reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Nasza waga w ciąży

Hej, ja tez naczytałam się o przybieraniu na wadze w czasie ciąży i tak jak pisze Izu- podają, żeby nie przytyć więcej niż 16 kg, ale jak to zrobić ? Miejmy nadzieje, że uda nam się jakoś przed tymi zbędnymi kilogramami obronić:)

reklama
Nie wiem czy się mylę, czy nie, ale wydaje mi się, że przybieranie na wadze w ciąży to pewien schemat genetyczny. W mojej rodzinie od strony mamy wszystkie kobiety nie tyły zbyt dużo 10-16 kg (babcia, ciotki, siostra, kuzynki). Znam natomiast rodzinę, gdzie z kolei było na odwrót - kobiety tyły 20-30 kg, ale jak się na nie patrzy to w życiu bym nie uwierzyła :no: Są normalnych gabarytów :tak:;-)

A jak było z waszymi mamami, babciami czy siostrami?

Weronika, to przykre. Przepraszam jeśli uraziłam bądź przyczyniłam się do przykrych wspomnień :( Nie miałam takiego zamiaru.

moja mama nie przytyła za dużo w żadnej z 3 ciąż, jest raczej drobna.
Ja mam raczej figurę po tacie - on jest mocno zbudowany i tęższy.
Muszę zapytać taty siostry, wszystkie siostry mojego taty są słusznych rozmiarów, także chyba w tą stronę rodziny się wdałam ;-)

Racja Żabko szczytem moich marzeń też nie jest waga 80kg :no: ale na chwilę obecną liczy się dla mnie tylko szkrabik w brzuszku i jemu ma być dobrze :tak: a już raz udało mi się tak ładnie schudnąć ;-) bo 24 kg :szok: a poza tym po porodzie będę miała znacznie więcej zajęć niż do tej pory :tak: będzie kiedy spalić zbędny tłuszczyk :tak:
mam nadzieje ze tak bedzie ale duzo zalezy od genow tezi tendencji do tycia i mozliwosci chudniecia ale tym sie bedziemy martwic potem :-)
no niestety słodycze to są puste kalorie :tak: ja się bardzo obawiałam jak to będzie w ciąży bo normalnie lubiłam batoniki i inne czekoladowe rarytasy, ale na szczęście odkąd jestem w ciąży to nie mogę patrzeć na czekoladowe produkty :-) za to frankfurterki to zagryzałabym co chwilę
ja tak samo a od kiedy w ciazy jestem to na slodkie patrzec niemoge i zabronilam mojemu m przynosic jakiekolwiek ciastka z pracy hihihihi za to non stop jem pomidory i ogorki i ewentualnie serek topiony :-) moze dlatego nietyje :-)

Do tej pory lubiam slodkie a teraz brak zainteresowania

Podobno z zachcianek na okreslone potrawy mozna wywnioskowac jaka bedzie plec.
Proponuje wiec zebysmy napisaly jakie zachcianki i jaka plec dziecka )jak juz bedziemy wiedziec sprawdzimy poprawnosc teorii

przyklad

slodkie - dziewcyznka

kwasne - chlopczyk:-)

Ja też słodkiego nie bardzo dużo umiem zjeść, bardziej mnie bierze na kwaśne,

a co do wagi to stoję w miejscu na razie.
Pomimo iż w sobotę zaczynam 4 miesiąc.

14 tydzień jak się zaczyna to jest już 4 miesiąc??

reklama
Do tej pory lubiam slodkie a teraz brak zainteresowania

Podobno z zachcianek na okreslone potrawy mozna wywnioskowac jaka bedzie plec.
Proponuje wiec zebysmy napisaly jakie zachcianki i jaka plec dziecka )jak juz bedziemy wiedziec sprawdzimy poprawnosc teorii

przyklad

slodkie - dziewcyznka

kwasne - chlopczyk:-)
to sie wcale niesprawdza znam duzo przypadkow gdzie dziewczyny zajadaly sie kwasnym a mialy dziewczynki mnie bardzo smakoja cytrynowe rzeczy wiec zobaczymy ale z corcia jadlam wszystko co popadnie
Ja też słodkiego nie bardzo dużo umiem zjeść, bardziej mnie bierze na kwaśne,

a co do wagi to stoję w miejscu na razie.
Pomimo iż w sobotę zaczynam 4 miesiąc.

14 tydzień jak się zaczyna to jest już 4 miesiąc??
prosze to sa 2 rozpiskijaki tydzien jaki miesiac na 2 sposoby liczone :-)

0 - 4,5 pierwszy miesiąc
4,5 - 9 drugi
9 - 13,5 trzeci
13,5 - 18 czwarty
18 - 22,5 piąty
22,5 - 27 szosty
27 - 31,5 siodmy
31,5 - 36 ósmy
36 - 40 dziewiąty

1-4 tydz.-I miesiąc
5-8 tydz.-II
9-13 tydz.-III