reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

motyle w brzuchu czyli pierwsze wyczuwalne ruchy

aaaaaaa zapomniałam o najważniejszym.. te 10 kopniaczków ma się zmieścić w ciągu jednej godziny, ale to się zapewne domyśliłaś... na ogól wystarcza 5-10 minut.. a nieraz minuta... dlatego uważam, że taką kartę to powinny dostać mamy które mają zagrożoną ciążę, leżą i nic innego nie robią tylko tak czy siak się zamartwiają o dzidziusia... może nawet to i dobrze bo przynajmniej im czas zleci jak się zajmą malowaniem tych kwadracików... można sobie zabawą urozmaicić np kolorowymi flamastrami :-D

reklama
vanilla to może dlatego kazał ci to liczyć w ten sposób... :szok: olśniło mnie... ale i tak musisz z nim pogadać niech ci to wyłoży łopatologicznie bo ja bym się w tym pogubiła... a po co masz potem niepotrzebnie się schizować

eli ..mala jest tak ruchliwa ze te 10 kopniakow to i tak malo w jej przypadku..takze o to sie nie martwie.. :) tylko zapytam czy to ma byc w ciagu tej godziny czy nie...

może to pomoze wam zrozumiec co i jak z tym liczeniem ruchów ;-) Karta ruchów płodu :: MediWeb.pl ja tez załąpałam po przeczytaniu tego artykułu
aaa jeszcze jedno odkryłam po szkole rodzenia, ze jak dzidzia jest nieaktywna a ja głęboko pooddycham tak przeponowo - to po trzech czterech głebyszych oddechach maleństwo sie uaktywnia - to moj sposób na pobudzenie malucha - czasem tak jak elii pedze jestem zajeta w pracy i nagle napada mnie refleksja matko bosko nie czuje dzidzi - 4 glebsze oddechy i juz czuje ;-))

Ostatnia edycja:
ja nie liczę, bo chyba bym zwariowała... w poprzedniej ciąży też nie liczyłam... wystarczyło mi ze czułam dzidzię w ciągu dnia i wieczorem...

Dziewczyny co do liczenia tych ruchów, to ja podobnie jak reniferek wystarczy że dość intensywnie czuje dzidzie ranną porą, tj np dziś o 6:00 jak się przebudziłam to chyba ćwiczyła poranną gimnastykę, i po południu, noi późno w nocy, poza tym w ciągu dnia wychodze, sprzątam itp, a wtedy ponoć jak my się ruszamy to dzidzie też śpią więc się jak narazie niczym nie martwie. Poprostu wiem kiedy moja księżniczka ma swoje pory na stuk puk i nie mam się co narazie martwić czymkolwiek.

Witajcie Mamuśki i Brzuszki:)

Ja jestem w 27tygodniu, a ruchy czuję od 17tygodnia, i to dość regularnie, zawsze rano i wieczorem najintensywniej, bo wtedy leżę. a czasem prawie że cały czas - tak jak dziś, Dzidzia zaczęła gimnastyke od godzin wczesnorannych, i szaleje nawet jak stoję czy siedzę. Teraz zjadłam więc pewnie Maluch też je śniadanko i może uśnie, bo pogoda sprzyja. Moja gin. pytała jak znoszę taka szaroburą i deszczową pogodę, i mówiła, że mogę czuć wtedy twardnienie brzucha, a ja Jej na to, że może raz na tydzień jak Dzidzia ma gorszy dzień i czuję, że bardzo się buntuje jak troszkę pochodzę albo posiedze, i jak się położe to wtedy fika i zasypia. Na razie o liczeniu nic mi nie mówiła, ale idę za 2 tygodnie więc pewnie wtedy coś mi podpowie. Generalnie to słyszałam, że właśnie w okresach aktywności dziecka w ciągu dnia - a nie w każdej godzinie - powinno być min. 10 ruchów przez nas odczuwalnych. HEHE, u mnie by to było 10 na minutę, bo Dzidziuś jest bardzo silny i ruchliwy z tego co czuje:-) Poza tym juz na końcówce ciąży jest najważnejsze zwracanie dużej uwagi na ruchy Dzidziusia, bo zmniejszenie aktywności może zwiastować poród, a brak ruchów trzeba sprawdzić na USG. NO ale miejmy nadzieję, że nasze Maluchy nie pozwolą o sobie zapomnieć do tego 40 tygodnia i musimy wierzyć, że będzie dobrze. Przecież każda z nas teraz na pierwszym miejscu stawia Maleństwo i dba o siebie i o odpoczynek:-)

Miłego poniedziałku:)

reklama
A ja wogóle nie słyszałam o czymś takim jak karta ruchów płodu (ale ja to dużo rzeczy dowiaduje sie dopiero z forum ;-) ) Gin tez mi narazie nic o tym nie mówił, może powie na wizycie za 2 tyg, no to wtedy bede liczyc, ale jak nie, to mi wystarcza, tak jak reniferkowi czy oli, ze codziennie czuje jak mały figluje. Najczęsciej rano i pod wieczór, ale jak np siedze przy komputerze to czuje ze sobie wędruje w brzuszku, więc jestem spokojna :-)

Do góry