reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze dzieci u lekarza - szczepienia, choroby, kontrole

czy wszystkie marcowiatka zaszczepione sa juz na odre, rozeyczke i swinke?tak z ciekawosci pytam :-p

Ja zaszczepiłam Madzię dzisiaj. Odczekałam miesiąc po wyznaczonym terminie ale nikt do mnie nie dzwonił. Pytała mnie lekarka czy Madzia jest uczulona na białko ale po zbadaniu stwierdziła, że jeżeli dużych reakcji uczuleniowych nie ma to trzeba zaszczepić. Mamy teraz oczekiwać reakcji poszczepiennej po tygodniu (gorączka, katar).
Kolejne szczepienie mamy we wrześniu.
A w lipcu robimy testy alergiczne.
W ogóle powiedziała że teraz jest praktyka żeby podawać dziecku alergeny w małych ilościach i zwiększać dawkę aby przyzwyczajać organizm i wyeliminować alergię albo zmniejszyć ją.
Zapomniałam zapytać o wit. D3 bo mi Magda z gabinetu uciekała ale na razie sama odstawiłam. Przy szczepieniu w ogóle nie płakała. Aha i zaleciła żeby koniecznie stosować u dziecka krem z filtrem..
Tak to u nas wygląda.

reklama

ciekawy ten artykuł. Tylko , że u nas oprócz tego, że głowa się trochę poci ( ale minimalnie i to tylko w ciągu pierwszej pół godziny snu) innych objawów nie ma. Poza tym młody był karmiony piersią do końca 10 miesiąca życia, przez pierwsze 6 miesięcy wyłącznie pierś. OD 3 tygodnia dostawał vit d, bez przerwy do teraz. A te nogi to moim zdaniem bardziej proste niż krzywe... no ale jak lekarz widzi coś takiego to uznaje , że ma rację. W końcu się kształcił w tym kierunku.

BTW. Nasz normalny pediatra żadnych oznak niedoboru wit d nie widział. Kazała lekarka wręcz po 15 maja odstawić vit d. I bądź tu mądry człowieku.

Rozumiem, że u alergików jest zakłócone wchłanianie wit d ale żeby od razu krzywica????
Przeraziłam się trochę.

A poza tym Wojtek chory. W ciągu dnia spał tylko 20 minut, padł nam o 19.00 Gorączka 39.2 w pupie. Żadnych objawów choroby, żadnego kaszlu, kichania, kataru. Nic. Leciutka wysypeczka, taka prawie niewidoczna na buzi( ale ona może być od truskawek) no i megamarudzenie. Ale przy gorączce to u niego typowe. Sama nie wiem co to.
Może to trzydniówka? Jak myślicie?

Co do szczepienia to jesteśmy już prawie tydzień po. Był priorix. Objawów ubocznych nie widziałam. Chyba ,że ta choroba teraz to taki spóźniony objaw uboczny.Ech...

czy wszystkie marcowiatka zaszczepione sa juz na odre, rozeyczke i swinke?tak z ciekawosci pytam :-p
my juz miesiac po szczepieniu:tak:

kaskada, tez wydaje mi sie dziwne, ze alergolog sie tym zajmuje:baffled:ale radzilabym ci zasiegnac opinii innego lekarza:tak:
witamine D latwo przedawkowac :tak: tak bylo w przypadku mojego siostrzenca - lekarka bezpodstawnie kazala mu podawac wiecej wit. D i dlugo nie mogl sie pozbyc hiperwitaminozy:no:
a skutki hiperwitaminozy moga byc dopiero widoczne w doroslym zyciu - np. problemy z watroba albo miazdzyca

co do wit.D3 to mi pediatra mówił, że na okres letni mamy odstawić, żeby czasem nie przedawkować, bo potem za kilka lat kamica nerkowa się może pojawić...

pytałam go już 2 razy o związek alergia na białko - szczepionka na odrę, różyczkę i świnkę i ciągle mi powtarza, że alergia na białko nie jest przeciwskazaniem, bo przez kilkadziesiąt lat jego pracy nigdy nikt nie miał reakcji poszczepiennej z tym związanej :szok:
nie wiem co o tym myśleć, no bo jednak się boję..wiem jak ona wyglądała po tym białku :baffled:
pediatra mowi jednak, że ilośc jaką ona zjadła a ilość jaka jest w szczepionce to są kolosalne różnice....nie do porównania wręcz...
zalecił przeprowadzenie testu - posmarować np. brzuszek surowym białkiem i patrzyć co się wydarzy...

na razie wezwania na szczepienie nie dostałam też :-p
ale pediatra mówił mi teraz, że on każe pielęgniarkom wpisywać termin szczepienia dopiero koło 15 miesiąca - wg niego z jego praktyki jest to znacznie lepszy czas na szczepienie, dzieci są ponoć bardziej przygotowane na to i lepiej znoszą szczepienie...także możemy jeszcze trochę pokombinować i nie iść ;-)

pewnie na urlopie się wybiorę z mała, to będę mogła na bieżąco ją obserwować i interweniować jakby co...

oj, oby się ten lekarz nasz nie mylił co do tego białka:dry:

Agutku, co do szczepionki ... hmmm oby się mylił a doświadczenie widać ma kiepskie bo nasza pani alergolog pracuje w szpitalu i mówi, że dość często się ostra reakcja na tę szczepionkę zdarza u dzieci uczulonych na jajko kurze :-( dlatego my mamy zaświadczenie i czekamy aż alergia minie, nie będziemy ryzykować choć oczywiście możliwe że byłoby ok.
kaskada, choroba u was może być po priorixie bo z tego co pamiętam to największe nasilenie objawów ubocznych jest ok 14 dnia po szczepionce.
Buziaki dla Wojtusia:tak:

Co do wit d3 , my odstawiliśmy devicap ale podajemy multi sanostol i tam jest śladowa ilość ale zmniejszyliśmy dawkę o połowę na lato. Tzn zamiast dwóch łyżeczek jedną.

A u nas uczulenie na kolejny krem od słońca. Ziajka i Klorane odpadają. Teraz bedziemy testować te na bazie filtrów mineralnych: la roche i avene. Ciekawe co sie okaże. Uczulenie wygląda makabrycznie bo Szymkowi puchnie lewe oko i nosek i jest mega czerwone :no:

A u nas uczulenie na kolejny krem od słońca. Ziajka i Klorane odpadają. Teraz bedziemy testować te na bazie filtrów mineralnych: la roche i avene. Ciekawe co sie okaże. Uczulenie wygląda makabrycznie bo Szymkowi puchnie lewe oko i nosek i jest mega czerwone :no:

wiesz ja tez kupilam ,ale nawet nie sprawdzalam czy niunka nie ma uczulenia :no: strzasznie sie to objawia u Twojego malca :szok::-( musze wtprobowac zanim slonce do nas dojdzie :sorry2::rolleyes:

.
kaskada, choroba u was może być po priorixie bo z tego co pamiętam to największe nasilenie objawów ubocznych jest ok 14 dnia po szczepionce.
Buziaki dla Wojtusia:tak:

No właśnie była rano lekarka i powiedziała, że ma dwa typy jeśli chodzi o przyczynę. Pierwszy to reakcja po szczepionce. Największe nasilenie objawów jak powiedziała jest między 7- 14 dni po szczepieniu. I to by pasowało bo szczepienie było w zeszły wtorek czyli dzisiaj jest 9 dzień. Wojtek na białko kurze nie jest uczulony.
Drugi typ to trzydniówka.
Za godzinkę jedziemy na pobranie krwi na morfologie i CRP i czekamy na mocz.

Gorączka w nocy była 40 stopni. TEraz ok 39.20. Cały czas jedziemy na efferalganie 150. Oczywiście nocka nie przespana. Poprosiłam o 2 dni opieki lekarkę. Zobaczymy jak dalej pójdzie .Jak do poniedziałku nie przejdzie to ciągniemy l4 dalej.

Fredzik a mustelę próbowałaś? Gęsta strasznie jest i niestety ciężko się rozsmarowuje ale może lepsza będzie?

reklama
kaskada zdrówka dla Wojtka, oby mu jak najszybciej przeszło i nie było to nic poważnego.
A napisz jak ty się czujesz? Już prawie połowa ciązy za tobą :-)

Do góry