reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Mleko, papki i kanapki :)

spróbuję :-)! Zobaczymy... Może on faktycznie ściemnia bo lubi te herbatki :-/...
A tak poza tym to on mi strasznie słabo je... Nie martwi mnie to szczególnie, bo i tak jest poza siatką centylową... Ale wszyscy ciągle podejrzewają mnie o tuczenie, a on raczej jest niejadkiem :-O!!!
Chyba że się mylę:
-rano je 210 ml mleka
-ok. 9 jemy deserek tzn: jabłuszko z bananem albo banan z twarożkiem albo jakaś kaszka z owocami
-ok. 13-14 mleko
-ok. 17 zupka/obiadek, ale kuba nie cierpi na słowo, więc zwykle więcej niż 100g nie zjada, a często zdarza się że tylko pare łyżeczek
-ok. 19 mleko
To dużo???
Od przyszłego tygodnia planuję zrezygnować z 1 mleka na rzecz owoców lub kaszki...
Twój Kuba nie je dużo... Moja panienka je więcej! Np
6.30 - 240 mleka z kleikiem
9.00 - serek/jogurt/płatki kukurydziane na mleku
11.00 - owoc
13 - 14 - obiad
17 - podwieczorek - owoc, chrupki, jakaś kasza/ryż czy coś na wodzie z owocem albo jogurt - zależy od dnia
19-20 - kolacja 240 ml mleka z kleikiem lub 250 ml kaszy manny na wodzie

Tylko błagam - nie prawcie mi morałów o tym, że dziecku daję produkty z mleka krowiego - wiem, że może i nie jest uczulona. Sama pediatra zaproponowała wprowadzić powoli i mówiła że po 7 miesiącu można powolutku wprowadzać mleko dla dzieci, które nie mają problemów zdrowotnych (czyt alergii pokarmowych ani uczuleń itp).

reklama
Kasia ta karkówka dla Was czy małego? Sama bym zjadła! Pewnie zrobiłąś dla Was i mały też będzie jadł, super, ze tak ci wcina ładnie. U mnie też nasza pomidorówka smakowała bardziej niż te papki! A dziś dałam małemu mojej herbatki z cukrem, oj jak smakowała! i troszkę chlebka z masełkiem.

Karkówke robilam nam i pare kawałeczków bez przyprawy wrzucilam :) i wszytsko razem piekłam :)

Mi się kompletnie nie chce robić nam obiadów jak już małemu napichcę się, dziś zamówiłam chinczyka sobie zaraz będzie ;p Mąż zbladłby gdybym mu zrobiła karkówkę na obiad, hehehe. Może dlatego, ze mieszkamy z moimi rodzicami i idę na łatwiznę ;D
Kasia tak późno małemu obiadek dajesz, czy z Wami to już drugi będzie?

Mi się kompletnie nie chce robić nam obiadów jak już małemu napichcę się, dziś zamówiłam chinczyka sobie zaraz będzie ;p Mąż zbladłby gdybym mu zrobiła karkówkę na obiad, hehehe. Może dlatego, ze mieszkamy z moimi rodzicami i idę na łatwiznę ;D
Kasia tak późno małemu obiadek dajesz, czy z Wami to już drugi będzie?
my z rana dajemy kasze pozniej II snaidanie kanapki lub inne jedzonko pozniej zupka a potem obiadek jakis o ile robie taki co Paweł moze jesc a staram sie tak gotowac teraz :) no i ok. 18-19 kolacja mleko daje w nocy no i przed drzemkami dopija sie nim
Ula a czemu nie gotujesz? czasem fajnie jak facet chwali ze sie cos zrobiło wtedy chec aby znowu ugotowac jest jeszcze wieksza :)

Nie gotuję za często bo mi się teraz nie chce. Przy małym nie zrobię nic bo wszędzie wchodzi, wstaje i trzeba go pilnować bo często pada na pupę i głową o podłogę wali :( zajmuje się nim, robię jemu jedzonko itd. Jak uśnie to mam ochotę na dupce usiąść albo się z nim zdrzemnąć a nie gotować :( No i te BB zamiast na nim siedziec mogłabym coś zrobić ale MI SIĘ NIE CHCE, buuu Nie chce mi się do tego stopnia, ze sama chodzę głodna bo nie chce mi się nic sobie zrobić. Jak Hubert wraca z pracy robi mi często kolację albo obiad podaje :( bo ja taaaka biedna hehehe. Raz na kilka dni coś zrobię :( ale ostatnio lenia mam na maxa.

no to faktycznie masz lenia :D ja czesto jak usiade przed kompem to tez nic mi sie nie chce i wogole ... zawszze jak wstaje z rana to sprzatam czasem i o 7 rano :D i przygotowuje na obiad rzeczy mniej wiecej a reszte koncze roznie czasem jak Paweł spi albo jak wstanie i ma dobry humor i siedzi i bawi sie grzecznie a to ze mam salon z kuchnia to wielki + bo on w salonie siedzi a ja spokojnie moge gotowac :)

cześć mamuśki
mam pewien dylemat. Kupiłam małej smoczki do butelek te trójprzepływowe z aventa (bo do tej pory pije herbatkę w 2) i ona za nic nie chce z nich pić, krztusi się itp. Czy wasze dzieci cyckowe też mają problem z większymi dziurkami. Bo ja już zaczęlam się zastanawiać że może problem tkwi w tym że ona przyzwyczajona do cyca że musi dobrze zassać żeby leciało a przez te duże dziurki samo leci. I teraz nie wiem podawać jej, mimo że się krztusi ?? boje się o zgryz. A z drugiej strony jak są upały i ona przez dwójkę wypija ok 300-400 ml przez dzień a przez ten nowy tylko 100ml.

Pewnie to nie tutaj ma być zapytanie ale doradźcie coś.
My mleczko i herbatki dajemy w smoczku z 4 dziurkami aventu, a 3-przeplywowy do kaszki z mleczkiem ale na 1 biegu i i tak malemu to nie podchodzi, wiec odpuscilam. Dostaje gesta kaszke na sniadanko a potem czyste mleczko tylko.
no to faktycznie masz lenia :D ja czesto jak usiade przed kompem to tez nic mi sie nie chce i wogole ... zawszze jak wstaje z rana to sprzatam czasem i o 7 rano :D i przygotowuje na obiad rzeczy mniej wiecej a reszte koncze roznie czasem jak Paweł spi albo jak wstanie i ma dobry humor i siedzi i bawi sie grzecznie a to ze mam salon z kuchnia to wielki + bo on w salonie siedzi a ja spokojnie moge gotowac :)
to faktycznie musi byc fajna sprawa miec kuchnie w pokoju :)))
ja staram sie gotowac mojemu kucharzowi jak tylko jest w domu, a jak go nie ma to gotuje sobie np caly kalafior i to moj obiadek :p, albo cos na szybko a szaleje jak mam meza w domu, tylko moj mąż to taki niejadek. Ja zjem z dwa duze ziemniaki a on pol polowy, z miesem to samo. Na szczescie pawelek je wiecej

Jestem załamana tym, że Kuba nie chce obiadów... Dziś zjadł jedną łyżeczkę zupy kalafiorowej i ani grama więcej. Nie wiem już jak go zachęcić...

Ile razy na dobę Wasze dzieci piją mleko? Ja czuję że rezygnacja z 1 mleka to nie będzie prosta sprawa :-(... Teraz pijemy 3 na dobę...

Jestem załamana tym, że Kuba nie chce obiadów... Dziś zjadł jedną łyżeczkę zupy kalafiorowej i ani grama więcej. Nie wiem już jak go zachęcić...

Ile razy na dobę Wasze dzieci piją mleko? Ja czuję że rezygnacja z 1 mleka to nie będzie prosta sprawa :-(... Teraz pijemy 3 na dobę...
a spróbuj mu dać np samego ziemniaka

reklama
Do góry