reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Młode mamy-przyszłe i obecne-WĄTEK GŁÓWNY!

Ja mojego synka szczepiłam 6w1 i na pneumokoki. Właściwie w temacie szczepień to juz od jakoś czasu nie jestem i sie za bardzo nie orientuje więc.. tak zaglądnęłam do neta i tam przeczytałam :

"Dzięki szczepionce skojarzonej "5w1" dziecko otrzymuje w ciągu pierwszych 18 miesięcy życia o siedem wkłuć mniej w porównaniu do szczepionek bezpłatnych. Z kolei szczepionka "6w1" to tylko cztery wkłucia zamiast trzynastu w ciągu pierwszych 18 miesięcy życia." I to mi całkowicie wystarcza.. tak trzy, cztery srututu .. kazde kłucie wiąże sie z tym ,za maleństwo moze goraczkowa i mieć obrzek, a ja jednak wole zapłacic i miec mniejsze ryzyko i wiecej spokoju.

reklama
Asheara gratuluję synka, macie juz imię wybrane ?

groszek witaj i również gratuluję, ja nie w ciąży ale napewno jak zajde to będę się bardzo cieszyła :-D

femme fatal śliczne fotki Twojej ślicznej córeczki :-)

a mój drugi pies ma dzisiaj 1 urodzinki :)

Layla... ja jadłam wszystko..., znaczy na poczatku ostroznie jadłam, najpierw lekko strawne rzeczy, nie smazone, mało przypraw... ale pozniej zaczełam powoli jesc normalnie i małej nic nie było... przeciez nie mozesz byc na samej wodzie:confused: Choc nie powiem, przy karmieniu woda to podstawa!

A szczepionki... nigdy nie kłują malenstwa wiecej niz 3 razy, jakie 5:confused: A powiem Ci, ze nie do konca tak jest jak mówisz... moja córa z reguły spała na szczepieniu, przebudzała sie za 3 ukłuciem, chwile popłakała i poszła dalej spac:-pTak wiec... z reszta 3 razy kłuja tylko 3 razy, pozniej juz jest 1 kłucie... :tak: Kiedys nie było w ogole tych skojarzonych przeciez, a wszystkie dzieci były tak samo szczepione:tak:Wiec uwazam, ze jak ktos ma nadmiar gotówki to czemu nie, ale ja wole te pieniadz przeznaczyc np. na pampersy...

czasami kluja 4 razy jak np jest szczepienie na blonnice, tezec, krztusiec, wzw b...ja bralam skojarzone bo chcialam tez na hib zaszczepic....i bralam 6w1 szczepionki :) moja darla sie 5 min jeszcze przed szczepieneim..nie mowiac juz o samym szczepieniu wiec u mnie to ciezko by bylo kilka razy pod rzad...aaa i ja bym tak nie porownywala do tego co bylo kiedys bo to bez sensu...pewnie kiedys kiedys kiedys to w ogole nie szczepili na krztusiec, blonice, tezec teraz szczepia...na pneumokoki, rotawirusa, meningokoki tez dopiero u nas wchodzi szczepienie a w innych krajach jest jako obowiazkowe...wiec myslmy raczej do przodu a nie do tylu....;-)

ja tez na poczatku uwazalam ale po miesiacu to juz jadlam praktycznie wszystko...co tam mozesz jesc? hmmm kanapki z wedlina...ogorek, pomidor (ale to musisz patrzec na reakcje malenstwa w tym przypadku bo bywa ze wysypke dzieci dostaja), nabial, ser zolty,(tez obserwowac i jesli jest ok to jesc spokojnie) makaron, ryz....gotowane, pieczone mieso, najlepiej kurczaka, ziemniaki, marchew to chyba oczywiste, koperek, zupe z dyni, zupe koperkowa, delikatny rosol (nie za tlusty)....wiec z tego to juz jakies menu w miare mozna sobie ulozyc :tak: jak cos jeszcze mi przyjdzie do glowy to napisze :-)

Layla - Nie ma sensu się głodzić. Ja w sumie przez pierwszy miesiąc trzymała ścisłą dietę, ale potem pomalutku i po trochu zaczynałam jeśc normalne. Wiadomo, smażonego lepiej za duzo nie jeśc no i obserwować czy z Dzieckiem wszystko dobrze.

Fammm - Rwoja cocia ma już ponad pól roku czyli duża dziewczynka już z Niej. Czy Ona ma już dwa ząbki?

black naprawde? ja nic takiego nie slyszalam hehe jadlam i wszystko bylo w porzadku... :) malo tego...niektorzy lekarze twierdza ze mozna jesc wszystko tylko po troszeczku i obserwowac czy dziecku nic po tym nie jest...bo rozne sa dzieci i jednym wszystko bedzie "przeszkadzalo" (jak mojemu synowi jak byl niemowlakiem) a innym wrecz przeciwnie (jak mojej corce) a jak sie w ogole czujesz?

Kinga... moja córa nigdy nie była kłuta 4 razy wiec nie mam pojecia skad Ty to wiesz:confused: z reszta nie ma juz sensu o tym gadac...
Z reszta nie wiem jak Ty, ale ja byłam szczepiona w dziecinstwie na to wszystko co teraz moja córa jest szczepiona:confused::tak:
Macie kase to no problem..., moja córka ładnie znosiła szczepienia i nawet nie zapłakała praktycznie;-) z reszta nie ma sensu juz o tym dyskutowac...
Ja uwazam, ze jak tos ma kase to niech szczepi, ale jak ktos jej nie ma i szczepi bezpłatnymi to nie zmaczy, ze robi krzywde swojemu dziecku:confused: Kazdy wie co jest dobre dla swojego dziecka, z reszta znam przypadki, gdzie matki szczepiły skojarzonymi np. 2 razy a pozniej brały zwykłe... i dzieci lepiej znosiły te zwykłe:tak: wiec to tez chyba cos znaczy!

BLACK, MADZIA, PANISTEPELEK - Dziękuje w imieniu Ninki :-)

PANISTEPELEK - tak w 5 miesiącu dwa na raz jej wyszły

BLACK - no jak będzie ładna pogoda to bardzo chętnie :-)

femme fatal, domikcw , madzia90 - Jeszcze nie wybralismy tak ''oficjalnie'' imienia. Mi się podoba Cyprian i Kir, ale mojemu kochanemu jakos nie :( Tylko, ze tak jest z kazdym imieniem. Albo sie kojarzy z jakims znajomym, albo znow cos innego, i w sumie kazde jest nie takie :p

reklama
Cześć dzewczyny widzę że temat szczepionek jest na topie, ja też wyraże swoje zdanie. Zgadzam się z Asiowo, BlackWizard i femme fatal ale nie potępiamtych którzy szczepią skojarzonymi:tak: Moje zdanie jest takie że nie zawsze skojarzona szczepionka jest lepsza, bo dziecko dostaje dawkę tych leków w jedno miejsce a przy zwykłych w trzy miejsca, ja nie wykupywałam skojarzonycch i nie żałuje, poza tym nie każde dzieckon reaguje pozytywnie na dawkę skojarzonego leku, to chyba zależy od organizmu dziecka, synek sąsiadki bardzo źle przechodził okres po szczepieniu skojarzonym. Moi lekarze np twierdzą że te skojarzone szczepienia nie są dobre, i to jest poprostu naciąganie pacjenta, ale oczywiście każdy może mieć swoje zdanie:tak: Ja również wolę zainwestować te pieniążki na coś innego dla Zuzanka:tak: A tak wogóle to muszę się pochwalić że byłam dzisiaj z Zuzanką uszki przekłóć:-) Wcale nie płakała i wygląda cudownie:cool2:

Layla Jeszcze troszkę i będziesz śmigać na spacerki:tak:
femme fatal witam cię bo my się chyba jeszcze nie znamy:tak: Twoja córeczka prześliczna:tak:

Do góry