reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Młode mamy-przyszłe i obecne-WĄTEK GŁÓWNY!

Patrycja 3? to masz ambitne plany :tak: a myslałaś już kiedy?

Eliza nosicielami paciorkowaca, jest dużo osób, to jest bakteria więc można się nią bardzo łatwo zarazić, u noworodków wywołuje zapalenie płuc, i zapalenie opon mózgowych, więc to nie przesada!

nikt nie mowi ze to przesada tylko ze widocznie nie takie obowiazkowe skoro tak wielu osobom nie robiono tego badania.
zobacz ze Hiv i inne tego typu sa zawsze robione. wiem ze skutki paciorkowca sa okropne no ale tak jak mowie spojrz na to ile dziewczyn nie mialo pojecia ze takie badanie sie robi?!

reklama
Ixi- Adaś od urodzenia ponad 97 centyl wzrost, a waga 90centyl. Dopiero koło roczku trochę zwolnił. Teraz jest na 90 centylu. Najważniejsze,ze nie ma gwałtownych zmian w centylach. Mój Adaś jak miał 4 miesiace to wzrost miał identyczny i z identycznym sie urodził co twój synek. Ważył trochę mniej-borykaliśmy się z podejrzeniem skazy i alergii. Gdy zmieniliśmy mleko spowrotem na zwykłe modyfikowane zaczął nam gwałtownie przybierać i teraz znów jest wyzej w centylach. Waży ok 14 kilo więc nie za mało na jego wiek,ale nie jest grubaskiem.
On od pół roku mi rośnie fazami-przez 2 miesiące potrafi nie urosnąć-a potem pare centymetrów w miesiąc.Najważniejsze,ze centyle w miare są na jednym poziomie.

Zaczęłabym się też martwić-jakby mocno wykraczał poza centyle-np. ważył 12 kilo w tym wieku albo miał 80 cm wzrostu(trochę przesadziłam -ale chyba wiesz o co mi chodzi).

Ixi- i tak jak mówi Umi- jak zmieni się wskaznik o 1 pozycje centylową np. z 75 na 90 to jest ok. Ale jak dziecko z 25-50 centyla jest nagle na 97 to jest niepokojące-ale nie zawsze to znaczy coś złego.

Ostatnia edycja:
ixi ja karmilam Hanie w ciazy z Danielem, ale gin kazal mi odstawic powoli, wiec odstawilam jak bylam juz w 5-6mies ciazy:tak:

kaamaa a moze to tez chodzi o to ze jasli sie zmienialo partnerów to to sie zlapie? niewiem...

Miki zasnol i spi juz z pol godzinki :-) a mi sie nie chce robic obiadu... trudno maz bedzie narzekal... :-D

Daff miałaś badania na HIV a tego nie?:szok: Ja miałam HIV ale właśnie nadprogramowo,ale też za free,bo była akurat miesięczna akcja badania na HIV za darmo. Uważam,że oba powinny być obowiązkowe (a nie że jeden zleca drugi nie) przecież i to i to jest dla dziecko groźne!!:baffled:

zgadzam sie z toba.. oba powinny byc obowiazkowe a ne ze ednos ie zleca drugi enie. ja z racji ze chodzilam do glupiej ginekologg to wsyztskie badania robilam odplatnie i niestety moje pierwsze badania kosztowaly mnie az 103zł!!!!

Eliza znalazłam coś takiego:

"Do zakażenia dochodzi drogą kropelkową, poprzez bezpośredni kontakt z osobą chorą, wystarczy zatem, by nosiciel kichnął czy zakasłał, i bakteria atakuje kolejne osoby. Równie często można się zarazić przez spożywanie przetworów mlecznych a rzadziej niemyte rośliny, warzywa czy owoce. Chyba żaden rodzaj żywności nie przynosi tyle szkody krtani, jamie ustnej i narządom układu oddechowego, co mleko.
Największa zapadalność na zakażenia paciorkowcem występuje w okresie jesienno-zimowym. Czas wystąpienia objawów od momentu zakażenia jest dosyć krótki i wynosi średnio około trzech dni."

Czyli nie koniecznie można zarazić się w ciąży. Można w pierwszej ciąży urodzić zdrowe dziecko, i później się zarazić :dry:

Eliza znalazłam coś takiego:

"Do zakażenia dochodzi drogą kropelkową, poprzez bezpośredni kontakt z osobą chorą, wystarczy zatem, by nosiciel kichnął czy zakasłał, i bakteria atakuje kolejne osoby. Równie często można się zarazić przez spożywanie przetworów mlecznych a rzadziej niemyte rośliny, warzywa czy owoce. Chyba żaden rodzaj żywności nie przynosi tyle szkody krtani, jamie ustnej i narządom układu oddechowego, co mleko.
Największa zapadalność na zakażenia paciorkowcem występuje w okresie jesienno-zimowym. Czas wystąpienia objawów od momentu zakażenia jest dosyć krótki i wynosi średnio około trzech dni."

Czyli nie koniecznie można zarazić się w ciąży. Można w pierwszej ciąży urodzić zdrowe dziecko, i później się zarazić :dry:

Wychodzi na to ze mamy zrobione badanie i co nam z tego skoro i tak sie mozemy zarazic... bo mozna zrobic badanie 2 tyg przed porodem a do tego czasu i tak mozna sie zarazic

Ja miałam robione to badanie ale dopiero jak poszłam do szpitala w 37 tygodniu.. wcześniej nikt nic nie wspominał

ixi współczuję mdłości. To może teraz dziewczynka skoro przy Olinku inaczej ciążę odczuwałaś ;-) A jakie imię wymyśliłaś dla córeczki?

Daffi masakra, dobrze, że nic się Wam nie stało! Ja to chyba zawału bym dostała :dry:

Ja mam chwilkę, mąż poszedł na pocztę to korzystam :-p
Dzisiaj ma niestety drugą zmianę, więc sama będę siedzieć z Zuzią cały dzień :dry:
Noc znowu straszna :dry: w ogóle miałam wielki problem z uśpieniem Zuzi wieczorem, darła się jak opętana :dry: nie wiem czy teściowie kłamali.. bo mówili, że zasnęła ok. 12 i spała pół godziny, ale jakoś nie chce mi się w to wierzyć, skoro tak ciężko było jej zasnąć. Męczyłam się z nią ponad godzine :sorry2:

reklama
lenka raczej nie. Zuza jeździ do nich co niedzielę i zawsze śpi normalnie jak od nich wraca (tzn normalnie tak jak zawsze, bo żeby spała całkiem normalnie to nie mmożna tego o niej powiedzieć:-p) ale teraz wydaje mi się, że później miała drzemkę niż było to zaplanowane :dry: przecież ostatnio spała mi 3 godziny a nie miałam takiego problemu, żeby ją uśpić..

Do góry