reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

mniam, mniam

reklama
Wspaniałe tematy, choć troszkę późno przyuważyłam ::)

Ja dużo podaję jedzonka łyżeczką już.
Do słoiczków z deserkami dodaję jaszkę ryżową, bo jest gęściejszy wtedy, do kaszki np. z bananami dolewam soczki (bobovita, gerber), bo smak jest lepszy.
Wczoraj zapodałam jogurt z odrobina biszkoptu. Na jogurt odważyłam się, bo ostatnio zakupiłam deserek z Dr.Witt właśnie z jogurtem od 4-go m-ca i Wiktorii smakował bardzo, aż krzyczała o jeszcze.
Warzywa gotuję, dodaję pierś z kurczaka i miksuję. Taką zupkę mam czasem na 2 dni, ale oprócz tego to słoiczki też jemy.
A warzywa kupuję jak Ziuta na targu, swoich niestety nie mam :(

no puchy,puchy,pediatra kazała dokarmiać małego zupkami, więc jak się rozkręci w różnych smakach to zapodam tu co nieco ;D

Dzisiaj byłam na szczepieniu i pediatra potwierdziła mi że mogę już podawać Danonki. Jeśli wystąpi wysypka to raczej zapszestać narazie, ale jeśli nie to raczej nie ma przeciwskazań.
Zapytałam o Danonki, bo pare dni temu zapodałam Wiktorii waniliowe i nic jej nie było, ale wolałam się upewnić czy już odpowiedni czas na tego typu deserek.
Swoją drogą bardzo jej smakował, aż się rozgadała przy jedzeniu :laugh:

ZUPA SZPINAKOWA OD 7. MIESIĄCA
marchewka
pół pietruszki
szpinak (może być mrożony)
150ml wody
50g ugotowanego kurczaka
kaszka kukurydziana do zagęszczenia

marchewkę i pietruchę obrać, pokroić na drobne kawałki i gotować ze szpinakiem na małym ogniu, aż zrobi się z tego miękka papka. kurczaka zmielić i połączyć z warzywami. zagęścić kaszką.

WARZYWNA Z KOPERKIEM OD 5. MIESIĄCA
marchewka
ziemniak
150ml wody
pół łyżeczki koperku
kaszka kukurydziana do zagęszczenia

marchewkę i ziemniaka pokroić na drobne kawałki. razem z koperkiem gotować na małym ogniu, aż zrobi się papka. przetrzeć przez sito i zagęścić kaszką.

ZUPKA ZIELONA Z ŻÓŁTKIEM OD 7. MIESIĄCA

jajko
łyżeczka kaszki kukurydzianej
3/4 szklanki rozdrobnionych warzyw (marchew, brokuły, zielony groszek)
pół łyżeczki drobno posiekanej pietruszki
szklanka wody

warzywa wrzucić do wrzącej wody i gotować 15-20 minut. wyjąć z wywaru. w zimnej wodzie rozprowadzić kaszkę i wlać na wrzący wywar. gotwać stale mieszając. dodać warzywa i pietruszkę. jajko ugotować na twardo, wyjąć żółtko, posiekać i dodać do zupy. całość zmiksować i chwilkę jeszcze pogotować.

reklama
Do góry