reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Menu naszych pociech :)

W diecie bezglutenowej bezwzględnie zabronione jest spożywanie produktów zawierających pszenicę, żyto, jęczmień i owies, a także pszenżyto i orkisz oraz wszelkich wyrobów z ich dodatkiem.A więc mąka ziemniaczna wydaje mi się glutenu nie zawiera, ale jeśli masz skład to zobacz czy jest tam białko(gluten).

reklama
A czy któraś z was robiła taki kisiel lub budyń własnej produkcji z mleka modyf?Mam takie może głupie pytanie czy Mąka ziemniaczana nie zawiera glutenu prawda?
A to stronka może się komuś przyda: Przepisy kulinarne dla niemowlat
Ja robiłam kisiel z bobo fruta z mąka ziemniaczaną. Budyń będę dawać jutro- mleko mod+ mąka ziemniaczana+ żółtko. Myślę że to fajny pomysł na wprowadzenie do diety żółtka.
Żadna skrobia nie zawiera glutenu- ziemniaczana nie ma a nawet jest coś takiego jak skrobia pszenna- też bezglutenowa. Bo gluten to składnik otoczki ziaren a skrobia to ten jakby środek jeśli któraś z Was miała w ręku ziarno zboża to wie o co mi chodzi;-)

lajtway a mozesz napisac jak robil sie dokladnie ten budyn?? bo moze w takim czyms Adas by zjadl zoltko, w zadnym innym daniu ani sie tknie... :no: i mozna uzyc zwyklej mai? moj nie jest uczulony na gluten...

Nie- musi być ziemniaczana:tak:
180 ml mleka modyfikowanego
żółtko
czubata ł←żeczka maki ziemniaczanej- jak dasz mniej to będzie bardziej płynny
Sposób przyrządzenia
Mleko wymieszaj z żółtkiem i mąką, zagotuj cały czas mieszając.

Można dodać owoce np. jagody, borówki, maliny (przetarte prze sitko), starte jabłuszko

FAjny jest też kisiel z bobo fruta:

• 100 ml soku typu bobofrut
  • czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
W garnuszku zagotuj sok. Odlej 50 ml soku do szklanki. W szklance rozmieszaj z sokiem mąkę ziemniaczaną i dolej do garnuszka. Całość zagotuj cały czas mieszając.
W garnuszku zagotuj sok. Odlej 50 ml soku do szklanki. W szklance rozmieszaj z sokiem mąkę ziemniaczaną i dolej do garnuszka. Całość zagotuj cały czas mieszając.

Podaj po ostudzeniu.
Podaj po ostudzeniu.

FAjny jest też kisiel z bobo fruta:

• 100 ml soku typu bobofrut
  • czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej

Podaj po ostudzeniu.
Podaj po ostudzeniu.
dobrze że to wkleiłaś bo zapomniałam sobie o tym przepisie, a córce często robiłam i jej strasznie smakował :-D
zrobie Wojtasiowi, ciekawe czy zje :tak:

Przepraszam, że tak zapytam ale czy gotowany sok z mąką ziemniaczaną ma jakąś wartość odżywczą poza kaloriami:confused:? CZy tylko ma smakować?

Kora..tak myślę że chrupek kukurydziany też nie ma wartości odżywczych ale to smaczna przekąska..i na pewno zdrowsza niż jakieś słodycze..pewnie podobnie kisiel..no i zdrowszy niż kupny:-D

reklama
Kora..tak myślę że chrupek kukurydziany też nie ma wartości odżywczych ale to smaczna przekąska..i na pewno zdrowsza niż jakieś słodycze..pewnie podobnie kisiel..no i zdrowszy niż kupny:-D

:-) Co chrupka kukurydzianego - rozrzedza kupy :-) i uczy memłania, gryzienia i Bóg wie czego jeszcze, choć pewnie poza tym wielkich wartości odżywczych nie ma.
Natomiast pytałam dlatego, że mam wrażenie, że mąka co najwyzej utuczy a gotowany sok chyba wielkich wartości już nie ma. Ale pewnie, ze lepszy i zdrowszy taki smakołyk niż słodycze, choć na nie, to chyba jeszcze nasze dzieci są za małe.

Ostatnia edycja:
Do góry