reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze dzieci u lekarza - szczepienia, choroby, kontrole

kaskada, mustela odpada w przedbiegach bo strasznie perfumowana jest a przy skórze atopowej to nie jest dobre :-( ale byłam dzisiaj w aptece i pani dała mi próbkę kremu specjalnie dla atopików - aderma i mówiła, ze pod te kremy na słońce trzeba bazowy smarować (taki ochronny co cały rok sie używa) bo te składniki co chronią przed słońcem bardzo podrażniają skórę u takich maluchów jak nasze. no cóż, trzeba próbować.

reklama
współczuję :-(
czytałam ostatnio jednak, że z kolei jak się dziecko smaruje kremem z mocnym filtrem to nie dostaje ze słońca wit. d :eek:
ja się przyznam, że oczywiście uważam, że należy smarować dziecko, ale robię to tak "delikatnie"...cieńką warstwę kładę, bo chcę zeby jednak mała trochę tego słońca dostała..nie dużo, ale jednak coś...
bo w przeciwnym wypadku to w okresie letnim też trzeba podawać wit. D3...

no i zadzwonili z przychodni, żebym przyszła na szczepienie jutro na 16.00 :-p
powiedziałam, że na razie mamy testować białko i jak nie będzie reakcji to dopiero przyjdę na szczepienie :-D

Wczoraj byliśmy na kontroli u alergologa. Wypryski na buzi zniknęły więc myślałam, że wizyta trzy minuty i do widzenia. A tu pani doktor mówi, że Wojtek dalej ma niedobór wit d bo ( uwaga!!! ) nogi się jeszcze nie wyprostowały i kazała vigantolette podawać cały czas a do tego dała wapno raz na tydzień. Objawami niedoboru są właśnie krzywe nogi ( Wojtek nie ma ich jakoś specjalnie krzywych, nie bardziej niż inne dzieci) i pocenie główki w nocy. hmmm...
Dopiero przeczytałam. Myślę, że nie masz się czym przejmować. Jeśli Wojtek faktycznie miałby krzywe nogi i krzywicę to na pewno nie miałabyś wątpliwości czy tak faktycznie jest. Znam dziecko, z którcym wszystko było ok do roku czasu, a potem "rozjechały" mu się nogi w biodrach. Nie wiem jak to opisać, wyglądało to strasznie, a mimo to lekarz nie stwierdził krzywicy:szok:, kazał się nie przejmować i mówił, że samo przejdzie. I faktycznie tak sie stało, trwało to rok. Sto lat temu moja mama z moim bratem jeździła na jakieś naświetlanie, bo miał krzywicę. Wyrósł prawie 2 metrowy chłop, pewnie za dobrze go dogrzali:-D

współczuję :-(
czytałam ostatnio jednak, że z kolei jak się dziecko smaruje kremem z mocnym filtrem to nie dostaje ze słońca wit. d :eek:

hmmm... to dziwne. Pani alergolog, która stwierdziła u Wojtka niedobór witaminy d powiedziała ,żeby koniecznie smarować go kremem z mocnym filtrem - 40 a najlepiej 60. hmmm...

hmmm... to dziwne. Pani alergolog, która stwierdziła u Wojtka niedobór witaminy d powiedziała ,żeby koniecznie smarować go kremem z mocnym filtrem - 40 a najlepiej 60. hmmm...

to znalazłam tak na szybko

Niedobory witaminy D nie są rzadkie. Poza niedostateczną zawartością w przeciętnej diecie (jej najbogatsze źródło to mięso ryb, żółtka jaj, masło, wątroba zwierzęca) wiele osób mało korzysta z przebywania na dworze w słoneczne dni lub używa kremów z filtrami, które ograniczają syntezę witaminy D w skórze

źródło: Rola wapnia i witaminy D w zachowaniu prawidłowej masy kostnej - Holbex sp. z o. o. - witaminy,suplementy - wyłączny importer w Polsce amerykańskich preparatów witaminowych marki Puritan's Pride. Nasze produkty to: Vita-Femin Prenatal Complex Oli-Fem

reklama
Do góry