reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Menu naszych pociech :)

jeszcze jedno ja jak rozszerzam diete Alankowi to nigdy nie daję mu danego składnika osobno bo to z góry skazane jest na porażę (w naszym przypadku)
najbardziej lubi marchew no ewentualnie pietruszkę bo sa slodkie dlatego ich jest najwięcej w jego papkach np dziś 3 kostki marchwi 2pietruchy i jedna ziemniaka i zjadł ze smakiem i jak wprowadzałam brokuła to poprostu dodałam kosteczkę brokuła,
i tak robiłam od początku głownie dlatego że na początku jadł słoiczki a tu nie mogłam znależć jednoskładnikowych

reklama
Moja mała je 5 razy dziennie butle ok 140ml na noc kaszke 180ml, w ciagu dnia deserek i obiadek smakuje jej wszystko jak narazie:)
mam inny problem i neiwiem gdzie go przyczepic czy podajecie dzieciom vit d3 jak tak to ile?? ja dawalam malej poki karmilam piersia, teraz juz jest na mleku modyf i strasznie poci jej sie główka, poduszka po nocy jest mokra. niewiem czy dalej podawac jej ta vit??jak to just u Wszych pociech?

Olka2212 mam ten sam problem z moim Oliśkiem. Bardzo poci mu się główka. Poczytałam o tym w necie i wpadłam w panikę, bo myślałam, że ma początki krzywicy - takie są pierwsze objawy. Wezwałam lekarkę i przebadała go dokładnie pod kontem innych objawów krzywicy i na szczęście ją wykluczyła. Zleciła jednak zwiększoną dawkę vit. d3 do 2 kropel przez 2 tyg. Teraz jesteśmy już na 1 kropli. Główka poci się mniej. Tak więc nie rezygnuj z d3.

emwu
Nie wiem co ma jedzenie do mowy......:sorry2::sorry2:

Dużo ma jedzenie do mowy..najważniejsze jest żeby w odpowiednim momencie przestać podawać dziecku papki bo musi nauczyć się gryść i wzmacnia w ten sposób jaieś mięśnie odpowiedzialne za mówienie:tak:
Ale też jestem zdania że do 1 rż można podawać słoiczki
Dziewczynki - dzieki za wszystkie orady - kazda jest cenna
Dla sprostowania napisze tylko:

- Max nigdy nie jadl sloiczkow (tylko na poczatku 2 chyba)
- od poczatku sama gotowalam mu posilki
- nigdy nie dodalam zadnych przypraw
- warzywa gotowalam na parze - sa naturalnie slodkie -czasem slodsze niz nam sie mogloby wydawac (slodki ziemniak, groszek, marchewka, pietruszka)
- na poczatku max jadl (pierwsze 2 czy 3 tyg wprowadzania posilkow)
- nagle mu sie odwidzialo i nie chce - krztusi sie i pluje.
- odpuscilam na kilka dni i na nowo od podstaw czyli jednosladnikowych potraw - bez zmian - nadal nie
- czasem mu wcisne wiecej (np wczoraj jabluszko )
- wprowadzam powoli mieska zeby chociaz w tych kilku lyzeczkach dostal jakis normalne skladniki.
- nasze obiady dzialaja na niego jak magnez. NIE PDAJE MU ICH JAKO JEGO POSILEK. jdynie kilka kesow zeby zobaczyc w czym tkwi problem. I zjadl. Mimo ,ze byly to kawaleczki a nie papki. dzisiaj np wzial ode mnie 5 kawaleczkow (malenkich) zoltego sera. I sie zajadal, gryzl, i otwieral buzke.
- wczoraj napisalam ,ze chyba zaczne mu normalne obiady gtowac ale to bylo w desperacji.

Jednym slowem - to nie to ze Max zasmakowal w naszych posilkach i odrzucil sloiczki. Sloiczki nigdy nie byly w jego menu a swoje gotowane na parze warzywka odrzucil jeszcze zanim zauwazyl ,ze my przy stole jemy :).

No nic - walka trwa
Dzis na poludnie gruszka a na popoludnie slodki ziemniak z kurczaczkiem - zobaczymy. Napisze jak poszlo.

Emwu..ja pamiętam ze ty od razu zaczęłaś gotować Maxiowi...ja tak sobie umownie nazywam "słoiczkami" rzeczy przyżądzane tylko dla dzieci;-)
I wiem ze nie karmisz go waszym jedzeniem..tylko że jeśli on odmawia swojego jedzenia a wasze mu smakuje to mały cwaniak nauczy się że co rusz dostanie jakiś kawałek waszego..i już całkiem zniechęci się do swioch kosteczek:-D
Ale trzymam kciuki zeby mu szybko przeszło i zeby znów wcinał !!!

Hej porzebuje rady badz opini na temat jadlospisu dziennego mojego dziecka. Wyglada on tak:

05:30 180-210ml mleka
10:00 180-210ml mleka
13:00 obiadek (ze sloiczka 125g)
16:00 deserek (ze sloiczka 125g)
19:00 180-210ml mleka

i koniec. Chcialabym sie dowiedziec czy jest to dobry jadlospis czy moze cos tam brakuje?
Mala nie dostaje kaszek czy kleiku bo nie mam tego gdzie wkleic. Do mleka nigdy nie dodawalam bo ladnie mi przesypia noc wiec nie widzialam potrzeby ale teraz zastanawiam sie czy taka kaszka nie powinna byc w diecie. Ona ja jadla kilka razy jak na przyklad jakis tam nowy sloiczek nie przypasowal to szybko kaszke robilam i uwielbia. Mialam pomysl zeby co drugi dzen zastapic deserek kaszka owocowa, nie codziennie bo przeciez dziecko owocow potrzebuje, ale nie wiem czy to dobry plan. Prosze o rade:) Kazda mile widziana i z gory dziekuje.

Kala możesz po prostu zrobić kaszkę i dodać tam owoce ze słoiczka..ja tak często robiłam Hani bo ona za bardzo nie chciała mi jeść owoców:tak: Będzie dwa w jednym!
Albo mleczko o 10 zastąpić kaszką która będzie śniadaniem!

Hej porzebuje rady badz opini na temat jadlospisu dziennego mojego dziecka. Wyglada on tak:

i koniec. Chcialabym sie dowiedziec czy jest to dobry jadlospis czy moze cos tam brakuje?
Mala nie dostaje kaszek czy kleiku bo nie mam tego gdzie wkleic. Do mleka nigdy nie dodawalam bo ladnie mi przesypia noc wiec nie widzialam potrzeby ale teraz zastanawiam sie czy taka kaszka nie powinna byc w diecie. Ona ja jadla kilka razy jak na przyklad jakis tam nowy sloiczek nie przypasowal to szybko kaszke robilam i uwielbia. Mialam pomysl zeby co drugi dzen zastapic deserek kaszka owocowa, nie codziennie bo przeciez dziecko owocow potrzebuje, ale nie wiem czy to dobry plan. Prosze o rade:) Kazda mile widziana i z gory dziekuje.

Ja tak samo dodaję owocków do kaszki i nie daje już ich osobno :)

Kala możesz po prostu zrobić kaszkę i dodać tam owoce ze słoiczka..ja tak często robiłam Hani bo ona za bardzo nie chciała mi jeść owoców:tak: Będzie dwa w jednym!
Albo mleczko o 10 zastąpić kaszką która będzie śniadaniem!

Normalnie kocham ce kobietooo!!!!!!!
Moje dziecko cierpi przy owocach wiec zapodam mu kaszy do owocow ! ZE tez ja o tym nie pomyslalam !!!A ostatnio rzeczywiscie tak sie zajadal sloiczkiem z hippa Maliny z jablkiem i kleikiem ryzowym !!!! Normalnie mu smakowalo !!!! ale znowu bez kleiku to jest bleeee !
Sproboje dzisiaj dac mu z kleikiem !

ja tez kaszki nie daję bo nie mam kiedy wieczorem bo butli wsypuję mu z 3 łyżeczki kleiku ryżowego
mi się wydaję że jadłospis ok najważniejsze4 żebyh dzidzia dobrze przybierała na wadze jeśli tak jest to nie powinnaś się martwić
u mnie menu wygląda podobnie z małymi różnicami
ok 10- pierś
12- obadek ze słoiczka albo mojej produkcji
ok14-pierś ( od dziś zastapiona butlą wypił 120ml.)
ok 3.30-4.00 deserek
ok 5 troszkę cycusia
po 8 po kąpieli ok160 ml. mleka z 3-4 łyżkami kleiku ryż. no i
ok 12-1 w nocy cycuś
ok 4-5 nad ranem cycuś
i co wy na to jakieś sugestie może coś żle robię? przyjmę każdą krytykę
no i u nas też na kaszkę brak miejsca ale może póżniej spróbuje na noc albo jako deserek z owocami

Ola jadłospis ok!!!
Ja bym tylko spróbowała zamiast cycusia o 17 dać kaszki o 18...to byłby dobry wstęp do wprowadzania kolacji...a do spania juz potem normalnie mleko..plus kleik, może Alanek spałby dłużej niż do 1

reklama
Ola jadłospis ok!!!
Ja bym tylko spróbowała zamiast cycusia o 17 dać kaszki o 18...to byłby dobry wstęp do wprowadzania kolacji...a do spania juz potem normalnie mleko..plus kleik, może Alanek spałby dłużej niż do 1
dobry pomysł
taki miałam zamiar żeby przed kąpaniem z godzinkę dawać kaszkę i potem butlę po kąpaniu tylko ja uczyłam Alanka do butli wieczorem prawie miesiąc i musiał mieć z 3 godziny przerwy od ostatniego posilku bo dopiero jak był bardzo głodny to załapal butlę no ale teraz myślę że już się unormowało
teraz zastępuję to karmienie o 2 butlą i tu mnie mój synek zaskoczył bo wczoraj ściągnełam swoję mleko domieszałam 30 ml. mod. i blee nic nie chciał pluł aż w końcu się rozpłkał tak że nie mogłam go uspokoić no i dostał cycusia a dziś spróbowałam dać mu samo mod. z butli i szok zjadł zobaczymy jutro
i tak się troszkę boję z tą kaszką czy go nie utuczę może głupia jestem ale takie mam jakieś obawy sama byłam grubym dzieckiem i wiem że nie jest to miłe przez to teraz mam cały czas stracha żeby Alanek taki nie był wiem wiem głupia krowa ze mnie że dbam o linię 5 miesięcznego dziecka ale no cóż nie mam nic na swoje usprawiedliwienie

Do góry