reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Moje dziecko nie kopie

rikitiki

Zaciekawiona BB
Hej.
Jak w temacie , moje dziecko nie kopie.
Jestem w 26+5 tc , czuje ruchy, widziałam na USG ale te ruchy są w jednym miejscu cały czas. Czyli tu gdzie rączki i główka , plecki.
Tu gdzie ma nóżki nie czuje nic a nic , w ogóle przypomniałam sobie , że na USG też nie wiedziałam żeby dziecko ruszało nóżkami.
No wpadam w histerię...
Niby wyniki są ok, dziecko rozwija się prawidłowo... Ale te nóżki , czemu nimi nie wierzga ?

reklama
Hej.
Jak w temacie , moje dziecko nie kopie.
Jestem w 26+5 tc , czuje ruchy, widziałam na USG ale te ruchy są w jednym miejscu cały czas. Czyli tu gdzie rączki i główka , plecki.
Tu gdzie ma nóżki nie czuje nic a nic , w ogóle przypomniałam sobie , że na USG też nie wiedziałam żeby dziecko ruszało nóżkami.
No wpadam w histerię...
Niby wyniki są ok, dziecko rozwija się prawidłowo... Ale te nóżki , czemu nimi nie wierzga ?
Może kopie, ale do środka? Nie w brzuch.

Na tym etapie ma jeszcze tyle miejsca, że może dowolnie zmieniać pozycję i nawet sobie nie zdajesz sprawy, że w danym momencie to co odczułaś to był ruch rączką czy nóżką. Ja przez bardzo długi czas czułam ruchy tylko po prawej stronie brzucha.

Na tym etapie ma jeszcze tyle miejsca, że może dowolnie zmieniać pozycję i nawet sobie nie zdajesz sprawy, że w danym momencie to co odczułaś to był ruch rączką czy nóżką. Ja przez bardzo długi czas czułam ruchy tylko po prawej stronie brzucha.
No właśnie mówił lekarz , że ma dużo miejsca. Ale te nóżki ma zawsze w takiej samej pozycji. Leży głowa do dołu , nogi jakby nad głową ma. W sensie taki w pół księżyc leży.

No właśnie mówił lekarz , że ma dużo miejsca. Ale te nóżki ma zawsze w takiej samej pozycji. Leży głowa do dołu , nogi jakby nad głową ma. W sensie taki w pół księżyc leży.
Jestem przekonana, że na pewno cały czas nie pozostaje w takiej samej pozycji, tylko tam się wierci i kręci, bo ma dużo miejsca na takie manewry. Poza tym, jeżeli szczególnie dziecko upodobało sobie taką pozycję, że plecami jest zwrócone do twojego brzucha i tak się najczęściej ustawia, to nóżki będą kopały do środka i tego nie czujesz.
Jeżeli do tego stopnia nie daje Ci to spokoju, to podczas USG poproś lekarza żeby lekarz pokazał Ci dokładnie jak dziecko jest ułożone i jak rusza rączkami i nóżkami.

Jestem przekonana, że na pewno cały czas nie pozostaje w takiej samej pozycji, tylko tam się wierci i kręci, bo ma dużo miejsca na takie manewry. Poza tym, jeżeli szczególnie dziecko upodobało sobie taką pozycję, że plecami jest zwrócone do twojego brzucha i tak się najczęściej ustawia, to nóżki będą kopały do środka i tego nie czujesz.
Jeżeli do tego stopnia nie daje Ci to spokoju, to podczas USG poproś lekarza żeby lekarz pokazał Ci dokładnie jak dziecko jest ułożone i jak rusza rączkami i nóżkami.
Dziękuję za wyjaśnienie 😊

Ja w pierwszej ciąży z synem również mało odczuwałam, był spokojny. Za to w 2 ciąży, czułam już od 15 tygodnia i tak do końca ciąży miałam, ruchliwy jak rollercoaster 🙂
Jak lekarz nie mówi nic tzn, że nic złego się nie dzieje.

Jak pod koniec ciąży bedzie Cię kopać w żebra i wypychać nogi przez brzuch, to jeszcze zatęsknisz za tym, że wcześniej tak nie kopał. 😆
A tak serio, to rozumiem Twoje obawy. Pewnie też bym świrowała. :) Kiedy masz kolejne USG? Powiedz o obawach lekarzowi i poproś, aby pokazał Ci, czy i jak maluch kopie. :)

reklama
Do góry