reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Nasza waga w ciąży

a ja dziewczynki schudlam nie wiem czemu przed ciaza wazylam 57 pozniej w 23 tyg wazylam 65 a teraz waze 63 w 26 tyg

No ja niestety też schudłam, co trochę mnie martwi. Na ostatniej wizycie 04.10 ważyłam 58,7kg, a wczoraj już tylko 56kg. Pewnie to "zasługa" tatusia dziecka, dzięki któremu w 28tc dowiedziałam się, że nie bardzo mam gdzie mieszkać i dziecko muszę wychować sama... Jutro mam wizytę, więc zobaczymy co mi powie lekarz. Jeśli okaże się, że z dzieckiem coś nie tak, to tatuś będzie miał urwane jaja...

W ogóle tak zaczęłam teraz myśleć o tej mojej wadze i się przeraziłam. Wg. kalkulatora z moją początkową wagą i moim wzrostem w 28tc powinnam ważyć 60,4-64kg. Tymczasem ja mam 29tc i 4 dni i ważę 56... Koniecznie muszę o tym powiedzieć jutro lekarzowi. Do tej pory nie mówił nic na temat mojej wagi, więc nawet nie sprawdzałam, jaka powinna być, a teraz zaczęłam się bać, czy na pewno wszystko jest ok:(

Ostatnia edycja:
reklama
No ja niestety też schudłam, co trochę mnie martwi. Na ostatniej wizycie 04.10 ważyłam 58,7kg, a wczoraj już tylko 56kg. Pewnie to "zasługa" tatusia dziecka, dzięki któremu w 28tc dowiedziałam się, że nie bardzo mam gdzie mieszkać i dziecko muszę wychować sama... Jutro mam wizytę, więc zobaczymy co mi powie lekarz. Jeśli okaże się, że z dzieckiem coś nie tak, to tatuś będzie miał urwane jaja...

W ogóle tak zaczęłam teraz myśleć o tej mojej wadze i się przeraziłam. Wg. kalkulatora z moją początkową wagą i moim wzrostem w 28tc powinnam ważyć 60,4-64kg. Tymczasem ja mam 29tc i 4 dni i ważę 56... Koniecznie muszę o tym powiedzieć jutro lekarzowi. Do tej pory nie mówił nic na temat mojej wagi, więc nawet nie sprawdzałam, jaka powinna być, a teraz zaczęłam się bać, czy na pewno wszystko jest ok:(

koniecznie powiedz o tym, zapytaj czy wszystko ok i czy przytyć nie powinnaś.
trzymam kciuki

dziewczyny nie ma sie co martwić bo żaden kalkulator ciąży nie uwzględnia mdłości i wymiotów na początku a wiele kobiet wtedy chudnie , więc jak schudniesz na początku to nie ma szans zebyś przytyła aż tyle żeby pasowało według kalkulatora

Dokładnie tak jak pisze ariska,
Kashyaa na pewno jak masz dużo stresów to mogła być przyczyna utraty wagi, wiem że nieraz się nie da ale trzymaj się i aby wszystko się ułożyło i na pewno z dzidzią będzie wszystko dobrze. Pamiętaj że schudłaś ale dziecko ma co jeść zabiera z Twoich zapasów, tylko Ty możesz mieć problemy i popaść w anemie lub inne cholerstwo.

Mam nadzieję. Ja sobie jakoś poradzę, ale jak dziecko urodzi mi się z problemami... Nawet nie chce mi się o tym myśleć. Jakoś nigdy wcześniej o tym nie myślałam, a dziś cały czas mnie męczą takie myśli, jakbym mało miała innych zmartwień.

Nie stresuj się, bo właśnie tym że się stresujemy teraz na tym etapie już czują nasze dzidzie ja długo musiałam dochodzić do pewnych wniosków i od początku jak dla mnie nie było łatwo, ale teraz już się pomału układa, czytając te forum które mi jakoś też pomogło wreszcie postanowiłam się odezwać. Zobaczysz będzie dobrze z synkiem, a Ty w tych ostatnich chwilach ciąży myśl tylko o sobie, właśnie dla dobra dziecka. A zobaczysz jutro na badaniu będzie dobrze.;-)

Mam nadzieję. Ja sobie jakoś poradzę, ale jak dziecko urodzi mi się z problemami... Nawet nie chce mi się o tym myśleć. Jakoś nigdy wcześniej o tym nie myślałam, a dziś cały czas mnie męczą takie myśli, jakbym mało miała innych zmartwień.

Nie wkręcaj sobie że coś bedzie z dzieckiem bo skoro chodzisz do lekarza regularnie, nic złego nie stwierdził to dlaczego ma sie coś dziać? wiele kobiet chudnie w ciąży na początku a potem nadrabiają ale nigdy nie jest tak jak w kalkulatorach. A co mają powiedzieć osoby które przytyły więcej? że ich dziecko będzie chore bo one za .dużo przytyły. W 30 tygodniu moje dziecko powinno mieć wg różnych stron gdzieś 1200, 1300g moja mała ma tylko 1000g i lekarz mówi nie ma co się stresować poprostu taka jej uroda ;) a też powinnam już sobie czarne scenariusze szyć ale to naprawde nie służy dziecku

Dziewczyny będzie dobrze, nic nie jest idealnie, tak nigdy nie będzie ...
ważne jest zdrowie i prawidłowy rozwój a reszta to już urok dziecka i matki

a tak dla was
znalazłam coś co może nam się przydać ogólnie dla osób równie mało doświadczonych jak ja

fizjologia rozwoju dziecka

http://www.google.pl/url?sa=t&source=web&cd=1&ved=0CBYQFjAA&url=http%3A%2F%2Fisr.atspace.com%2Fr9%2Fp1%2Fp10.htm&rct=j&q=obw%C3%B3d%20g%C5%82owy%20noworodka&ei=nh7ATNiIE8PsOZjC0ZkM&usg=AFQjCNGlT3OaIyW3C-4aUCpVSNOD5dg3ag&cad=rja

Kashyaa nie martw sie bo to ze mniej wazysz to nie znaczy ze z dzidzia cos zle tylko moze Tobie odłożyło sie mnie tkanki tłuszczowej, a dziecko ma tyle ile powinno. Znam kobiety które w ciazy przytyły 8 kilko, 7 kilo i urodziły zdrowe dzieci z ksiązkowa waga i wzrostem. TYlko one jako matki miały potem mniej tluszczyku do zrzucenia. Glowa do gory z dzidzią na pewno jest wszytsko dobrze. Lekarzowi powiedz o tym ale ja wierze ze wszytsko jest ok:-)

reklama
dziewczyny nie martwcie sie tą wagą... ja przytyłam tylko 3 kilo od początku ciazy wazyłam przed ciazą 56 kg pozygałam i teraz wazne 59 kg.. i gin powiedziała ze jest wszystko wpozadku Kubuś wazy i mierzy tyle ile powinien.. poprostu niektóre dziewczyny nie mają skłonnosc do tycia.. ja nie jestem w stanie zjesc wiecej niz 1 bułeczkę na sniadanie.. pózniej jem .. obiad .. i kolacje.. czasami cos w miedzy czasie.. ale i są dni kiedy siedze i jem jem i jem.. a poznie ide do wc.. posiedze poczytam gazete ... no i .. po jedzeniu :p

Do góry