Oli.B
Fanka BB :)
Nie lubię osób przemądrzałych, "wszystkowiedządzych", a przede wszystkim narzucających swoją wolę. Ja odbieram cały czas Twoje wypowiedzi jako nagonkę i krytykę innych. Mam wrażenie, że wszystkie dziewczyny, które są innego zdania niż Ty są dla Ciebie złymi matkami. Ta fachowa literatura co kilka lat się zmienia i czasem mam wrażenie, że jest to kwestia mody. Weź np kwestię kąpania raz się mówi, żeby dziecko kąpać codziennie, a za kilka lat znów, żeby raz na kilka dni. Pracuję w firmie farmaceutycznej co wiele razy podkreślałam i znam wielu lekarzy i ich opinie na te same tematy potrafią być zupełnie różne. Natomiast co do leków z mojego wielkiego doświadczenia wiem, że nie podałabym dziecku czopka, tak samo jak nie będę szczepić na te wszystkie nadobowiązkowe szczepienia i tak samo nie podam dziecku, żadnego leku nawet zalecanego chyba że będzie to ostateczność, ponieważ przeszłam za dużo szkoleń i za dużo się nasłuchałam o częstych skutkach ubocznych. I nie mam zamiaru nikogo na siłę przekonywać do swoich poglądów, nawet mojej mamy, która wychowała 3 dzieci i na szczęście ze mną się zgadza.Po ta są badania naukowe by do czegos dojść, kiedys były inne metody i schematy ale od tego czasu medycyna poszła troche do przodu...a ja cytuje najnowszy i tyle...przeszkadza ci to, ze podpieram sie fachowa literaturą i opiniami specjalistów i zanim cokolwiek podam swojemu dziecku poczytam na ten temat albo zapytam pediatry? tak sie składa, ze nie krytykuję swoimi postami zadnej z dziewczyn a to, że akurat nie trafią w twój gust albo Milkady bo są zbyt mało kąsliwe a bardziej konkretne?...chyba to jakos przezyje :-)...na szcęście nie kazdy tu jest waszego zdania...
Wychowuje już drugie malutkie dziecko pod rząd i jako matka widzę, ze każda z moich córeczek jest inna ale pewne schematy łatwo jest stosować i nagiąc troszke do potrzeb indywidualnych i jest to z korzyścią dla dziecka np. ilosci i pory karmień...do tego akurat nie trzeba książki Oli.B tylko znajomości własnego dziecka
a co do czopków to zupełnie sie z wami nie zgadzam, sa takie maciupeńkie dla małych dzieci, albo można zrobic tak jak napisała kalina...u nas jedynie raz sie tak wspomagałyśmy jak spanikowałam i po 4 dniach mała wyprodukowała po czopku piekna kupkę - poczwórną i o dziwo wcale nie była jakaś inna niz zawsze nie wcale sie przy tym nie meczyła...i problem sie więcej nie powtórzył....uważam, ze czopki i inne wspomagacze to oczywiście ostatecznosc, lekarze przeważnie karza czekać do tygodnia...czesto problemem jest żle dopasowane mleko modyfikowane, laura po pepti robiła co 3-4 dni a po hipp robi codziennie....więc może jak dziecko nie robi kupki codziennie to warto przejsc na inne o innym składzie np. zawierające probiotyki?
Nie wiem może to Twój sposób pisania, ale dla mnie Twoje słowa brzmią wiecznie pouczająco, a ja wchodzę na forum, żeby z Wami pogadać poczytać różnych opini, a nie żeby mnie ktoś krytykował i nawracał.,