reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nadszedł kryzys-jak sie nie dać

Hmmmm irka dzieki za info, musze to zweryfikowac w takim razie u siebie. Jak wyrabialam dokumenty w zwiazku ze zmiana nazwiska i zamieszkania w urzedzie gminy to Pani powiedziala ze to u nich taki wniosek mam zlozyc...tzreba bedzie sie dowiedziec:-)

reklama
zgadzam sie , ale przepis ten będzie obowiązywał od września , więc nas to niedotyczy chyba że któras planuje przenosić:-D:-D:-D:-D:-D

Wiem ze to może nieodpowiedni wątek ale powiedzcie mi jak to jest z urlopami , mam 12 dni zaległego urlopu( z tamtego roku) cały czas jestem na l4 więc go niemiałam jak wykorzystać , i co z nim się dzieje //?

Ostatnia edycja:
A czemu w ciagu 3 miesiecy? Wydaje mi sie ze gdzies czytalam ze jest rok na to zeby zglosic sie po becikowe od momentu urodzenia dziecka....hmmm moze zorintuj sie a okaze sie ze wcale nie bedziesz musiala sie az tak spieszyc:-)

faktycznie masz rację.....
Pisemny wniosek o becikowe można złożyć w urzędzie gminy lub w ośrodku pomocy społecznej (w miejscu, gdzie wypłacane są świadczenia rodzinne) w terminie 12 miesięcy od dnia narodzin dziecka (zmiana wprowadzona w czerwcu 2007 roku, wcześniej obowiązywal termin 3 miesięcy). Wniosek złożony po terminie będzie pozostawiony bez rozpoznania.

A to płaci się za przelot tak małego dziecka??? Myślałam, że leci za darmo i tylko ubezpieczenie się wykupuje.

W zależności od linii lotniczych....
W aerlingus-ie, którym latamy nie kupujesz biletu dzieciom do 2 roku życia tylko obejmują Cię same opłaty manipulacyjne tj 20e (w jedną str). Dzieciom takim nie przysługuje miejsce siedzące w samolocie tylko u rodzica na kolanach i nie możesz dla niego wziąc bagażu- musisz w swoim się zmieścić.
aaaaa ale możesz mieć dla takiego szkraba wózek, o ile sie nie myle do 16kg.
Tyle wiem....

Dziewczyny a jak u Was z wypłatą zapomóg z Funduszy Socjalnych, u mnie w pracy taki funkcjonuje i dostanę z niego kasę-nie będzie tego dużo ale zawsze chociaż na pieluchy, u męża w pracy też tak samo, może tutaj warto spróbować:confused::-)

Gumisiu, nie wszędzie to funkcjonuje... u mnie w moim hypermarkecie, to zapraszają Cię na nasiadówkę, gratulują, pogadają, wręczą list gartulacyjny i bony towarowe na 100 zł :szok::szok::szok::szok::szok: szkoda gadać...

Weźcie mnie nie denerwujcie nawet..... ja nic nie dostane na malucha, a tak samo z mezem placimy rozniaste skladki, z ktorych nikt nie korzysta:-(
Jedynie może uda mi się dostać becikowe w PL 1000zl jesli zdaze przyleciec do kraju w ciagu pierwszych trzech mies zycia dziecka. Nawet jeśli tak to hehehe opłaca mi sie jak cholera... bilet dla mnie i malucha do PL 230e x 4zl = 920zł hehehe:-D:-D:-D:-D:-D:-D Interes ubieje jak by nie patrzył.....

To znaczy, że nawet jak przebywamy w Irlandii to należy nam się becikowe z PL? A wiesz jak to załatwić? Bo podobno problem jest z samym zarejestrowaniem dziecka w PL jeśli urodziło się za granicą.A zawsze to by było parę groszy, nie? Czy któraś z was rejestrowała dziecko urodzone za granicą w PL?

reklama
Annaya z tego co ja słyszałam, to możesz starać się o becikowe tylko w jednym kraju - więc jeśli dostaniesz coś takiego w Irl, to tracisz prawo do becikowego w Polsce. Nie wiem na ile jest to prawdziwa informacja, ani jak oni sprawdzają, czy pobrałaś to świadczenie w innym kraju.
Co do zarejestrowania dziecka w Polsce, to za odpowiednią opłatą tę formalność zdaje się może wykonać za Ciebie konsulat - nazywa się to bodajże "umiejscowienie aktu urodzenia". Jak to wygląda i jaki jest tego koszt, to już musiałabyś sprawdzić na stronie konsulatu.

A jeśli któraś z mam jest już po tych procedurach i wie, jak ich załatwianie wygląda w praktyce, to ja też będę wdzięczna za info:tak:

Do góry