reklama
Kinia
sierpień 2009
Piwonia_2 ja też myślałam, że tego nie przełknę, ale zaczęłam pić, bo z nerwów żołądek strasznie mi doskwierał:-( Pierwszy kubek wypiłam z miodem, ale niezbyt mi smakował. Następny spróbowałam bez niczego i doszłam do wniosku, że jest to nawet całkiem dobre![śmiech :-D :-D](https://www.babyboom.pl/forum/styles/default/xenforo/smilies/square/laugh.gif)
![śmiech :-D :-D](https://www.babyboom.pl/forum/styles/default/xenforo/smilies/square/laugh.gif)
no wczoraj na pogotowiu mi zaleciła ranigast, nawet dostałąm z niego zastrzyk wczoraj żeby mi się ten atak rozszedł (chociaż po prawie 2h czekania i tak już mnie prawie nie bolało)
kupiłam dziś ranigast ale zamierzam tak z umiarem go brać...zaleciła mi jeszcze smctę ale tą się boję brać bo pomimo że ma takie też działąnie osłonowe dla żołądka to przy okazji i zatwardzające - no a z tym to ja mam i bez niej mega problemy...
kupiłam dziś ranigast ale zamierzam tak z umiarem go brać...zaleciła mi jeszcze smctę ale tą się boję brać bo pomimo że ma takie też działąnie osłonowe dla żołądka to przy okazji i zatwardzające - no a z tym to ja mam i bez niej mega problemy...
Kinia
sierpień 2009
Znalazłam to na jakiejś stronie. Dużo z Was ma zgagę, więc może się przyda.
zgaga – są trzy przyczyny występowania zgagi:
- Progesteron spowalnia czynność układu pokarmowego i przesuwanie się pokarmu z żołądka do jelit
- Progesteron powoduje rozluźnienie się pasma mięśni idących od przełyku do żołądka.
- Powiększająca się macica zmniejsza pojemność żołądka, co powoduje cofanie się zawartości żołądka do przełyku. Należy jeść kilka małych posiłków zamiast trzech dużych, nie kłaść się przez dwie godziny po jedzeniu i piciu, spać w pozycji półsiedzącej, unikać ostrych przypraw oraz pokarmów tłustych i ciężko strawnych. Można popijać małymi łykami zaparzone siemie lniane.
zgaga – są trzy przyczyny występowania zgagi:
- Progesteron spowalnia czynność układu pokarmowego i przesuwanie się pokarmu z żołądka do jelit
- Progesteron powoduje rozluźnienie się pasma mięśni idących od przełyku do żołądka.
- Powiększająca się macica zmniejsza pojemność żołądka, co powoduje cofanie się zawartości żołądka do przełyku. Należy jeść kilka małych posiłków zamiast trzech dużych, nie kłaść się przez dwie godziny po jedzeniu i piciu, spać w pozycji półsiedzącej, unikać ostrych przypraw oraz pokarmów tłustych i ciężko strawnych. Można popijać małymi łykami zaparzone siemie lniane.
dzieki dziewczyny za wszystkie rady
widzę że wy weteranki - na pewno przydadzą mi sie wasze doświadczenia...
co do zgagi to nawet ostatnio nie jeste źle -myślę że ta od wysokiego progesteronu na razie mi przeszła a to od ucisku jeszcze przede mną
u mnie te bóle to takie jakby mi ktoś nakładł kamieni do żołądka i one tam by podskakiwały - tak to określam jak mnie mąż wypytuje "jaki to ból???" - on tez doświadczony w walce z helicobakterem...a to w końcu zaraźliwe więc pewnie wszyscy to mamy...
co do zgagi to nawet ostatnio nie jeste źle -myślę że ta od wysokiego progesteronu na razie mi przeszła a to od ucisku jeszcze przede mną
kaskax25
mama wspaniałej trójki
Baska z opisu to na bank bakteria, zoladek ci podraznia. Dietka ktora zlagodzi kwasowosc zoladka i jak lekarz ci pozwolil to lyknij czasem ten ranigast ja slyszalam ze w ciazy jest bezpieczny no i w poprzedniej tez czasem lykalam. Antybiotyk na bakterie tez da sie zalatwic bo ja bralam duomos a on jest w ciazy bezpieczny, moze twoj lekarz jednak cos ci da bo wiem jak to ciezko z zoladkiem walczyc
Tak piwonia weteranka to u nas rodzinne
Tak piwonia weteranka to u nas rodzinne
reklama