Migdałkowa
Fanka BB :)
A widzisz, ja miałam robione SVG (czyli USG ze specjalnym kontrastem), gdzie lekarz oglądał jajowody i określał czy wyglądają na drożne. Jeden z jajowodów wg SVG był u mnie drożny, a drugi ze znakiem zapytania. Dostałam skierowanie na sprawdzenie drożności tego jajowodu ze znakiem zapytania. Nie zdążyłam go jednak wykonać. Dlatego tak, USG (SVG) jest w stanie stwierdzić w jakim stanie są jajowody.USG nie jest w stanie określić czy jajowody są drożne czy nie. Nigdy. Problemy z kariotypem też nie są wyrokiem i można urodzić zdrowe dzieci. Więc proszę nie pisz nieprawdy.
Suplementacja na amh rzadko kiedy przynosi efekty. Można poprawić jakość komórek ale nie ilość.
Nie pisałam też nigdzie, że problemy z kariotypem kompletnie pozbawiają parę szans na posiadanie dziecka. Napisałam, że może tak być, bo sama znam takie przypadki i taką informację przekazał mi też genetyk. Miałam robione badanie kariotypu z mężem i dużo nam o tym jakie mogą być wyniki i co oznaczają mówili lekarze (wielu lekarzy).
Czy ja gdzieś napisałam, że suplementacja podniesie ilość pęcherzyków? Napisałam (kilka postów wcześniej), że zalecam ją każdej dziewczynie, żeby wzmocnić jajniki. Wzmocnić jajniki czyli poprawić jakość materiału. Dziewczyna, której odpowiadałam na pytanie nie pisała ile ma jajeczek, tylko że ma owulacje oznaczone na USG. Wzmocnienie jajników zawsze jest wartością dodaną, a znam wiele historii (nawet tutaj z forum), gdzie dziewczyny po suplementacji zachodziły w ciążę (chociaż wcześniej długo się starały). Warto dodać, że niskie AMH sugeruje, że materiału genetycznego jest mało. W teorii to badanie nie mówi o jakości tego materiału. Nie mniej, nasz organizm zawsze wypycha najlepszy okaz do owulacji. Czyli jeśli jest go mało, tzn że wypycha ten najlepszy z tych które ma (niekoniecznie mistrzowskich). Właśnie dlatego przy niskim AMH warto maksymalnie wzmocnić ten materiał, który jest. Suplementacja to najprostsza sprawa, ale warto też ograniczyć do zera wszelkie używki w tym oczywiście alkohol, warto zadbać o długi i zdrowy sen, ograniczyć stres, zadbać o odpowiedni wysiłek fizyczny. To wszystko łącznie wpływa na jakość materiału. Nie mniej, rozumiem, że prowadzisz oficjalne ogólnopolskie statystyki, ilu dziewczynom udało się zajść w ciążę po suplementacji? Ja w żadnej ankiecie nie brałam udziału, więc dopisz mnie do tej listy
Nie napisałam nigdzie nieprawdy, to co mi zarzucasz. Rozumiem, że czujesz się ekspertem w każdej dziedzinie, a już szczególnie w wyczytywaniu między wierszami innych informacji, niż te, które ktoś inny w dobrej wierze napisał innej osobie.