reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mleko, papki i kanapki :)

Royanna pewnie , że to postęp :) gratulacje :)
Kasiula własnie tez wszedzie mówia zeby nie podgrzewac mleka ,j jedzonka dla dzieci w mikrofali, poniewaz zabijane zostaja wartosci odzywcze i cenne skladniki a tu taka propozycja ? hmm dziwne..

Laurana powiem szczerze , ze jezeli chodzi o gluten to mam juz metlik w głowie . zgłupiałam od natłoku i sprzecznosci informacji.
Postanowiłam wiec zdac sie na moja pediatre , z która widze sie 18 maja..

reklama
Cześć... z racji tego,że mamy dzieci w takim samym wieku chciałabym zapytać Was czy zaczynacie podawać gluten teraz czy jednak w 10 miesiącu? Mój synek jest refluksowym dzieckiem, z zaparciami i zdarza się reagować alergią na nowe produkty...wczoraj podałam kaszę mannę,ale od wieczora synek strasznie stękał i chyba bolał go brzuszek:(

Słyszałam opinie lekarską,że tak naprawdę nasze dzieci to króliki doświadczalne,bo nie ma jeszcze wszystkich badań na temat wprowadzania glutenu tak wcześnie...

mysle ze nasze mamy i babcie wczesniej wprowadzaly gluten niz my teraz, moja mama dawala nam skorke od chleba juz od 4 miesiaca i nawet jak sie jesj zapytalam kiedy mi podawala gluten to sie pytala co to jest :))) Chyba tak sie nie zwracalo na to uwagi jak teraz. Ale moja pediatra kaze jeszcze poczekac, jak bede wiedzial kiedy wprowadzamy to dam ci znac

Cześć... z racji tego,że mamy dzieci w takim samym wieku chciałabym zapytać Was czy zaczynacie podawać gluten teraz czy jednak w 10 miesiącu? Mój synek jest refluksowym dzieckiem, z zaparciami i zdarza się reagować alergią na nowe produkty...wczoraj podałam kaszę mannę,ale od wieczora synek strasznie stękał i chyba bolał go brzuszek:(

Słyszałam opinie lekarską,że tak naprawdę nasze dzieci to króliki doświadczalne,bo nie ma jeszcze wszystkich badań na temat wprowadzania glutenu tak wcześnie...
Laurana, ja czekam z glutenem do 9-10 miesiaca. Bo moj maly to alergik, nie chce go obciazac. Nasza dr nic na ten temat nie mowila, wreczyla mi tylko broszury i powiedziala, ze moge je przejrzec ;)

No właśnie ja chyba po wczorajszych dolegliwościach poczekam do 10 miesiąca....może spróbuję podać jeszcze za kilka dni...nie wiem, zobaczę. Mój lekarz nie interesuje się rozszerzaniem diety....stwierdził,że w internecie mogę odszukać potrzebne informacje:szok:

Ja od poczatku nie sugerowalam sie lekarzami przy jednym i drugim synku, albo wlasciwie to oni nie wtracali sie za mocno. Pytali w odpowiednim czasie czy juz cos wprowadzam itd.
Jest duzo informacji na ten tenat, niektore sprzeczne niestety, i mysle, ze to kazda z nas, mamusia, intuicyjnie bedzie wiedziala co kiedy i jak podac dziecku. Jedne zaczynaja od kleikow, kaszek, inne od deserkow jeszcze inne od zupek, dan, i wlasciwie kazda ma racje :)

No właśnie ja chyba po wczorajszych dolegliwościach poczekam do 10 miesiąca....może spróbuję podać jeszcze za kilka dni...nie wiem, zobaczę. Mój lekarz nie interesuje się rozszerzaniem diety....stwierdził,że w internecie mogę odszukać potrzebne informacje:szok:

podobnie jak u mnie :) no chociaż moja lekarka zapytała czy w rodzinie były alergie, ale finalnie wręczyła mi ulotkę HIPPa.
I miedzy innymi dlatego niestety nie ufam lekarzom - bo każdy ma inną opinię na każdy temat :/.

Pytanie: dziewczyny jaką wodę podajecie maluchom? Bo ja wyczytałam wczoraj że nawet taką mineralną z atestem (Nałęczowiankę czy Żywiec) trzeba przegotować. Przegotowujecie ?

(...)
Pytanie: dziewczyny jaką wodę podajecie maluchom? Bo ja wyczytałam wczoraj że nawet taką mineralną z atestem (Nałęczowiankę czy Żywiec) trzeba przegotować. Przegotowujecie ?
Ja jeszcze nie podawalam zadnej, ale jak zaczne to bez gotowania. Jak Macius byl malutki i jemu chcialam przegootowana dac, to wytracila sie mineraly, byl jakis bialy osad i wygladala malo apetycznie, wiec bede teraz podawac niegotowana.

(...)

Ja podaje zywca niegotowanego.
Juz dosyc dlugi czas, malemu nic nie jest, lubi pic sama wode, wiec chyba jest ok ;]

przegotować trzeba wszystkie wody, które nie są dla niemowląt....te specjalne dla niemowląt jak np. Mama i ja nadają się do picia bez przegotowania:) U nas nie sprawdził się ani Żywiec, ani Primavera....synek strasznie wymiotował po nich...dopiero specjalna woda dla niemowląt...

reklama
Pytanie:[/B] dziewczyny jaką wodę podajecie maluchom? Bo ja wyczytałam wczoraj że nawet taką mineralną z atestem (Nałęczowiankę czy Żywiec) trzeba przegotować. Przegotowujecie ?

U nas w UK po 6tym m-cu podaje sie wode kranowa (nie koniecznie przegotowana), a gotuje sie przed 6tym m-cem:p Tutaj wszystko jest inaczej, ale woda czystsza to fakt, bo nawet w restauracjach podaje sie ludziom kranowke:)

To prawda, ze nie ma wynikow takich badan, juz o tym rozmawialysmy wiele razy zreszta. Moje dziecko tez ma refluks i wciaz ulewa, z kupami nie bylo problemow, jest tez wczesniakiem, nie robilam ekspozycji na gluten, bede podawac w 10tym m-cu, zreszta tutaj w UK te normy nie obowiazuja.

Do góry