reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mleko, papki i kanapki :)

reklama
Nie koniecznie! Moze dostawac za malo alergena i alergia sie nie pokaze. Musisz spróbowac podac mleko i wtedy bedziesz miec 100% pewności. Czesto jest tak ze dzieci jedza danonki, przetwory mleczne i nic im nie jest. Wypija mleko i alergia sie pokazuje. Zrób na spróbowanie manne na mleku, mozesz dodac owoc-konsystencja taka jaka lubi Pawełek

nie zgodze sie.
Mleko krowie nieprzetworzone podaje się dziecku po trzecim roku życia / w mlekach modyfikowanych są mleka dla dzieci do takiego własne wieku. W niemowlęctwie wprowadza się tylko przetwory mleczne tj kefir, jogurt, sery.
Mannej na mleku krowim niemowlętom się nie poleca.

Gaja uwielbia kanapki z białym serem :-) przedwczoraj zaczęłyśmy wprowadzanie

Co do mleka to u nas w UK dodaje sie do papek, zupek itp. juz po 6tym m-cu, ale nie do picia samo mleko. Produkty mleczne (sery, jogurty itd.) podaje sie tez juz po 6tym m-cu. No i dzieciom nic nie jest.
Mysle, ze to decyzja indywidualna kiedy sie wprowadza. Ja mleka nie dodawalam jeszcze do moich papek, ale dawalam sloiczki, ktore mleko zawieraly. U nas problem taki, ze mala ma czasem objawy egzemy za kolankami i tylko tam, to prawdopodobnie mleko, ale lekarze doradzili zeby na razie nie odstawiac, bo to lekka alergia i poczekac. Chyba ze sie nasili, wtedy trzeba odstawic i sprawdzic. Ja niestety jestem serowa i jakbym nie jadla produktow mlecznych (a karmie wciaz piersia) to chyba nic bym nie jadla poza obiadem:)
Co do picia to sie zgadzam z Iza, mleko modyf. do 3 r.z.

Ja dzis podalam pierwszy raz bialko jaja na twardo na kanapce, na poczatek troszenke. Moze niedlugo zrobie jajecznice?

Kilolku moja tez zjada ilosci sladowe obiadku, kilka lyzeczek. Kaszke na mod. je tylko wieczorem, ale max. 60ml na gesto, lyzeczka. Za to lubi kanapeczki z wedlinka, serem zoltym i almette. Parowek na razie nie zamierzam dawac. Jogutow nie lubi (jedynie serek Danio ale zjada kilka lyzeczek raz na kilka dni). U nas problemem jest piers, bo mala dojada cycem i ssie w nocy, mysle ze dopiero jak odstawisz calkiem od piersi maly zacznie wiecej jesc (tak tez bylo u moich dwoch kolezanek).

Edit: mam pytanie - jak zrobic manne na mleku modyf.?

Ostatnia edycja:
Oj ja jajecznicy już nigdy w życiu chyba :D Młoda dostawała po parę palsterków białka co drugi dzień, zero reakcji, a jak zrobiłam jajecznicę to od razu pojawiła się dość silna reakcja uczuleniowa. MASAKRA.

JAKIE SERY, JOGURTY ITD POLECACIE ŻEBY BYŁO NAJZDROWIEJ?

Oj ja jajecznicy już nigdy w życiu chyba :D Młoda dostawała po parę palsterków białka co drugi dzień, zero reakcji, a jak zrobiłam jajecznicę to od razu pojawiła się dość silna reakcja uczuleniowa. MASAKRA.

JAKIE SERY, JOGURTY ITD POLECACIE ŻEBY BYŁO NAJZDROWIEJ?

No pamietam wasze przeboje. Dlatego tez sie boje. Ale niedlugo troszke dam na sprobowanie:)

czytałam na kafeteri jak matka opisywała że syn jej koleżankiodpoczatku jadł tylko to co mamusia ugotowała.Tak cudowała że nawet do przedszkola przynosiłaswoje,zabraniała dawac ich.W końcu mały nic nie chciał jeść nic mu nie smakowałąo,a jak zjadl cośinnego niż mamumiowe od razu ból brzucha itp.Lekarz stwierdził że topo części wina matki która przesadziła z takim odzywianiem....

Igor (niejadek) zjadł wczoraj BAKUSIA BISZKOPTOWEGO całeeeego :-)

jogurty naturalne go nie interesują ,nawet z owocami...to na siłę nie będę wpychać tylkodlatego że takie zdrowe.Zdrowe nie znaczy pyszne.

Edit: mam pytanie - jak zrobic manne na mleku modyf.?

dwa sposoby:
sposob 1: 1. gotujesz gesciejszą manne na wodzie, 2 rozrabiasz proszek mod w odpowienio mniejszej ilosci wody, 3 mieszasz ze soba
sposób 2: 1. gotujesz manne na wodzie, 2 dosypujesz prszek mod do ugotowanej juz kaszki. Istnieje ryzyko ze sie zrobia grudki

dziunka - jogurt - danone naturalny, a biały ser twarogowy jemy z Piatnicy http://www.piatnica.com.pl/prod_twarogi.htm

Ostatnia edycja:
dwa sposoby:
sposob 1: 1. gotujesz gesciejszą manne na wodzie, 2 rozrabiasz proszek mod w odpowienio mniejszej ilosci wody, 3 mieszasz ze soba
sposób 2: 1. gotujesz manne na wodzie, 2 dosypujesz prszek mod do ugotowanej juz kaszki. Istnieje ryzyko ze sie zrobia grudki

Dzieki za konkretna odp. ty to sie znasz na rzeczy:)

A ja musze chyba odstawić chlebek i tak go mało jedliśmy ale sama nie wiem. Od paru dni nie jemy go, a jedliśmy i tak bardzo mało i kupki ładne, zbite, kolor też ok ;Pa wczesniej zielone, rzadsze itd. Nie wiem czy to od chlebka. Nie dam go jeszcze parę dni i zobaczę te kupy, wczesniej zwalalam na zęby ale kupy są teraz ok a zębów jak nie widać tak nie widać... ;/ Podam chlebek za parę dni i zobaczę. Myślalam natomiast ze od nietolerancji glutenu kupy są mega smierdzące i pieniące etc. Mleka nie....bo poszalalam ostatnio i polisie w żóltych plamkach, chleba nie ;/ biedny ten mój dzidzioszek ;(

reklama
nie zgodze sie.
Mleko krowie nieprzetworzone podaje się dziecku po trzecim roku życia / w mlekach modyfikowanych są mleka dla dzieci do takiego własne wieku. W niemowlęctwie wprowadza się tylko przetwory mleczne tj kefir, jogurt, sery.
Mannej na mleku krowim niemowlętom się nie poleca.

Gaja uwielbia kanapki z białym serem :-) przedwczoraj zaczęłyśmy wprowadzanie

Kasiula pytała jaka manne przygotowac dla syna to jej odpisalam. A to ze mleko podaje sie pozniej to chyba wie (lub nie ;-) ). Iza czytaj cała rozmowe!!

Ostatnia edycja:
Do góry