reklama
a jakie owoce? noje sie zeby to sie rozwolnieniem nie skonczylo
Banany i jabłka są najbezpieczniejsze i najlepsze na początek. A później powoli i pojedynczo można próbować dodawać gruszki, morele itd.
Dziś, na zakupach rzuciło mi się w oczy, że te "niemowlęce" jogurty mają daty przydatności do sierpnia, września. I tak się zastanawiam jakim cudem jogurt tyle wytrzymuje, konserwantów podobno dodawać nie wolno. Ale nie miałam czasu poczytać etykiet.
My wcinamy desery owocowo-jogurtowe Gerbera. Tam jest napisane, że jogurt naturalny stanowi 18 % objętości słoiczka i że można przechowywać na półce.
Z samymi jogurtami pediatra kazała zaczekać do 11-12 miesiąca. A Danonki to jedno z gorszych rozwiązań właśnie ze względu na cukier i barwniki.
Z samymi jogurtami pediatra kazała zaczekać do 11-12 miesiąca. A Danonki to jedno z gorszych rozwiązań właśnie ze względu na cukier i barwniki.
emili78
mama czerwcowa 2009
HEJ mamunie w Polsce macie wybór tu są polskie sklepy ale wybory nie ma co do deserków :-) moja dama zjada; 21godz-mleka z kaszką 150ml;-) -3godz mleczko -8.30godz kaszka na gęsto mleczna lub na mleku 150g -;-)12godz obiadek gerbera lub bobo-vita 200g-15godz słoiczek owoców 190g -18godz kaszaka manna z jogurtem danonkiem tu są danonki od 6miesięcy między czasie chrupkę ciacho waży też ok 8700kg ale jest wysoka strasznie
szarcia
06.2009/01.2011
Dziewczyny prosze poradzcie mi. Moj Piter nie chce pić sztucznego mleka, tylko cycuś i cycuś. W sumie ssie mnie 3 X dziennie (rano, popołudniu i na noc). Próbowałam mu dawac Nan, Nan Junior o smaku waniliowym i nic nie chce. Nawet do mleka dodawałam mu soczek, żeby zaciagnął, ale tez mu nie podeszło i nie wiem co robić, bo musze się teraz skupić na drugim maluszku, żeby jemu nie zaszkodzić.
Acha i co jedza wasze maluszki w ciągu dnia?
Acha i co jedza wasze maluszki w ciągu dnia?
Zielona, ja też mam "przytulaczka" na cycu kilka razy dziennie i w nocy. Ostatnio częściej, ze względu na ząbki górne ...
Wypróbowywaliśmy rózne mleka, bo też nie chciał pić z butli. Ostatecznie podziałało przegłodzenie przez 3-4 godziny zero przekąsek i poszło początkowo 50-60 ml NAN. Teraz jesteśmy w trakcie odstawiania od cyca i podajemy NAN 3. NIe wypija dużo, ale to wina mojej niekonsekwencji i czasowych zawirowań.
A dzień wygląda tak, rano po przebudzeniu cyc (moje lenistwo, żeby jeszcze chwilę podrzemać),potem sniadanko -zwykle kaszka manna lub ryżowa ostatnio dostaje też kawałek bulki/chleba. W południe obiadek Gerbera albo coś gotowanego na parze i lekko miksowanego (gotowane w wodzie nie smakuje ?)+ deserek gerbera lub jabłko, gruszka, banan. Popołudniu w zależności od ilości zjedzonego obiadu przekąski w postaci wafli ryżowych, sucharków bezcukrowych lub chrupek , coś płynnego do picia. Ok 17:00 120-150 ml mleka. I między 19-20 kaszka na dobranoc. Młody jeszcze zasypia na cycu, ale to tylko forma przytulenia się, bo jest już nieźle najedzony i odpływa po chwili. Budzi się w nocy różnie ok 3 lub 4 lub 5 lub 6 dostaje cyca i śpi dalej.
Wypróbowywaliśmy rózne mleka, bo też nie chciał pić z butli. Ostatecznie podziałało przegłodzenie przez 3-4 godziny zero przekąsek i poszło początkowo 50-60 ml NAN. Teraz jesteśmy w trakcie odstawiania od cyca i podajemy NAN 3. NIe wypija dużo, ale to wina mojej niekonsekwencji i czasowych zawirowań.
A dzień wygląda tak, rano po przebudzeniu cyc (moje lenistwo, żeby jeszcze chwilę podrzemać),potem sniadanko -zwykle kaszka manna lub ryżowa ostatnio dostaje też kawałek bulki/chleba. W południe obiadek Gerbera albo coś gotowanego na parze i lekko miksowanego (gotowane w wodzie nie smakuje ?)+ deserek gerbera lub jabłko, gruszka, banan. Popołudniu w zależności od ilości zjedzonego obiadu przekąski w postaci wafli ryżowych, sucharków bezcukrowych lub chrupek , coś płynnego do picia. Ok 17:00 120-150 ml mleka. I między 19-20 kaszka na dobranoc. Młody jeszcze zasypia na cycu, ale to tylko forma przytulenia się, bo jest już nieźle najedzony i odpływa po chwili. Budzi się w nocy różnie ok 3 lub 4 lub 5 lub 6 dostaje cyca i śpi dalej.
reklama
szarcia
06.2009/01.2011
Ja próbuję, mu co wieczór dawać mleczko modyfikowane, na razie nie załapał a były juz 4 próby, Nan2, Nan2 z soczkiem, Nan2 z kaszką, Enfemil i nic. Rano też z mojego lenistwa daje mu cycusia, ale niestety niedługo się to skończy bo wyczytałam, że ok. 4 miesiaca zmienia sie skład mleka i dziecko może nie chcieć juz ssać. U nas wygląda jedzonko tak:
6.30 cycuś
9.00 kaszka mleczno-ryzowa
12.00-13.00 obiadek ze słoiczka lub przygotowana zupka z mięskiem przeze mnie
16.00-16.30 jajecznica albo kaszka z owocem
19.30 cycuś
6.30 cycuś
9.00 kaszka mleczno-ryzowa
12.00-13.00 obiadek ze słoiczka lub przygotowana zupka z mięskiem przeze mnie
16.00-16.30 jajecznica albo kaszka z owocem
19.30 cycuś
reklama