reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

nasze brzuszki i kilogramy

Dziewczyny superowe brzuszki:-)
i fakt że rozmiarowo bardzo się róznią... ale moja ginka stwierdziła że te które maja duże brzuszki rzadko mają zgagę i róznego typu dolegliwości związane z uciskaniem macicy na narządy wewnętrzne....
więc niech mój sobie będzie duży:tak:
oj coś w tym jest, zgagę tylko 2 razy miałam od początku ciąży:tak:

reklama
eeee, nie prawda, ja mam spory brzuch, a ostatnio w nocy cierpię na taką zgagę, że masakra, aż oddychac nie mogę czasem:baffled:

Estragon zauwazylam, ze twoj do mojego jakby podobny, wielkoscia i ksztaltem.;-) Ja i w pierwszej ciazy mialam duzy brzuch, widocznie taka moja natura.

Ostatnia edycja:
ooooooo to teoria ze zgagą idealnie do mnie pasuje! męczy mnie to cholerstwo i dzień i noc :-( wczoraj to wogóle spac nie mogłam bo tak mnie w przełyku paliło. a uwazam na to co jem, nie jem dużo na raz i co ? nic
Za to waga mnie zaskoczyła. naiwnie myslałam że nic wiele nie przytyłam bo sama po sobie niewiele widze a tu zonk :sorry2: od początku przytyłam już 8kg
a to brzuszek dla porównania.
1 zdjęcie 27tydzień 2dzień
2 zdjęcie 22 tydzień 3 dzień

Załączniki

• DSC_6172-1.jpg
    DSC_6172-1.jpg
    15,4 KB · Wyświetleń: 38
  • DSC_3868.jpg
    DSC_3868.jpg
    26,5 KB · Wyświetleń: 37
Shyangel - fajnie Ci sie mała układa - bo brzuszek masz naprawde niewielki. Zgrabniucha z Ciebie:)

Ja tez mam niecałe 8 kg na plusie...

Aga - pocieszaj się myślą, że zgodnie z opiniami w III trymestrze przyrost wagi jest mniejszy niż w II (wierzę w to głęboko) a w 9. m-cu to ponoć juz nawet w ogóle nie powinno się przybierać bo juz ma się już taki nacisk na żołądek że nie da się jeść.
Oj chciałabym,żeby tak było.Ja najwięcej przytyłam w dwóch ostatnich miesiącach:zawstydzona/y:a dzięwiaty miesiąc to jakaś masakra była:wściekła/y: Już byłam taka gruba,ze mi było wszystko jedno.Dla porównania:obwód w 8-ym miesiącu 87 cm,a w 9-ym(40 tydzień)101 cm i po 2 kg na tydzień(mogłam dużo jeść ;-))Efekt końcowy + 24 kg:wściekła/y::wściekła/y: Teraz to się pilnuję( np. nie jem słodyczy,bynajmniej próbuję;-)).W ruchu też jestem: praca,dom,córka,zakupy itp.,a wtedy nie pracowałam i byłam bez dziecka.I młodsza byłam,schudłam,teraz nie wiem,czy by mi się udało zejść z takiej wagi.Na razie 1,5 kg na plusie.Obwód przed chwilą mierzony przez mojego ,78 cm;-)

A ja mam tylko 5,5 kg. na plusie, a brzuszek wiekszy niz wy.:-p Wasze wygladaja jak moj w trzecim miesiacu, no i jeszcze moze na poczatku czwartego.

Tutaj wklejam tabelke idealnego przyrostu na wadze w ciazy. Z ktorej jasno wynika, ze najwiecej na wadze przybiera sie od 27 do 38 tygodnia ciazy-6 kg, od 13 do 26 tygodnia ciazy powinno sie przytyc 4 kilo 750 gram, czyli moje 5 i pol kilo to juz jest troche za duzo, byc moze to z powodu cukrzycy, ktora nie byla leczona, wczesniej, a mogla juz sie zaczac. Z tym, ze teraz przy diecie cukrzycowej waga mi nie rosnie a spada.

Waga w ciąży, Ciąża i poród > Waga w ciąży

reklama
No to ja też się pochwalę :-)
Generalnie moja ginka stwierdzia że ja powinnam całe życie w ciąży chodzić... Na codzień jestem kobietą "przy sobie", dlatego zawsze przerażał mnie przyrost wagi w ciąży.... a tu taka niespodziewanka :-)
W pierwszej ciąży porównując początkową wagę (ta sprzed ciaży i końcową) to przytyłam 5kg gdzie sam Karol ważył 4200... Fajnie schudłam wchodziłam w ciuchy z liceum, ale niestety... Przestałam karmić piersią, zaczęłam sobie pozwalać i wróciło a nawet jeszcze więcej przybyło.... A teraz jest podobnie. Na chwilę obecną na wadze mam 11 kg mniej niż na wadze początkowej a w pasie 5cm mniej niż przed ciążą pomimo że brzuch mam już naprawdę pokaźny.... Z tym że w obydwu ciążach mam problemy z jedzeniem. Mało co mi podchodzi, nie jem wogóle mięsa, obiadów, jadę cały czas prawie na samych owocach i warzywach.... Jedynym moim grzechem jest McDonalds ;-) Wiem że to sam śmietnik i w sumie nie powinnam podawać takiego świństwa dziecku ale i tak staram się odwiedziny w "M" ograniczac do jednej wizyty w miesiącu..... ;-)

Do góry