reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Młode mamy-przyszłe i obecne-WĄTEK GŁÓWNY!

Paulina tez miałam psa jako dziecko.moj brat byl zachwycony a dla mnie to byl męczący obowiązek.
D. Przedszkole jest czynne praktycznie cały rok ;)
Ale D.wakacje będzie mial normalnie. A od wrzesnia Nursery, mundurek i zajęcia 5dni w tyg po 3h :) jakoś nie wyobrażam sobie go e mundurku

reklama
Paulina tu tak jest 2-3 lat to takie cos miedzy przedszkolem a żłobkiem, 3 lata przedszkole(w budynku inflant school) 4lata reception tez w szkole 6h dziennie 5dni w tyg (tam juz ucza sie czytac krodkie slowa typu, dog, home, sun , podpisywac sie itp.) 5lat juz zerówka

A ja tam zwierzeta uwielbiam mimo to ze mam uczulenie :) Zu wrecz kocha wszystkie kotki i pieski u dziadkow ma Amstafa i lubie patrzec jak sie bawi z nim przytula itp nawet kiedys czyatalam artykul ze przytulanie sie do psa ma jakis wplyw na dziecko ale co i jak zabijcie nie pamietam :p a co do zapachu jeszcze po deszczu dlugowlose smierdza :) a psa kanapowego kapie sie co miesiac i jak dobrze sie odzywia psa to i nie smierdzi i siersc mu nie wychodzi oczywiscie minimalnie mu wychodza ... a odpowiedzialnosc tez ale to tak jak przy dziecku :D witaminki srinki itp a labladory to sa swietne psy do przebywania z dziecmi :)

Paulina nie bo nie pracuje wiec zaswiadczenia nie mam a co za tym idzie wypisuja ja ze zlobka :/ ... szkoda bo mimo wszystko ze ma swoje kaprysy teraz to bardzo duzo sie nauczyla zreszta inne wychowanie jest wsrod dzieci a miedzy doroslymi bo to co na placu to na placu ... no nic moze do wrzesnia znajde prace to i do przedszkola ja zapisze :)

Ostatnia edycja:
OLCIA no to lipa... tu nawet jakbym nie pracowala to N. przedszkole od 9-15 ma. Jak sie siedzi z drugim dzieckiem w domu to to samo.
HAPPY o boze a w Pl przezywaja ze dzieciaki wczesniej do szkoly :p tu 6 latki do zerowki.

Paulina - dlatego mi sie smiac chce jak w Polsce matki przeżywają. Mojej koleżanki syn od wrzesnia idzie do reception , ona dostała papiery co musi potrafic pod koniec roku zeby zaliczyć. Z tego co pamiętam musi czytać 50 easy words (czyli właśnie mum, dad, dog itd.) Podpisac sie imieniem i nazwiskiem i liczyc do 20stu. A później zerówka. Roznica jest taka ze tu wiekszisci rzeczy ucza przez zabawę przez pierwsze dwa lata siedza w lawkach po kilka osób i maja duzo zajęć na dywanie , spiewaja czytaja czytanki itp

HAPPY ja tez sie smieje z mamusiek co zalatwiaja lewe papiery zeby dzieciak szedl rok pozniej, a same wiecej krzywdy robia bo skoro dziecko sie gotowe to po co kombinowac. Polskie mamuski wola kombinowac niz pol godziny wiecej poswiecic dziecku zeby je lepiej przygotowac

Paulina - no to jest straszne, dlatego dla mnie te testy sa jakieś durne:/ niech wszystkie dzieci idą równo jak któreś nie ra rady to zostanie na drugi rok jak to było kiedyś

Paulina- mojemu sir marzy wlasnie labrador.. Ale nie wyobrazam sobie takiego psa na 3pietrze.. Byc moze po tej umowie na mieszkanie przenirsiemy sie na mieszkanie po siostrze T bo oni jak pisalam sie buduja. Mieszkaja na parterze wiec kto wie moze i pies z nami zamieszka ;) A jak stosunki z mama? Mama na stale tez tam zjechala?

Olcia- lipka troche... Ale moze cos sie uda tobie znalezc ;)

My czekamh na decyzje co do przedszkola ciagle bo Maja aktualnie sie nie dostala ale jest jako nr 1 na liscie rezerwowej. Bo ostatnie dziecko przyjete jest z 1go kwietnia a ona z19go jest. A do 20rodzice podpisuja umowy z przedszkolem. Jak nie tamto to mam jeszcze 2 albo 3do wyboru. Zobaczymy i mam nadzieje ze w tym tyg sie to rozwiaze.
O prace mnostwo ogloszen jest ale nie mam teraz co z nia zrobic.. Do duzo wiekszego miasta od naszego mam 20km wiec to pikus jest.

reklama
MAGDA jak mieszkamy osobno to jest ok, widzimy sie raz-dwa razy na dwa tygodnie wiec nie ma czasu na klotnie. No wlasnie w pl z przedszkolami porazka, ty nie mozesz miejsca dostac, Ola miala ale stracila prace i wyrzucaja Zu to ja sie pytam jak isc do pracy jak z dzieckiem sie siedzi? Ja tak jak mowie dostalam odpowiedz po 6 dniach a max czeka sie tu 3msc... nie ma zadnych punktow czy znajomosci z dyrektorka, tu kazdy z kazdym jest rowny.

Do góry