reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze dzieci u lekarza - szczepienia, choroby, kontrole

reklama
A my się dzisiaj wybieramy do szczepienia i to chyba będzie już to ostatnie w pierwszym roku życia. Tylko nie wiem co z HIBem, bo ma Karolek teraz dostać pierwszą dawkę dopiero.
A 6/7 miesiąc wzw B?
Wiktoria pierwszą dawkę Hib dostała w 2 miesiącu. Tak więc zostało nam już tylko wzw B za 2 tygodnie. I 13/14 miesiąc Odra, świnka, różyczka - po której to szczepionce niektóre dzieci stają się autystyczne (przeważnie chłopcy). Dlatego ja nie będę szczepić szczepionką MMR.
Wśród moich znajomych są już dwa przypadki, gdzie chłopcy zostali zaczepieni tą szczepionką i mają teraz autyzm, a byli zupełnie zdrowi.

A 6/7 miesiąc wzw B?
Wiktoria pierwszą dawkę Hib dostała w 2 miesiącu. Tak więc zostało nam już tylko wzw B za 2 tygodnie. I 13/14 miesiąc Odra, świnka, różyczka - po której to szczepionce niektóre dzieci stają się autystyczne (przeważnie chłopcy). Dlatego ja nie będę szczepić szczepionką MMR.
Wśród moich znajomych są już dwa przypadki, gdzie chłopcy zostali zaczepieni tą szczepionką i mają teraz autyzm, a byli zupełnie zdrowi.

a ta szczepionka MMR, to jest skojarzona i jest jako obowiązkowa i bezpłatna,czy sami za to płacimy, jak to jest, bo ja też o niej słyszałam, sam pediatra mi o tym mówił

My na wzwB idziemy w październiku dopiero.

A o co chodzi z tą szczepionką MMR? Piszcie szybko, bo aż się przestraszyłam!

Zaintrygował mnie bardzo ten temat szczepionki MMR i jej powiązań z autyzmem. Poszperałam po necie i znalazłam takie coś:

ogólne info o szczepionce na wikipedi gdzie zaznaczono, ze nie wpływa ona na autyzm MMR - Wikipedia, wolna encyklopedia

tutaj przekierowanie z wikipedii do wyników badań sprawdzających czy faktycznie wywołuje autyzm Brak zwi�zku przyczynowo-skutkowego pomi�dzy szczepieniem przeciwko odrze, �wince i r�yczce a wyst�powaniem autyzmu u dzieci
przeczytajcie głównie komentarz na samym dole, bo wczesniej są same liczby ;-)

tu informacje dla pacjentów korzystających ze szczepionki http://www.nhsdirect.nhs.uk/languages/Download.aspx?id=12307

artykuł w Wiedzy i Życie o tym pt."Wiele hałasu o nic" WIELE HA�ASU O NIC - PAWE� WERNICKI - Wiedza i �ycie - 9/1998

i jeszcze tu parę informacji: http://www.mmrthefacts.nhs.uk/resources/pdf/polish.pdf

Wszędzie konkluzja jest taka, że te jedne badania zrobione przez jakiegoś lekarza twierdzące, że szczepionka MMR wywołuje autyzm nigdy więcej w kolejnych badaniach nie znalazly potwierdzenia....więc chyba wszystko jest ok co :confused:

Dzisiaj byliśmy u ortopedy i okazało się że już Madzia nie musi nosić tej pieluchy ortopedycznej :tak::tak: Opłacało się pomęczyć bo wreszcie wszystko w porządku. Kazał tylko uważać z sadzaniem tzn. nie przesadzać i nie obkładać poduszkami żeby sobie posiedziała. Dopiero jak sama będzie stabilnie siedzieć to niech sobie siedzi.
Ale widziałam,że już niektóre wasze dzieciaczki ładnie siedzą:tak:

reklama
Dzisiaj byliśmy u ortopedy i okazało się że już Madzia nie musi nosić tej pieluchy ortopedycznej :tak::tak: Opłacało się pomęczyć bo wreszcie wszystko w porządku. Kazał tylko uważać z sadzaniem tzn. nie przesadzać i nie obkładać poduszkami żeby sobie posiedziała. Dopiero jak sama będzie stabilnie siedzieć to niech sobie siedzi.
Ale widziałam,że już niektóre wasze dzieciaczki ładnie siedzą:tak:
Elahar bardzo się cieszę, że już wszystko w porządku ze stawami biodrowymi córci. Teraz możesz odetchnąć.

Agutek jeśli chodzi o szczepionkę MMR to dziś byłam w przychodni i rozmawiałam z lekarzem. Pediatra nie była zbyt rozmowna, ale za to pielęgniarka tak. Potwierdziła, że zdarzały się przypadki, gdzie dzieci chorowały po podaniu tej szczepionki. Mówiła, że szczepionka była przez jakiś czas wycofana, a potem znów wprowadzili ją do obrotu i że nie rozumie jak tak można. Ona dla swoich dzieci kupowała inną szczepionkę. A MMR oczywiście jest bezpłatna.
Oglądałam kiedyś film dokumentalny - matka walczyła z firmą produkującą tą szczepionkę, oczywiście nie miała szans. MIała zupełnie zdrowego synka, a jak miał właśnie 3-4 lata to stwierdzono u niego autyzm. Nie chcę dyskutować na ten temat, ale swoje wiem. Jeśłi coś było na rzeczy to i tak stały za tym mld, żeby nikt się nie dowiedział jak jest naprawdę.
Ja nie będę ryzykować.
Znajomych chłopczyk w tym roku skończył 3 latka i lekarze nie wiedzą skąd wzięła się jego choroba. Do tej pory rozwijał się prawidłowo.

Do góry