reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nadżerka

ja miałam wypalaną nadżerkę( blacha, długopisik z drucikiem, smród okropny) już dwa razy w prywatnym gabinecie(raz ok 10lat temu, drugą niecałe 3 lata). Ale nic a nic nie bolało, może dlatego, że przed wyjściem z domu na zabieg zaaplikowałam czopek Tramalu (w\g wskazania lekarza). Zabieg trwał ok. 5min. I był baaardzo drogi -400pln

Blacha pod tylkiem..... to chyba bardzo przestarzaly sprzet. Moj lekarz ma nowy sprzeciol do wyplania i zamiast blachy przyklejal mi do nogi taki plaster.... ala uziemienie ;-):tak:
No i faktycznie troche drogo placilas :szok: 3 lata temu 400zl za zabieg jak na moje oko przestarzalym sprzetem...... to sie dopiero lekarz cenil :szok:

reklama
Ja nadżerkę leczyłam już jako nastolatka. Ale ginekolog który mnie wtedy leczył twierdził że wypalanie tylko po urodzeniu dziecka. U obecnej ginekolog usłyszałam to samo zdanie. Tak więc poczekam aż urodzę a potem zobaczymy co będzie dalej.....

Kajko,nic nie bolalo poniewaz miejsce gdzie lokuja sie nadzerki nie sa unerwione;-)takze na zywca tez by poszlo...
ja mialam te sama nadzerke wypalana i zamrazana bo cholera nie chciala sie usunac ale z tego co widze to milalam farta - nic za to nie placilam

Mnie też czeka juz wkrótce wityta u mojego lekarza i zobaczymy co z moja nadżerką. Bardzo się boję pierwszej wizyty, a co dopiero wypalania/wymrażania nadżerki.. brrr.... Mam nadzieje, że po porodzie mi zniknęła :)

słuchajcie dziewczyny. co sądzicie o tym, że usunięcie nadżerki może spowodować komplikacje gdy planuje się jeszcze dzieci? Co o tym wiecie?

słuchajcie dziewczyny. co sądzicie o tym, że usunięcie nadżerki może spowodować komplikacje gdy planuje się jeszcze dzieci? Co o tym wiecie?

Jesli mialabys wypalana nadzerke a uzyto by za mocnego pradu to moga powstac blizny ,ktore utrudniaja rozwieranie sie szyjki macicy podczas porodu:no:

a problemy z zajściem w ciążę lub jej dotrzymaniem??? Moja nadżerka mała nie jest, ale jak duża nie wiem. czsaem boli mnie w dole brzucha ale czy to przez nią? Dziecko chciałabym jeszcze mieć ale najwcześniej!!! za jakieś dwa lata.. Czy warto tyle czekać i jej nie ruszać?

a problemy z zajściem w ciążę lub jej dotrzymaniem??? Moja nadżerka mała nie jest, ale jak duża nie wiem. czsaem boli mnie w dole brzucha ale czy to przez nią? Dziecko chciałabym jeszcze mieć ale najwcześniej!!! za jakieś dwa lata.. Czy warto tyle czekać i jej nie ruszać?

Istnieją badania potwierdzające zarówno potencjalna szkodliwość usuwania nadzerek dla zajścia w ciążę, jak i badania, które tej szkodliwości nie potwierdzają. Niewielkie blizny, powstające w ujściu kanału szyjki macicy po elektrokoagulacji, mogą mieć wpływ na zaburzenia w produkcji śluzu szyjkowego i drożność kanału szyjki. Z tego względu inwazyjne metody leczenia nadżerek stosuje się raczej po pierwszej ciąży, zaś wcześniej tylko z dużą ostrożnością i w szczególnie uzasadnionych przypadkach. ....

Musisz porozmawiac ze swoim ginekologiem i on powienien Ci powiedziec co dla Ciebie bedzie najlepsze :tak:

Pozdrawiam.

Ostatnia edycja:
reklama
Do góry