reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Nasze dolegliwości i objawy ciąży

Witam dziewczyny:-)
Może mi coś poradzicie? Biust mi rósł już od 3 tyg ciąży ale dziś właśnie pierwszy raz zauważyłam że wokół sutka zrobiły mi się takie sierpowate rozstępy i całość strasznie piecze i ciągnie 3 ciąża a nigdy tak nie miałam czym to można smarować ??:baffled:

reklama
Aneczka, nie wiem czy sa jakies cudowne srodki na powstale juz rozstepy, ale mysle ze mozesz spokojnie zapobiegac ich powiekszaniu. Co prawda nie mam doswiadczenia z piersiami podczas ciazy, ale jestem po zabiegu powiekszenia piersi. Moje piersi urosly o 2-3 rozmiary w ciagu niecalych 2 godzin wiec bylo to spore obciazenie dla skory i musialam ja do tego przygotowac. Po kazdej kapieli wcieralam w piersi balasamy ujedrniajace skore i wykonywalam taki szczypany masaz i pomoglo, nie mam ani jednego rozstepu. Obecnie jestem w 14 tygodniu ciazy i piersi wciaz mi rosna, juz mam wieksze o rozmiar. Oczywiscie wciaz obawiam sie rozstepow wiec postepuje dokladnie tak samo jak przed operacja, lekko wmasowywuje w piersi olejki tym razem przeciwko powstawaniu rozstepow i lekko szczypie skore.
Z tego co sie orientuje to sa jakies srodki ktore powoduja to ze powstale rozstepy sa mniej widoczne, ale nie wiem czy mozna je stosowac podczas ciazy. Mysle ze najlepiej bedzie jesli wybierzesz sie do apteki i powiesz jaki masz problem.

Robaczku pytałam dzisiaj lekarza o te bóle stawów biodrowych i krzyża - powiedział, że w ciąży wytwarza się jakiś hormon (nie pamiętam nazwy), który przygotowuje organizm do porodu powodując m.in. rozluźnienie stawów i to może powodować tego typu bóle, ale kazał obserwować kiedy bóle się nasilają, czy bóle ustają po odpoczynku i kazał przyjmować no-spę.

Agorana
no właśnie tak sobie pomyślałam że skoro więcej z nas odczuwa takie bóle to musi być coś zwiazane z ciażą, że kości jakoś tam się muszą chyba rozejsć żeby potem dziecko łatwiej wyszło, taką wymyśliłam sobie teorię;-)

na widoczne już rozstępy jest krem Ireny Eris i jest napisane że można go stosować już od II trymestru... kosztuje w aptece jakieś 40zł...

robaczek_25 Jesli tak faktycznie jest to ja chce zeby mnie teraz bardzo bolalo... Wczoraj rozmawialam z kolezanka, ktora rodzi w maju (drugie dziecko) i jest przerazona. Mowila, ze jak pomysli o porodzie to strach ja paralizuje. A zawsze myslalam, ze jest duzo bardziej odwzna ode mnie. I chyba faktycznie jest... Ten porod to musi byc cos strasznego. I tak jak do tej pory w ogole sie nie balam - nawet o tym nie myslalam, tak teraz .....

reklama
ja mam straszne schizy że podczas porodu dziecko sie zaklinuje i nie będzie mogło wyjść.... to jedyne co mnie przeraża na myśl o porodzie...

Do góry