reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

mniam, mniam

super wątek, ja dotąd dawałam Krystiankowi zarówno słoiczki jak i sama gotowałam ,ale w tamtym tygodniu się obraził na słoiczki i przeszliśmy całkowicie na gotowane.
Trochę mi się pomysły kończą.
MagdaBial jak robiłaś tę zupkę z bakłażanem ???
Ja dotąd robiłam:
zupkę jarzynową z królikiem: marchewka, ziemniak, pietruszka, seler, +osobno ugotowane mięsko królika
zupke jarzynową z buraczkiem: marchewka,ziemniak,pietruszka, seler, buraczek
zupkę z brukselką wg przepisu MagdyBial( kiedyś na majówkach podałaś  ;D) tylko ja zamiast gruszki jabłko dałam bo akurat miałam i też super zjadł i już zostawiłam jabłko ale muszę kiedyś z gruszką spróbować  :laugh:.
hit u nas: brokuły z kalafiorem i masełkiem (ostatnio gotowane żółtko dodaję bo tylko w tym daniu zjada).
zupka: marchewka, ziemniak, kalafior + mięsko indyka (tego nie chciał jeść)
ale w wersji : marchewka, ziemniak, kalafior + klopsiki z mięsa indyka podane osobno do warzywek zjadł  ;D.
Dawałam mu też z naszego stołu: ziemniaki z buraczkami (trochę się bałam bo buraczki były na lekkiej zasmażce ale nic mu nie było  ;D) i rosołek z kluseczkami lanymi z mąki kukurydzianej, oraz rosołek z ziemniakami.
Krystianek nie chce już jeść miksowanych potraw, rozgniatam mu widelcem.
 
reklama
Ktoś tu pisał że daje dziecku kaszke pszenną .Jakiej firmy jest ta kaszka ? i gdzie ja kupujecie?
Bo ja szukam już od pewnego czasu i nie widzę niegdzie w sklepach....no i czy to jest kaszka bez mleka czy mleczna?
 
Fajne przepisiki z gazetki dla maluchów od 10miesiąca i alergików:

CHRUPIĄE KULECZKI:
średni ugotowany ziemniak
2 łyżki wody
łyżeczka Sinlac
szczypta soli
łyżka mąki ryżowej do panierowania

Ziemniaka starannie rozgnieść lub utrzeć na tarce o małych otworach.Do małego kubka wlać wodę,dodać Sinlac i starannie wymieszaj.Masę połącz z ziemniakiem i solą.Z gotowego ciasta zrób małe kulki.Każdą obtocz w mące i smaż na gorącym oleju na złoty kolor.

WIŚNIOWA NIESPODZIANKA:
50ml. wody
płaska łyzka Sinlac
płaska łyżka kleiku ryżowego
3 płaskie łyżki mąki ryżowej
1ml. oleju
sól
5 wiśni mrożonych lub innych nieuczulających owoców.

Wymieszaj Sinlac z wodą, dodaj pozostałe składniki i zagnieć ciasto.Kawałki ciasta rozgniataj na placuszki,kładź na nie wiśnie i rób kulki.Wrzucaj na gorącą wodę i gotuj aż wypłyną.

SEROWE ROBACZKI:
serek homogenizowany najlepiej naturalny
jajko
3 łyżki mąki pszennej

Wymieszaj wszystkie składniki,by powstała gładka masa.Kładź na wrzącą wode małą łyżeczką, gotuj aż wypłyną.Podawaj z cukrem i odrobiną masła.Starszemu smykowi możesz polać je jogurtem lub śmietaną.
 
Zrobiłam dziś Karolce te serowe robaczki z waniliowego Danio,wtrąbiła podwójną porcję,caluteńką michę :o aż jej sie uszy trzęsły.Mi też smakowały :)
 
PRZEPIS NA WĘDLINE



Składniki
Przepis
2 kg schabu lub piersi z indyka
2 l wody
1/3 - 1/2 szklanki soli (według smaku i rodzaju kawałka mięsa, jeśli kawałek jest płaski jak w przypadku schabu można dać mniej, jeśli jest to bryłka mięsa np. łopatka to można dać więcej)
1 łyżka cukru
1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu mielonego
1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu ziołowego
4-6 ząbków czosnku
2 łyżki majonezu lub musztardy
1 cebulka
przyprawy: liść laurowy, 3-4 kulki ziela angielskiego, kolendra, cząber, 3-4 kulki owoców jałowca, majeranek lub/oraz inne wg własnego uznania

Wieczorem wodę wymieszać ze wszystkimi przyprawami i majonezem(musztardą). Całość zagotować i wystudzić. Do zimnej zalewy dodajemy kawałek mięsa. Doprowadzić do wrzenia i pogotować 5 minut. I w takim stanie zostawiamy mięso w garnku przykrytym pokrywką na całą noc na kuchence. Rano znów doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 5 minut. Przykrywamy pokrywka garnek. Kiedy zalewa zupełnie wystygnie wyjmujemy mięso i gotowe.


Przepis ten niestety nie jest mój, autorka to kot-klakier.
Od kiedy znalazłam przepis na ta wędlinkę bardzo często ja przygotowuje, smakuje wyśmienicie, jest krucha, soczysta, można ja spokojnie kilka dni w lodówce trzymać, bo jest przecież bez konserwantów.
Umieściłam ten przepis tylko dlatego, ze nie mogłam nie podzielić się z wami taka pyszna szyneczka, no i ze nie znalazłam podobnego przepisu na WZ.



Podaję obiecany kiedyś tam przepis na wędlinkę. Ja robiłam z indyka bardzo nam smakuje ale musiałam trochę dłużej pogotować niż było w
przepisie. Robiłam też z karczku ale chudsze mięso jest smaczniejsze.
 
reklama
Szarlotka bez cukru:
1kg pokrojonych jabłek
3/4 szklanki soku z jabłek
1 łyżeczka cynamonu
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1/4 łyżeczki soli

na ciasto:
łyżeczka soli
1,5 szklanki mąki grahamki(ale pewnie biała też może być)
1 szklanka mąki ze zmielonych płatków owsianych(ja mielę w młynku do kawy)
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki oleju


Ciasto:
Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić je na 2 części. Jędną rozwałkować i wyłorzyć na blachę wysmarowaną tłuszczem.

Marmolada jabłkowa:
Jabłka umyć, obrać, pokroić usuwając gniazda nasienne. Ugotować, dodając sok jabłkowy, sól, cynamon, a następnie dodać mąkę ziemniaczaną-wymieszaną z 3 łyżkami zimnej wody. Gotować jeszcze 2min. Ostudzić Wyłorzyć na ciasto. Drugą część ciasta rozwałkować, ułorzyć z rulonika dowolny wzór, np kwiatek
icon_wink.gif


Przepis jest ze strony: Zdrowy torcik na roczek, dzieci - porady dla rodzic�w
napisany przez ańa

Trinakria,
tą mąkę można chyba zamienić na taką bezglutenową, tylko nie wiem, czy owies zawiera gluten, czy nie
 
Do góry