reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

mniam, mniam

Giza, dzieki serdeczne za chec pomocy. Wielka buzka dla Ciebie :tak:
Na razie zwlekamy z tymi urodzinami, moze pod koniec maja albo w czerwcu wyprawimy.
Platki owsiane zawieraja gluten. Jeszcze owocow Blazej nie je ze wzgledu na cukry proste. Ale mysle, ze gotowane w niewielkiej ilosci przejda. Cos bede musiala pomyslec z tymi platkami :confused::dry:
 
reklama
Moja mama na święta wyfasowała dla Bru "mazurka" z jabłek i mąki kukurydzianej. Z bezglutenowych mąk można jeszcze użyć ryżowej i sojowej (ale Bru tego akurat nie je). Co do owoców, to myślę, że jednorazowe podanie jabłek nie zruinuje efektów diety bezcukrowej... w końcu chodzi o to, żeby pasożyty czy drożdżaki nie miały czym się żywić, a jak dieta jest tak restrykcyjna to taki jeden raz nie będzie dla nich ratunkiem... Chyba, że chodzi o uczulenie na fruktozę, to wtedy rzeczywiście nie jest to dobry pomysł...
 
Trinakria wybacz laikowi, ja w kwestii alergii jestem totalną ignorantką, bo mała miała tylko uczulenie na proszek do prania.
A sinlac może?
 
coś dla Margot i Trinakrii

przepis jest z tvn style, i mam nadzieję, że dobrze wszystko zapamiętałam. Ale zainteresowałam się nim dopiero, jak stwierdziłam, że może się Wam przydać.

TORT JABŁKOWY
16 jabłek
cukier - kilka łyżeczek
otarta skórka z pomarańczy

formę wyłożyć papierem do pieczenia - na dole wycięte kółko, a dookoła rulon dużo wyższy od formy. Forma okrągła, myślę, że tak ok 20, może 25 cm średnicy.
Cukier wymieszać ze skórką pomarańczy i posypać dno formy.
Jabłka obrać i wyciąć gniazda. Pokroić na cienkie półplasterki. Pierwszą warstwę ułożyć ładnie - taki kwiatek, przy czym kawałki jabłek muszą na siebie trochę zachodzić. Kolejne warstwy układać już dowolnie, ale trzeba pamiętać o tym zachodzeniu plasterków na siebie. Ułożone jabłka będą wyższe niż forma, dlatego trzeba zrobić ten rulon z papieru do pieczenia. Całość przykryć talerzykiem o takiej średnicy jak forma.
Piecze się to w 90 stopniach przez 12 do 14 godzin.
Po upieczeniu tort już nie jest taki wysoki.
Gotowe odwraca się do góry nogami i polewa lukrem albo inną polewą.
 
GOŁĄBKI

  • główka białej kapusty
  • 40 dag mięsa mielonego
  • 1/2 kubka ryżu (może być kasza lub pół na pół kasza z ryżem)
  • 2 cebule
  • olej, oliwa lub jakiś tłuszcz do podsmażenia cebulki
  • można dać przecier pomidorowy pudliszki
  • 2 jajka
  • przyprawy (sól, pieprz - ja zamist soli dodaję ziarenka smaku)
  1. Gotuję kapustę, tak żeby zmiękła ale żeby się nie rozlatywała
  2. Gotuję ryż tak żeby jego konsystencja była raczej mokra, nie na sypko.
  3. Cebulkę kroję drobno w kosteczkę i podsmażam na tłuszczu
Zmielone mięso można dodać do cebulki i podsmażyć albo można dusić z farszem surowe. Ja wybrałam dziś tą pierszą opcję bo kapusta jest młoda i szybko się robi a chciałam też mieć szybko danie.

Składniki na farsz mieszamy ze sobą:
ugotowany ryż +mięso + podsmażona cebulka+przecier pomidorowy+ jajka+ przyprawy - całość dokładnie mieszamy

Kapustę po ugotowaniu odcedzamy i wycinamy głębia tak aby listki łatwo dały się ściągać z główki. W jesieni nerwy główne liści kapusty są dość twarde i ja je częściowo wycinam tak aby łatwo było formować gołąbka.
Po tych czynnościach zawijamy farsz w kapustę.

Przygotowujemy naczynie do duszenia. Do piekarnika może być żaroodporne, na kuchence jakiś rondelek. Naczynie wykładam pozostałymi liścmi kapusty, układam gołąbki, dodaję trochęoleju i wody. I duszę w piekarniku lub na gazie.

Najlepiej smakują drugiego dnia - jak zresztą bigos.

Smacznego




Ps. Ja lubię z ketchupem ale dobre są też z sosem pieczarkowym.

Winka kluczem do dzisiejszego kulinarnego sukcesu była młoda kapusta + dobrej jakośći ryż (preparowany termicznie).
 
reklama
Do góry