reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nasze ciazowe objawy ;)

Dziewczyny, tak sobie teraz chodzę po różnych stronach szukając informacji :) I natrafiłam na kilka ciekawostek. Od razu je tu Wam wrzucam.

1.) W czasie ciąży warto stosować zioła wzmacniające Twój organizm.

Nagietek
Napar z niego możesz stosować od początku ciąży przez całą jej pierwszą połowę. Ziele to wzmacnia ciążę, zapobiega poronieniom. W przypadku zagrożenia poronieniem (np. jeżeli poroniłaś w poprzedniej ciąży) do herbatki z nagietka dodaj przywrotnik pospolity.

Dziurawiec
Ziele to możesz pić przez cały okres ciąży. Poprawia pracę wszystkich gruczołów dokrewnych (w sposób pośredni także zapobiegać alergii u dziecka!) i układu trawiennego. Wzmacnia także układ nerwowy, zapobiega depresjom.

Ziele tasznika
Napar z niego pity na ok. 2- 3 tygodnie przed spodziewanym porodem - poprawia gęstość i krzepliwość krwi i zapobiega ewentualnym powikłaniom krwotocznym przy porodzie.

Kminek, anyż, czarnuszka oraz koper włoskiSą to zioła wspomagające laktację. Wpływają one na ilość i jakość pokarmu, warto więc pić ich napar lub jeść zmielone, począwszy od ostatniego trymestru ciąży przez cały okres karmienia.

2.) Nudności i wymioty
Mogą wystąpić już w 3. tygodniu ciąży. Żeby sobie pomóc:

• Zjedz coś po przebudzeniu, najlepiej zanim wstaniesz.
  • Jedz potrawy, na które masz chęć.
  • Jedz mniej, ale częściej. Zadbaj, aby posiłki były urozmaicone.
  • Nie popijaj bezpośrednio po posiłku, ale odczekaj ok. 20-30 min.
  • Unikaj kawy i ciężkostrawnych, smażonych, ostro przyprawianych potraw.
  • Więcej odpoczywaj.
  • Używaj w swojej diecie imbiru - naturalnego środka zapobiegającego nudnościom i wymiotom.
  • Jeżeli drażnią Cię zapachy jedzenia, poproś kogoś, by pomógł Ci w gotowaniu. Wybieraj potrawy o neutralnym dla Ciebie zapachu.
  • Zadbaj o odpowiednią ilość witamin z grupy B, a zwłaszcza witaminy B6 w swojej diecie. Witamina ta występuje w pełnych ziarnach zbóż, wątróbce, drożdżach, ziemniakach (pieczonych ze skórką lub gotowanych w mundurkach), w brokułach i szpinaku.
  • Pij napar z majeranku (1 łyżeczka na szklankę wrzątku); jeśli nie lubisz pić ziół, możesz po prostu zjeść płaską łyżeczkę majeranku.

Ogólnie
wydaje mi się, że całkiem ciekawa jest ta strona www.rodzicpoludzku.pl i wiele przydatnych info można tam znaleźć.
Miłego czytania.

reklama
Orientujecie się może czy wolno nam teraz brać ranigast?
Nic nie jem a i tak mnie szarpie,głowa pęka nawet miętową herbate zwracam.Czuję się strasznie:confused2:Imbir też nie pomógł.....help!!!!!!!!!

matko! ja wszystko bym jadła! nie, nie jadła - żarłabym. Dosłownie. Nie mam mdłości - a bym pragnęła, nigdy ,cholerka, nie miałam...
a co mam? częste siusianie, włosów wypadanie, gazów puszczanie (niestety..), piersi powiększenie (bardzo stety:)) i brzusisko rozmiarów 3 miesiąca...

Orientujecie się może czy wolno nam teraz brać ranigast?
Nic nie jem a i tak mnie szarpie,głowa pęka nawet miętową herbate zwracam.Czuję się strasznie:confused2:Imbir też nie pomógł.....help!!!!!!!!!
Ojjjj to nie dobrze....Sluchaj nie wiem czy wolno brac ranigast ale skoro az tak cie to meczy to chyba powinnas poprosic lekarza o czopki na zlagodzenie dolegliwosci...no bo jesc przeciez i pic cos musisz.
A wiez ze sa wlasnie specjalne takie ktore sie przepisuje kobietom w ciazy.

Salli, świetne porady, jutro kupie nagietek :) i co za przyjemne objawy masz ;)

A ja zauważyłam kolejny przedziwny objaw, stałam sie strasznie sentymentalna, każdy drobiazg sprawia, ze mam pelne lez oczy, a widok malych dzieci i zwierzaczkow to juz w ogole :D
Tez tak macie? ze latwiej sie wzruszacie? bo ja zawsze myslalam o sobie, ze jestem twarda ;)

Mirka, ja też tak mam :-) w szczególności kiedy myślę o fasolce to często łzy mi w oczach stają... nie wiem, jak powiadomimy wszystkich, czy się nie rozpłaczę... :)

a dziś mam kolejny dzień fatalnego samopoczucia żołądkowego :( na dodatek mnie głowa trochę boli... wczoraj spałam dwa razy w dzień tak mnie zmuliło... mam nadzieję, że to tylko przez tą pogodę...

w ciąży na bank można rennie :) niczego innego się nie poleca (z leków na zgagę oczywiście). Renni pożerałam w wielkich ilościach w obu ciążach, bo od ok 6 miesiąca zgaga mnie nie opuszczała.

reklama
mam mega kaszel i katar... Ale nie boli mnie gardło i nie gorączkuje! Wiecie może co mogę brać? Nie chce iść do rodzinnego bo mnie wkurwili tam ostatnio... A że wszystko mnie denerwuje to tym bardziej tam nie pójdę bo czasem mogłabym kogoś skrzywdzić :-p

Do góry