
U nas w gminie szczepienia na menigo i pneumokoki są za darmo:-), pani dr powiedziała, że skoro tyle oszczędzamy to poleca szczepienie przeciw rotawirusom. Przebadała Zosię, wszystko ok, ale i tak zaleciła wizytę u neurologa (Zosia dostała tylko 5 punktów w skali Apgar,potem 9 i 10).
Okazało się też, ze przez te 3 tygodnie Zosia przybrała 400 g, dr mówi, że przez pierwszy miesiąc ma przytyć ok 600-700 g i kazała częściej przystawiać do piersi.
A na koleczki kropelki bio gaia, które nawet wcześniej mąż zakupił, bo w aptece polecali, ale balismy się stosować bez konsultacji z lekarzem. To są bakterie kwasu mlekowego, które ułatwiaja trawienie laktozy.Kolejne "cudo". No, zobaczymy...

Ja się zastanawiam nad ta szczepionką na te rotawirusy,położna jeszcze u mnie nie była.Mam nadzieje że jutro przyjdzie.
Mnie położne mówiły żeby po posiłku jak się dziecku odbije to kłaść na brzuszku na jakiś czas.Ja się staram go kłaść na tym brzuszku.
Strasznie boje się tych kolek,jak widziałam jak się męczy kuzyna synek to serce się kraje.

Ja narazie nie kładę na brzuszek bo mamy jeszcze cholernego kikuta i małą to bardziej drażni niz pomaga.
My już po kąpieli, jedzonku i idziemy spać, tzn mała zasnęła i ja też chyba sie połoze....Małżon jeszcze biegi uskutecznia przed spaniem, sportowiec:-):-)
Mała dostała kropelki na oczko, ale jeszcze do końca tyg potestuje świetlika, jak sie nie poprawi to bierzemy kropelki....
Kaja - 300 gr to chyba nie duzo w 3 tyg, moja w 18 dni przytyła o 740 g - ale urodziła sie malutka więc i musi bardziej nadrabiać niz dzieciątka z normalną wagą urodzeniową....

A u mnie położnej nie było jeszcze.....zastanawiam się czy dzwonić do przychodni i się upominać, bo w sumie to już 8 dni minęło. Za to jutro idziemy do ortopedy zdiagnozować nóżki-kaczuszki i oby okazalo sie, ze sama rehabilitacja starczy...
dzis tez zaczelam zabawe z laktatorem - dobre wiesci to takie, ze trysnelo az milo, czyli mala nie ciagnie pustego cyca, jak podejrzewalam, ale złe to takie, ze dorobie sie miesni, jak Pudzian, zanim cala butle uciągnę:p z drugiej strony, na okazjonalne wyjścia to chyba nie warto inwestować w laktator elektryczny....

jesli chodzi o szczepienia to my mamy date juz wyznaczona,a jeszcze sie nie zdecydowalismy...musze poczytac o pneumokokach; synek idzie tez do przedszkola i mysle go zaszczepic
ja czopka nie dalam jeszcze malej-uzalezniaja, wiec nie polecam-tylko w sytuacjach kryzysowych-jak na prawde dlugo sie nie zalatwia
cieszy mnie,ze niektore mamy juz mniej nerwowe,bo pomagaja leki albo znalazlyscie inne sposoby; super- bedzie tylko lepiej ;-)
post ptaszyna jak Oskar mial kolki to mi polozna zalecila picie herbaty koperkowej- zobacz moze pomoze- ja ostatnio wypilam i gazy mialam :cool2::confused: za duzo jak dla mnie i juz nie pije hehe :nerd:

my tez po wizycie u lekarza i tak jak u Ciebie Kaja- trądzik noworodkowy ufff a nie zadna nietolerancja bialka :cool2::-D od razu poszlam na lody i na kolacje zjadlam chleb z serem- miooodzio :tak: mala ma sama z tego wyrosnac; wazy juz 4 kg :-) pediatra stwierdzil,ze jest w dobrej formie
tylko ma lekka przepukline pepkowa i mamy isc o porade do chirurga- czy trzeba przykleic plastrem pepek (trzeba go wdusic do srodka i zakleic) :szok: niom to tyle ;-)
milego wieczorku i spokojnej nocki

Właśnie martwi mnie, że mała tak niewiele przybrała na wadze... Będę się starać częściej karmić... Choć teraz karmię co 2-3 godziny i wydaje mi się, że je sporo...

Izabelka a co Tobie polecili na ten trądzik? Co z tym robisz? Nam dr poleciła tylko krem do twarzy oilatum. Ja jeszcze raz dziennie przemywam rumiankiem. Ale dużo ma tych krost:-(

reklama
ja nie wiem ile powinno dziecko przybierac.Powiedziano mi tylko,ze w 10.dniu po porodzie ma miec znow swoja wage porodowa.U nas ok Macius wazy nawet wiecej,tzn wyszlo ze od piatku do poniedzialku przybral 150 g.

Do góry