reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Młode mamy-przyszłe i obecne-WĄTEK GŁÓWNY!

MALEŃSTWO - lista zdecydowanie naciągana jest dużo rzeczy w ogóle zbędnych jaka chusta np ?! żadnej chusty nie miałam i żyje wózek wystarczy 400zł spokojnie na fajny wózek nie trzeba mieć wypas wózka za ponad tysiaka ja miałam za 300zł i był rewelacyjny. Łóżeczko - turystyczne za 200zł i jest super, pieluchy to faktycznie spory wydatek ale nie jestem w stanie powiedzieć jaki nawet na googlach trza szukać, Ubrania 1600zł wątpię pierwszy rok jest rokiem idealnym na lumpeksy ciuszki są tanie i śliczne kilka ze sklepu się kupi i tyle myślę że w 1000-1200zł można się zamknąć Fotelik za 200zł też dostaniesz już fajny nie trzeba nowego kupować chociaż to można naciągnąć bo piszą że fotelik powinien być nowy jednak gdzieś w jakimś poradniku czytałam
Zabawki to się zgodzę z tym punktem 300zł to nie jest wygórowana kwota raczej Przewijak nie jest konieczny ja miałam i nawet nie używałam może z 2-3 razy więc wykreślić Jedzenie tu za to zaniżyłaś na samo mleko wydasz kupę kasy myślę że ponad 2000zł spokojnie można liczyć przez ten rok na mleko słoiczki soki wodę obiady zwykłe już później warzywa itp

reklama
MALEŃSTWO - lista zdecydowanie naciągana jest dużo rzeczy w ogóle zbędnych jaka chusta np ?! żadnej chusty nie miałam i żyje wózek wystarczy 400zł spokojnie na fajny wózek nie trzeba mieć wypas wózka za ponad tysiaka ja miałam za 300zł i był rewelacyjny. Łóżeczko - turystyczne za 200zł i jest super, pieluchy to faktycznie spory wydatek ale nie jestem w stanie powiedzieć jaki nawet na googlach trza szukać, Ubrania 1600zł wątpię pierwszy rok jest rokiem idealnym na lumpeksy ciuszki są tanie i śliczne kilka ze sklepu się kupi i tyle myślę że w 1000-1200zł można się zamknąć Fotelik za 200zł też dostaniesz już fajny nie trzeba nowego kupować chociaż to można naciągnąć bo piszą że fotelik powinien być nowy jednak gdzieś w jakimś poradniku czytałam
Zabawki to się zgodzę z tym punktem 300zł to nie jest wygórowana kwota raczej Przewijak nie jest konieczny ja miałam i nawet nie używałam może z 2-3 razy więc wykreślić Jedzenie tu za to zaniżyłaś na samo mleko wydasz kupę kasy myślę że ponad 2000zł spokojnie można liczyć przez ten rok na mleko słoiczki soki wodę obiady zwykłe już później warzywa itp

dziękuję zmienie na pewno te wydatki w pismie. :-)

oto malenka zmiana:

Koszt utrzymania dziecka do 1 roku życia:

• Łóżeczko ok. 200 zł
  • Wózek ok. 600 zł.
  • Wanienka ok. 50
  • Pieluchy Roczny koszt pieluch jednorazowych ok. 2500 zł.
  • Mleko i butelki. Mleko, butelki i smoczki, sterylizator, podgrzewacz 3800 zł
  • Ubrania ok. 1300 zł.
  • Szczepionki dodatkowe ok. 700 zł.
  • Koszt jedzenia i higieny dziecka ok. 2500 zł
  • Zabawki ok. 300 zł
  • Fotelik samochodowy ok. 250 zł

Razem to około: 8000zł – 14 000zł. Tylko przez pierwszy rok. A z roku na rok zmieniają się wymogi dochodowe i potrzeby dziecka. Później dochodzi zwykłe jedzenia, opiekunka lub żłobek (jeśli rodzice wracają do pracy), potem szkoła itd.
”Becikowe” powinno wynosić połowę średnich wydatków na dziecko do 1 roku życia.

pasuje??

MALENSTWO - ja myślę że tym nic nie wskórasz prawda jest taka że kiedyś się żyło za 80% mniej tego co napisałaś i też dało radę nikt nie potrzebował tych wszystkich rzeczy podgrzewacz? po co ? tysiące butelek z najwyższej półki po co? wystarczą dwie za 10zł spokojnie i zmieniać sam smoczek co jakiś czas...sterylizator boże skąd ty to bierzesz :-p nie miałam i nie jest niezbędny ... ogólnie zaraz Ci napiszą że nie masz pieniędzy to się zabezpieczaj i tyle :sorry: ja myślę że trzeba by było uderzyć z innej strony nie wypisywać im ile kosztuje utrzymanie dziecka bo myślę że oni mają świadomość tego ...

Trzeba by było porównać nasz kraj do innych może napisać że państwo powinno dbać o to żeby ludzie chcieli mieć dzieci bo te dzieci później zarabiają na emerytury chociażby itp. a w tych czasach ciężko o pieniądze i akurat w sprawy rodzinne państwo powinno więcej włożyć wysiłku a nie jeszcze zabierać te grosze co z łaską rzuciło ..

Ostatnia edycja:
MALENSTWO - ja myślę że tym nic nie wskórasz prawda jest taka że kiedyś się żyło za 80% mniej tego co napisałaś i też dało radę nikt nie potrzebował tych wszystkich rzeczy podgrzewacz? po co ? tysiące butelek z najwyższej półki po co? wystarczą dwie za 10zł spokojnie i zmieniać sam smoczek co jakiś czas...sterylizator boże skąd ty to bierzesz :-p nie miałam i nie jest niezbędny ... ogólnie zaraz Ci napiszą że nie masz pieniędzy to się zabezpieczaj i tyle :sorry: ja myślę że trzeba by było uderzyć z innej strony nie wypisywać im ile kosztuje utrzymanie dziecka bo myślę że oni mają świadomość tego ...

Trzeba by było porównać nasz kraj do innych może napisać że państwo powinno dbać o to żeby ludzie chcieli mieć dzieci bo te dzieci później zarabiają na emerytury chociażby itp. a w tych czasach ciężko o pieniądze i akurat w sprawy rodzinne państwo powinno więcej włożyć wysiłku a nie jeszcze zabierać te grosze co z łaską rzuciło ..

no tak powinni wiedzieć ile jest ale jak sobie raz obliczyli że wychowanie dziecka do 15 roku życia to koszt 30tys zł. to chyba nie wiem na jakim dziecku to liczyli. nie uwzglednili chyba zachorowan i szkoly

to porownanie z innymi krajami tez dobr pomysl. zobaczymy co na forum nasza prawnik napisze.

MALEŃSTWO z becikowym to już tak było, tyle, ze podstawowe 1000zł dostawał każdy komu się dziecko urodziło a drugi 1000zł taki dodatek po urodzeniu dziecka ten komu nie przekracza 524zł chyba tyle dokładnie co do złotówki nie pamiętam.
Prawda utrzymanie dziecka kosztuje, ale z Twoim stwierdzeniem, że zwłaszcza niemowlaka raczej się nie zgodzę. Chyba nie wiesz ile kosztuje utrzymanie dziecka w wieku przedszkolnym, szkolnym czy nastolatka.
Utrzymanie niemowlaka jest najmniejszym kosztem a jeszcze jak karmi się piersią, luz-blus, z roku na rok koszty utrzymania dziecka idą w górę.
Zresztą nasze państwo jest jak najbardziej prorodzinne ale nastawione anty na to. Przecież ulgę na odliczanie dzieci za podatek też zabierają, rozliczając się za rok 2012 ostatni raz będziemy mogli odpisać sobie ulgę na dziecko.
Myślisz, że taka petycja coś da??? Wątpię, jak ci w rządzie sobie coś ubzdurają to i tak wejdzie to w życie.
Były petycje rodziców, ze nie zgadzaja się na to by 5 latki szły do zerówki i za przeproszeniem gó..no dały.
Zgadzam się z SALI.
Zresztą wymieniłaś wiele rzeczy które tak naprawdę nie są potrzebne. Np. chusta nie jest niezbędne, ja mam drugie dziecko nigdy nie korzystałam z stelirizatora czy podgrzewacza.A co do szczepionek hmm proponowane szczepionki są jak sama mówisz państwowe czyli darmowe i ja też takimi szczepię dzieci i żyją.
Zabawki tak naprawdę dziecko do szczęścia potrzebuje miłości rodziców a nie zabawek za 300zł.

O matko właśnie Amelka mi zasneła, nie dała się zbudzić, padła w sekundzie, mam nadzieję że będzie spać do rana.

Maleństwo- zgadzam się z dziewczynami co do listy, ceny są zawyżone i wiele produktów to "widzimisie" a nie towary niezbędne. Poza tym pismo jest do zredagowania. Prawie w każdym zdaniu jest słowo rodzina. I tak jak Sali powiedziała-co oznacza stwierdzenie bogatsi, biedniejsi? Trzeba trochę bardziej oficjalne pismo napisać, jeśli chcesz by ono zostało przeczytane. Zgadzam się z tobą i z tym co chcesz osiągnąć, jednak trzeba trochę nad tym popracować.

A tak poza tym to witam, większość mnie pewnie nie kojarzy. Kiedyś częściej się udzielałam, jednak opieka nad moim trzylatkiem ostatnio mnie ogranicza. Czytam na bieżąco, ale zawsze gdy zaczynam pisać, jakos nie potrafię się wdrożyć. Postaram się częściej z wami popisać:)

Mam chwile by zasiąść ;Pmalenstwo ja tez sie zgadzam z dziewczynami ;PChoc ja z Hania to mialam i podgrzewacz :-D husty nie mialam nigdy ;P Z Danielem kupilam laktator bo jezdzilam do szkoly wiec musialam sciągać... ;P a tak to racja... Z Mikim to praktycznie wsio mialam po Danielu :tak: Choc fajnie by bylo jakby wzieli sobie taka petycje ale to marzenia sciętej glowy... ;PAle meczyk czech z grecją.... Ciekawe jak nasi dzis zagrają... :eek:Lenka ;-)

Witajcie, duży mecz ogląda to ja mogę po nadrabiać:)

malestwo uwielbiam Piotra Fronczewskiego:)
kasiek daleko macie działkę od domu?
vegas to normalne dzieci zawsze mają milion rzeczy do zrobienia jak przychodzi pora snu:-p

A takie brykanie przed snem to u nas prawie codziennosc. A to pic, jesc, siku,kupa, gdzie misiek, popraw kołdre, zdejmij koldre, za ciemno, za jasno, boli reka, swedzi d..a i tak az krzykne.

hahah to samo mam:-p

Liza
nie miał dzisiaj dnia na pomiary:-p
malestwo a jakim cudem liczysz wydatki na mleko w takich kwotach? wszystko zależy od mleka to po pierwsze, a niektóre kobiety karmią piesią. Ja sterylizatora nie miałam
ubranka, hm... wiele rzeczy dostałam a te co kupiłam to w pierwszym roku mysle że wydałam max 500 zł:sorry2:, lumpki rządza
szczepionki jak sama nazwa wskazuje są dodatkowe, wiec nie chcesz nie musisz na nie kasy wydawać...
koszt jedzenia:confused: a jedzenie to nie mleko, moze warto by połaczyć z mlekiem nie higieną?

reklama
hej.

zaraz mnie coś trafi... noz takiego nerwa mam ze winnego mego zlego humoru to bym rozszarpala na male kawaleczki. Lbem bym mur rozwalila. Jego łbem!

Malenstwo u nas wydatki na F nie byly wielkie. Filip do 14 m0ca karmiony cycem, ta tetrze był wychowywany, uczulen nie mial na zadne kremy wiec uzywalam tego na co aktualnie bylo w dobrej cenie.

Jedzenie inne niz cyc to to co my jadł. Wczesniej mu odlewalam zupke przed przyprawami i smietaną i tyle.
wozek kupilamw komisie za 100 zł, łozeczko mialam po braciach, ubranka czesciowo tez, czesc w ciuchlandach kupowalam. ( ja wielka fanka lumpeksów jestem..one mi budzet ratują :D ), Butelke F mial jedną na wode.

Oskar podobnie.Wozek mialam po mojej siostrzyczce, babcia dostala kilka i mnie poratowala, Łozeczko Ł dostrał od znajomego,bo po F poszlo do potrzebujących.Ciuszki mial po bracie.. i z ciuchlandów, jedzenie? Do 7 m-ca cyc, potem bebiko lub nan. obiady takie jak my.zadnych sloiczków. no chyba ze wołowina, czy krolik. Bo tego nie mialam w swojej lodówie.
Pampersow uzywalismy promocyjnych, kremów tez. Wiec tak drogo nie bylo.

Powiem ci ze jak urodzilam F to nie bylo jeszcze becikowego. dostalam 500 zł z tytułu urodzenia dziecka. Ł zarabiał niewiele ale oplacalismy stancje ,rachunki i zylismy normalnie. Nie glodowalismy. Z tej jednej wyplaty odłozylismy na chrzciny i po miesiącu wesele.

Na Oksra dostalam i becikowe i ten dodatek 1000 zł. i co?? i zrobilam chrzciny i kasy nie bylo. Zauwazylam ze im wiecej masz tym wiecej wydajesz. No ja przynajmniej tak mam.

Wiem ze fajnie jak sie dostanie taką pomoc. zastrzyk gotówy.No ale kiedyś ludzie nie dostawali i tez radzili sobie. zyli, dzieci w wozkach jezdzily, jadły normalnie, nosiły pampersy i mialy po kilka butelek.

Bylam na wiosce z Ł , chlopcami i moim bratem. najmlodsi panowie tak sie wybiegali ze zaraz po kąpieli padli jak muchy. OSkar na boso zasował. nogi czarne jak smola. Ledwie doszorowalam mu piety :)

Jutro sazykuje mi sie wyprawa do PGE. dziś z elektrowni chcieli nam na wiosce licznik odciąć.. takiego mam nerwa na mego szurnietego wujka.. ze sero bym mu coś zrobila gdyby teraz stal obok..

powioedzcie mi czy w kazdej rodzinie musi sie trafić jakis przyglup co tyle krwi napsuje wszystkim??CZemu takich nie zaMYKAJĄ W ZAKLADACH??

Do góry