reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Nadszedł kryzys-jak sie nie dać

Annaya z tego co ja słyszałam, to możesz starać się o becikowe tylko w jednym kraju - więc jeśli dostaniesz coś takiego w Irl, to tracisz prawo do becikowego w Polsce. Nie wiem na ile jest to prawdziwa informacja, ani jak oni sprawdzają, czy pobrałaś to świadczenie w innym kraju.
Co do zarejestrowania dziecka w Polsce, to za odpowiednią opłatą tę formalność zdaje się może wykonać za Ciebie konsulat - nazywa się to bodajże "umiejscowienie aktu urodzenia". Jak to wygląda i jaki jest tego koszt, to już musiałabyś sprawdzić na stronie konsulatu.

A jeśli któraś z mam jest już po tych procedurach i wie, jak ich załatwianie wygląda w praktyce, to ja też będę wdzięczna za info:tak:

Tusienka a czy to becikowe to ten caly child supplement ktory obcieli o polowe a od stycznia ma go w ogole nie byc. Bo ja nie slyszalam o czyms takim jak becikowe w Irl.

reklama
Tusienka a czy to becikowe to ten caly child supplement ktory obcieli o polowe a od stycznia ma go w ogole nie byc. Bo ja nie slyszalam o czyms takim jak becikowe w Irl.

Według mnie, to jest ten child benefit, płatny do 5 roku życia dziecka, czy jakoś tak.

Kluseczka, Annaya z nazwą to ja wam nie pomogę, bo chociaż mieszkam na tej zamej wyspie, to jednak w innym kraju. Myślę, że jeśli chodzi o UK, to będzie mowa o 500 funtach Maternity Sure Start Grant, który dostają ludzie kwalifikujący się do Child Benefit. Nie wiem, czy u Was funkcjonuje taka jednorazowa zapomoga i jak się ona nazywa. A to o czym piszę, to na razie tylko czysta teoria i zasłyszane od znajomych informacje, bo to moje pierwsze dziecko i do tego za granicą. A mieszkamy tu dopiero od 1,5 roku, więc jeszcze nie do końca się orientuję we wszystkich tutejszych procedurach i zasiłkach. Także myślę, że lepiej będzie, jak się zorientujecie na ten temat u źródła - może Dilajla albo Kasia wiedzą coś na ten temat, bo mają już dzieci, prawda?

Kluseczka, Annaya z nazwą to ja wam nie pomogę, bo chociaż mieszkam na tej zamej wyspie, to jednak w innym kraju. Myślę, że jeśli chodzi o UK, to będzie mowa o 500 funtach Maternity Sure Start Grant, który dostają ludzie kwalifikujący się do Child Benefit. Nie wiem, czy u Was funkcjonuje taka jednorazowa zapomoga i jak się ona nazywa. A to o czym piszę, to na razie tylko czysta teoria i zasłyszane od znajomych informacje, bo to moje pierwsze dziecko i do tego za granicą. A mieszkamy tu dopiero od 1,5 roku, więc jeszcze nie do końca się orientuję we wszystkich tutejszych procedurach i zasiłkach. Także myślę, że lepiej będzie, jak się zorientujecie na ten temat u źródła - może Dilajla albo Kasia wiedzą coś na ten temat, bo mają już dzieci, prawda?

Tusienka te 500 funtow nie jest zalezne od Child Benefit- u , nalezy sie jesli pobierasz jedno z ponizszych:
Incom Support, jobseeker's allowance, working tax credit, ktor wlicza dodatek dla niepelnosprawnych lub child credit w wyzszej stawce.

Gdybys potrzebowala jakies info to ja troszku sie orietuje. ;-)

To znaczy, że nawet jak przebywamy w Irlandii to należy nam się becikowe z PL? A wiesz jak to załatwić? Bo podobno problem jest z samym zarejestrowaniem dziecka w PL jeśli urodziło się za granicą.A zawsze to by było parę groszy, nie? Czy któraś z was rejestrowała dziecko urodzone za granicą w PL?

Aniu jak jak załatwiałam wszystkie formalności z cywilnym to dopytywałam się jak później załatwiać kościelny i o dzidzię też pytałam.
Dzidzia czy tego chcemy czy nie to będzie miała obywatelstwo polskie. No i poprostu musisz po przyjeździe do kraju iść i zarejestrować malucha- tak samo jak to się robi z kazdą dzidzią w PL. Musisz wyrobić mu PESEL,a w związku z tym i Tobie kasa sie należy 1000zł. W końcu jeśli ma być obywatelem to ktoś musi zgłosić istnienie malucha.
Jedynie nie pamiętam jak wygląda sprawa z aktem urodzenia dzidzi- czy tu dają unijny czy może trzeba go tłumaczyć- tego nie wiem.:confused::confused::confused::confused::confused:

Aniu jak jak załatwiałam wszystkie formalności z cywilnym to dopytywałam się jak później załatwiać kościelny i o dzidzię też pytałam.
Dzidzia czy tego chcemy czy nie to będzie miała obywatelstwo polskie. No i poprostu musisz po przyjeździe do kraju iść i zarejestrować malucha- tak samo jak to się robi z kazdą dzidzią w PL. Musisz wyrobić mu PESEL,a w związku z tym i Tobie kasa sie należy 1000zł. W końcu jeśli ma być obywatelem to ktoś musi zgłosić istnienie malucha.
Jedynie nie pamiętam jak wygląda sprawa z aktem urodzenia dzidzi- czy tu dają unijny czy może trzeba go tłumaczyć- tego nie wiem.:confused::confused::confused::confused::confused:

trzeba tlumaczyc :baffled: i umiejscowic w Polskim urzedzie :happy2:

Tusienka te 500 funtow nie jest zalezne od Child Benefit- u , nalezy sie jesli pobierasz jedno z ponizszych:
Incom Support, jobseeker's allowance, working tax credit, ktor wlicza dodatek dla niepelnosprawnych lub child credit w wyzszej stawce.

Gdybys potrzebowala jakies info to ja troszku sie orietuje. ;-)

Dzięki:-) W tym to się akurat też troszkę orientuję - jakoś tak mi się tu skrótem poleciało - może dlatego, że nam odmówiono tego dodatku, ze względu na brak powyższych świadczeń i powiedziano, że mamy się starać ponownie, jak już dzidzia będzie na świecie i dostaniemy Child Benefit:blink:

Ale dobrze wiedzieć, do kogo się zwrócić, jak będę miała jakieś wątpliwości:tak:

Napiszę jeszcze raz - w razie jakby nie dotarło to do wszystkich zagranicznych Mam - konsulat oferuje pomoc w umiejscowieniu aktu urodzenia (a właściwie załatwia wszystkie związane z tym formalności) za odpowiednią opłatą. Także gdyby, któraś miała z tym problem to najłatwiej wejść na ich stronę internetową i poczytać, bądź zadzwonić i dowiedzieć się wszystkiego dokładnie:tak:

reklama
Tusienka

Jak dostaniecie Child Benefit nic to nie zmieni ale jak zlozycie papiery zaraz po urodzeniu dziecka o Child Tax Credit to sa duze szanse a raczej na 99% dostaniecie, ale trzeba dzialac szybko puki malenstwo nie skonczy 3 miesiecy. ;-)

Do góry