reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Nasze ciazowe objawy ;)

Dziewczyny, tak sobie teraz chodzę po różnych stronach szukając informacji :) I natrafiłam na kilka ciekawostek. Od razu je tu Wam wrzucam.

1.) W czasie ciąży warto stosować zioła wzmacniające Twój organizm.

Nagietek
Napar z niego możesz stosować od początku ciąży przez całą jej pierwszą połowę. Ziele to wzmacnia ciążę, zapobiega poronieniom. W przypadku zagrożenia poronieniem (np. jeżeli poroniłaś w poprzedniej ciąży) do herbatki z nagietka dodaj przywrotnik pospolity.

Dziurawiec
Ziele to możesz pić przez cały okres ciąży. Poprawia pracę wszystkich gruczołów dokrewnych (w sposób pośredni także zapobiegać alergii u dziecka!) i układu trawiennego. Wzmacnia także układ nerwowy, zapobiega depresjom.

Ziele tasznika
Napar z niego pity na ok. 2- 3 tygodnie przed spodziewanym porodem - poprawia gęstość i krzepliwość krwi i zapobiega ewentualnym powikłaniom krwotocznym przy porodzie.

Kminek, anyż, czarnuszka oraz koper włoskiSą to zioła wspomagające laktację. Wpływają one na ilość i jakość pokarmu, warto więc pić ich napar lub jeść zmielone, począwszy od ostatniego trymestru ciąży przez cały okres karmienia.

2.) Nudności i wymioty
Mogą wystąpić już w 3. tygodniu ciąży. Żeby sobie pomóc:

• Zjedz coś po przebudzeniu, najlepiej zanim wstaniesz.
  • Jedz potrawy, na które masz chęć.
  • Jedz mniej, ale częściej. Zadbaj, aby posiłki były urozmaicone.
  • Nie popijaj bezpośrednio po posiłku, ale odczekaj ok. 20-30 min.
  • Unikaj kawy i ciężkostrawnych, smażonych, ostro przyprawianych potraw.
  • Więcej odpoczywaj.
  • Używaj w swojej diecie imbiru - naturalnego środka zapobiegającego nudnościom i wymiotom.
  • Jeżeli drażnią Cię zapachy jedzenia, poproś kogoś, by pomógł Ci w gotowaniu. Wybieraj potrawy o neutralnym dla Ciebie zapachu.
  • Zadbaj o odpowiednią ilość witamin z grupy B, a zwłaszcza witaminy B6 w swojej diecie. Witamina ta występuje w pełnych ziarnach zbóż, wątróbce, drożdżach, ziemniakach (pieczonych ze skórką lub gotowanych w mundurkach), w brokułach i szpinaku.
  • Pij napar z majeranku (1 łyżeczka na szklankę wrzątku); jeśli nie lubisz pić ziół, możesz po prostu zjeść płaską łyżeczkę majeranku.

Ogólnie
wydaje mi się, że całkiem ciekawa jest ta strona www.rodzicpoludzku.pl i wiele przydatnych info można tam znaleźć.
Miłego czytania.

reklama
Orientujecie się może czy wolno nam teraz brać ranigast?
Nic nie jem a i tak mnie szarpie,głowa pęka nawet miętową herbate zwracam.Czuję się strasznie:confused2:Imbir też nie pomógł.....help!!!!!!!!!

matko! ja wszystko bym jadła! nie, nie jadła - żarłabym. Dosłownie. Nie mam mdłości - a bym pragnęła, nigdy ,cholerka, nie miałam...
a co mam? częste siusianie, włosów wypadanie, gazów puszczanie (niestety..), piersi powiększenie (bardzo stety:)) i brzusisko rozmiarów 3 miesiąca...

Orientujecie się może czy wolno nam teraz brać ranigast?
Nic nie jem a i tak mnie szarpie,głowa pęka nawet miętową herbate zwracam.Czuję się strasznie:confused2:Imbir też nie pomógł.....help!!!!!!!!!
Ojjjj to nie dobrze....Sluchaj nie wiem czy wolno brac ranigast ale skoro az tak cie to meczy to chyba powinnas poprosic lekarza o czopki na zlagodzenie dolegliwosci...no bo jesc przeciez i pic cos musisz.
A wiez ze sa wlasnie specjalne takie ktore sie przepisuje kobietom w ciazy.

Salli, świetne porady, jutro kupie nagietek :) i co za przyjemne objawy masz ;)

A ja zauważyłam kolejny przedziwny objaw, stałam sie strasznie sentymentalna, każdy drobiazg sprawia, ze mam pelne lez oczy, a widok malych dzieci i zwierzaczkow to juz w ogole :D
Tez tak macie? ze latwiej sie wzruszacie? bo ja zawsze myslalam o sobie, ze jestem twarda ;)

Mirka, ja też tak mam :-) w szczególności kiedy myślę o fasolce to często łzy mi w oczach stają... nie wiem, jak powiadomimy wszystkich, czy się nie rozpłaczę... :)

a dziś mam kolejny dzień fatalnego samopoczucia żołądkowego :( na dodatek mnie głowa trochę boli... wczoraj spałam dwa razy w dzień tak mnie zmuliło... mam nadzieję, że to tylko przez tą pogodę...

w ciąży na bank można rennie :) niczego innego się nie poleca (z leków na zgagę oczywiście). Renni pożerałam w wielkich ilościach w obu ciążach, bo od ok 6 miesiąca zgaga mnie nie opuszczała.

reklama
mam mega kaszel i katar... Ale nie boli mnie gardło i nie gorączkuje! Wiecie może co mogę brać? Nie chce iść do rodzinnego bo mnie wkurwili tam ostatnio... A że wszystko mnie denerwuje to tym bardziej tam nie pójdę bo czasem mogłabym kogoś skrzywdzić :-p

Do góry