reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Michalek 26tc. 850 gram

Irtasia, niech siostra pyta, pyta i pyta. Ja bylam z tych upierdliwych i po pewnym czasue lekarze sami przychodzili. Btw - ja u nas bylam swiadkiem sytuacji gdzie lekarka ochrzanila ojca ze nie przychodza codziennie porozmawiac z lekarzem o stanie zdrowia dziecka.

reklama
A wiesz moze na jakiej saturacji maluch sie utrzymuje?jaki procent tlenu?czy respirator zwykły czy oscylacyjny?
Misiek jest prze dzielny !kochany trzymamay kciuki za ciebie!

Pytalam sie siostry ale nie ma pojecia a co do respiratora to tez niewie bo w ciagu tych 5 dni ma juz 3 a saturacje ma zawsze okolo 97

Ostatnia edycja:
to saturacja bardzo ładna oby tak dalej......

powiedz mi czy to jest ta maszyna co spada ponizej 80 to zaczyna pikac? jak tak to ma 97 jak tam siostra jest, wiesz pytam sie bo ja z nia wten sposob rozmawiam bo ona jeszcze niejest obeznana ja tam pi razy drzwi wypytuje sie o rzeczy takie co pamietam z intensywnej u mojej corki , tylko ze moja mala jest z 36 tc i wiadomo bylo inaczej a problemy sie zaczely dopiero jak miala 2 miesiace.

Ostatnia edycja:
Witaj, trzymam mocno kciuki za dzielnego Michałka, mam nadzieję, że dołączy do grona wcześniaków o kiepskich rokowaniach, które pokazały kto tu rządzi i się nie da! :) z tego co pamiętam, to saturacja na monitorach jest oznaczana jako SpO2% i faktycznie pika poniżej 80. Jeżeli Michaś trzyma się na poziomie 97 to super! A jak reszta badań? No i jak atmosfera między siostrą a lekarzami?

Pika w zależności jak się ustawi, w sensie ta maszyna co saturację wskazuje.
Nie ukrywam, że dobrze byłoby wiedzieć ile tlenu ma podawany Michałek i na jakim jest respi.

Witaj, trzymam mocno kciuki za dzielnego Michałka, mam nadzieję, że dołączy do grona wcześniaków o kiepskich rokowaniach, które pokazały kto tu rządzi i się nie da! :) z tego co pamiętam, to saturacja na monitorach jest oznaczana jako SpO2% i faktycznie pika poniżej 80. Jeżeli Michaś trzyma się na poziomie 97 to super! A jak reszta badań? No i jak atmosfera między siostrą a lekarzami?

Dzis nie bylo ordynatorki to siostra rozmawiala z lekarzem co malego prowadzi od poczatku i on jest OK . Jego stan jest narazie powazny i lekarz mowil ze bez podawania adrenaliny jego serduszko by przestalo pikac dlatego czekaja na dobry moment zeby go przewiesc na operacje zamkniecia przewodu Botalla bo to jest wtej chwili najwazniejsze.

reklama
tak dziewczyny ci wijasniły dowiedz sie ile tlenu mały dostaje przez respirator...zazwyczaj podkrecany lub zmniejszany jest pokretłem w zaleznosci czy pika ponizej 80 -jesli taka jest co chwile saturacja na tyle spada wtedy podkrecaja tlen na wiecej a jak jest 97-100 wtedy moga zmniejszyc ilosc podawanego tlenu bo dzidzia sobie radzi...mój łukaszek na poczatku pływał saturacyjnie i panie co chwile muregulowały tlen bo róznie go potrzebował....najwiecej miał ustawiony na 64% a potem na 30% i tak stopniowo w dół-długo to trwało za nimnauczył sie samoddychac.niech siostra zapyta o to i to na jakim jest respiratorze ....jest ok póki saturacja sie tak utrzymuje tylko ciekawe na jakiej ilosci tlenu....widze ze lekarz juz ok i dobrze ma informowac naprawde jaki stan dzidzi ale w odpowiedni sposób...mnie mówili stan krytyczny ale stabilnie....trzeba czasu i cierpliwosci...bardzo to trudne-ta hustawka emocji i czekanie co bedzie...trzymam kciuki i duzi sił i spokoju...

Do góry